Mozilla Firefox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox
Firefox 29 op Lubuntu Linux
Firefox 29 op Lubuntu Linux
Ontwikkelaar Mozilla Foundation
Recentste versie 39.0 
(2 juli 2015)
Laatste bètaversie 39 bèta 7 
(19 juni 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Layout-engine Gecko
Geschreven in C, C++, JavaScript, CSS, XUL en XBL
Categorie Webbrowser
Licentie MPL, GPL of LGPL (open source)
Website Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije en opensource-webbrowser ontwikkeld door het Mozilla-project en honderden vrijwilligers. Firefox is gebaseerd op de Gecko-layout-engine uit het Mozilla-project. De naam is de Engelse aanduiding van de rode of kleine panda.

Firefox wordt door 20% tot 25% van de internetgebruikers wereldwijd gebruikt. Het wordt door webontwikkelaars veel gebruikt omdat het de W3C-standaarden beter volgt dan Internet Explorer. Er zijn bovendien veel nuttige hulpprogramma's als extensies voor Firefox beschikbaar die het testen en het gebruik van internetpagina's vergemakkelijken. In januari 2015 waren er 18.000 add-ons beschikbaar.[1]

Daarnaast is Firefox op Windows minder vatbaar voor spyware en computervirussen dan Internet Explorer. Dit komt mede door de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning[2] en omdat Firefox strikt gescheiden is van Windows.

Naast de webbrowser Firefox maakt Mozilla ook een e-mailclient, Mozilla Thunderbird genaamd. Deze berust op dezelfde filosofie als Firefox en is gedeeltelijk op dezelfde programmacode gebaseerd.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat Microsoft in 1997 versie 4.0 van Internet Explorer had geïntroduceerd, begon een browseroorlog. Dit was aanleiding voor Netscape om in 1998 de broncode van Netscape Navigator als opensource te publiceren. Hierna ging het project Mozilla van start. De broncode van Netscape werd echter niet gebruikt, want in plaats hiervan werd de software volledig herschreven[bron?]. Dit proces ging gestaag door en via de eerste publieke ontwikkelversie ME in maart 1999 werd in juni 2002 versie 1.0 van de Mozilla Browsersuite uitgebracht. Omdat deze suite, net zoals de latere versies van Netscape, ook onder andere een e-mailapplicatie bevatte, werd er door Dave Hyatt en Blake Ross een apart experimenteel project gestart om de browser te scheiden van de rest van de Mozilla-applicaties. De interne werktitel van dit project was m/b of mozilla/browser.

In september 2002 kwam de eerste publieke versie 0.1 (Pescadero) uit onder de naam Phoenix. Na een merknaamconflict met een gelijknamige fabrikant van BIOS'en voor pc's werd Phoenix vanaf versie 0.6 in mei 2003 hernoemd tot Mozilla Firebird. Omdat deze naam al werd gebruikt door de opensourcedatabase Firebird kreeg de browser vanaf versie 0.8 in februari 2004 opnieuw een andere naam; dit keer Mozilla Firefox. Al snel ontving het programma lovende kritieken in de internationale pers vanwege zijn snelheid, veiligheid en gebruiksgemak ten opzichte van de toen inmiddels vijf jaar oude Internet Explorer 6.

Versies[bewerken]

Firefox 1[bewerken]

Op 9 november 2004 werd Firefox versie 1.0 gelanceerd, tegelijk met een groots opgezette reclamecampagne door Spread Firefox. De Nederlandstalige versie verscheen op 3 december van dat jaar. Op 29 april 2005 passeerde Firefox de mijlpaal van 50 miljoen downloads. Ter ere hiervan werd een penning uitgebracht. Deze werd verzonden aan gebruikers die hadden bijgedragen aan de verspreiding van Firefox. Op 19 oktober 2005 werd de mijlpaal van 100 miljoen downloads gehaald en op 29 november verscheen versie 1.5 die tijdens de eerste 36 uur meer dan 2 miljoen keer werd gedownload. Op 31 juli 2006 werd Firefox voor de 200 miljoenste keer gedownload.

Firefox 2[bewerken]

Op 24 oktober 2006 werd versie 2.0 gelanceerd. In de eerste 12 uur haalde Firefox op CNET's download.com meer dan 8 miljoen downloads. In versie 2.0 werd tabbed browsing verbeterd en een beveiliging tegen phishing toegevoegd in de vorm van een automatisch controle op de url van de bezochte website.

Firefox 3[bewerken]

Preview van hoe tabs er in Firefox 3 er uit zien onder Mac OS X
Waarschuwing voor vervalste website (Firefox 18)
Voormalig logo van Firefox (versie 3.5 tot en met 22)

Op 17 juni 2008 werd versie 3.0 gelanceerd, wat gepaard ging met een poging om in het Guinness Book of Records te komen met het "meeste aantal downloads in een dag". Wereldwijd waren er zo'n 8 miljoen downloads in de eerste 24 uur.[3][4] Firefox 3 had een aantal nieuwe functies gekregen, zoals waarschuwingen voor onveilige websites (door Google Safe Browsing) en daarnaast was ook het geheugengebruik van Firefox teruggebracht. Firefox 3 is ongeveer negenmaal zo snel als IE 7 en 2-4 maal zo snel als Firefox 2. Het geheugengebruik is tweemaal kleiner dan Firefox 2 en 4.7 maal kleiner dan IE7.[5]

Op 30 juni 2009 werd Firefox versie 3.5 gelanceerd die gebaseerd is op de Gecko 1.9.1-engine met vele nieuwe functies zoals privénavigatie (private mode); ondersteuning voor de HTML5-video- en audio-elementen, waaronder standaard ondersteuning voor Ogg Theora-video en Vorbis-audio; de mogelijkheid om uw locatie te bepalen in uw browser.

Op 21 januari 2010 werd Firefox versie 3.6 gelanceerd. Deze versie bevat onder andere persona's (skins voor de werkbalken), geeft meldingen als er een update beschikbaar is voor een van de add-ons enz.

Firefox 4[bewerken]

Op 22 maart 2011 bracht Mozilla Firefox 4.0 op de markt. Net zoals bij Opera en Google Chrome is het in die versie mogelijk om de menubalk te verbergen en om de tabbladen bovenaan het browservenster weer te geven. Een dag na de lancering van het programma was het al 6,9 miljoen keer gedownload.[6] Verder zou de browser 6 keer sneller zijn dan Firefox 3.6. Hij kan ook gebruikmaken van de hardware van de computer. Voorts is er een verregaande ondersteuning voor HTML5.[7] Vanaf deze versie probeert Mozilla ook sneller nieuwe versies van Firefox uit te brengen. Het volgt hiermee het voorbeeld van Google Chrome.

Snellere opvolging[bewerken]

Firefox 5[bewerken]

Op 21 juni 2011 bracht Mozilla Firefox 5.0 op de markt. Firefox was echter al een dag voordien gelekt op de FTP-server van Mozilla. Versie 5 is tevens de start van Mozilla's plan om sneller nieuwe versies vrij te geven. Hiermee treedt Mozilla in de voetsporen van Google Chrome's snelle vrijgavecyclus en snelle opvolging van versienummers. Mozilla hanteert een zeswekelijks uitgaveschema.

Firefox 6[bewerken]

Firefox 6.0 verscheen op 16 augustus 2011. Enkele veranderingen: de opstarttijd is gereduceerd, de add-on Scratchpad - waarmee JavaScript kan getest worden - is geïntegreerd in de browser en de Permission Manager - waarmee ingesteld kan worden welke persoonlijke informatie een bepaalde website mag gebruiken - is vernieuwd.[8][9]

Firefox 7[bewerken]

Firefox 7 verscheen op 27 september 2011. In deze versie is het geheugenbeheer drastisch verbeterd. Daarnaast synchroniseert Firefox Sync sneller, is er een verbeterde ondersteuning voor MathML en is de rendering-backend voor operaties op Canvas-HTML-elementen op Windows aangepast. Firefox ondersteunt vanaf deze versie ook de CSS-eigenschap "text-overflow". Voorts wordt de "http"-header in de adresbalk niet langer weergegeven.[10]

Na de lancering van Firefox 7 bleken de add-ons bij sommige gebruikers verdwenen. De upgrade werd daarom tijdelijk stilgelegd.[11] Op 29 september verscheen Firefox 7.0.1, dat het probleem oploste[12].

Firefox 8[bewerken]

Versie 8 verscheen op 8 november 2011. Ten opzichte van versie 7 werd gesleuteld aan het systeem van add-ons: add-ons die door programma's van derden worden geïnstalleerd, zijn standaard uitgeschakeld. Na installatie verschijnt er ook een venster met alle geïnstalleerde add-ons. Voorts bevat de zoekbalk nu ook zoeken in Twitter. Herstellen van vensters en tabbladen verloopt sneller en kan selectiever. De presentaties en het geheugenverbruik bij <audio>- en <video>-elementen is verbeterd. Ook de ondersteuning van WebGL, WebSocket, HTML5, CSS en JavaScript werd verbeterd.[13] Firefox 8.0.1 werd uitgegeven op 17 november 2011.

Firefox 9[bewerken]

Firefox 9 beschikt over een beter extensiebeleid waardoor extensies standaard niet uitgeschakeld worden na een update, enkel wanneer ze niet blijken te werken. De stabiele versie verscheen op 20 december 2011 en was al één dag vroeger te downloaden vanaf de FTP-server van Mozilla. Versie 9.0.1 kwam één dag later uit. Firefox 9 brengt een 20 tot 30% verbeterde JavaScript-engine met zich mee om zo weer een stap dichter te komen bij de prestaties die bereikt worden met programmeertalen zoals C en C++[14]. Verder is de integratie met Mac OS X-thema's verbeterd.[15]

Firefox 10[bewerken]

Eind januari 2012 verscheen Firefox 10. De ondersteuning van CSS3 en HTML5 werd verbeterd. Elke add-on die ontwikkeld werd voor Firefox 4 of hoger zou ook in versie 10 moeten werken dankzij de automatische opwaardering van de versie waarmee de extensie compatibel is. Webapplicaties kunnen voortaan in de modus voor volledig scherm worden weergegeven. Firefox 10 is ook de eerste zogeheten Extended Support Release: de versie wordt tot een jaar na uitbrengen voorzien van updates, waardoor bijvoorbeeld bedrijven niet om de zes weken de nieuwe versie hoeven te installeren.[16][17] ESR werd ingevoerd uit ontevredenheid vanuit bedrijven over het versnelde uitgaveschema, waardoor systeembeheerders minder tijd krijgen om een nieuwe versie van Firefox uitgebreid te testen.

Firefox 11[bewerken]

Firefox 11 verscheen in maart 2012 en kreeg onder andere volgende nieuwigheden: instellingen importeren uit Chrome, herontworpen HTML5-knoppen, add-ons en hun instellingen synchroniseren tussen verschillende systemen. Ook werd er Page Inspector Tilt aan Firefox toegevoegd waarmee men kan zien welke elementen zijn verborgen.[18]

Firefox 12[bewerken]

Firefox 12 is de laatste versie die op Windows 2000, XP en XP met Service Pack 1 werkt.[19] Het updatemechanisme werd aangepast, zodat een gebruiker geen UAC-melding krijgt bij het upgraden naar een nieuwe versie van Firefox.

Firefox 13[bewerken]

Firefox 13 op een Mac

Firefox 13 is in juni 2012 uitgebracht. Deze versie beschikt over een speeddial-pagina waarin vaak gebruikte websites komen te staan, net zoals bij de browsers Opera en Safari. De startpagina werd in deze versie vernieuwd met links naar vaak gebruikte onderdelen, zoals de add-onmanager, recente downloads en instellingen. Daarnaast werden ook nieuwe CSS-elementen geïmplementeerd.[20] Sinds Firefox 13 staat tabs-on-demand (tabbladen op aanvraag) standaard aan. Hierdoor worden tabbladen na een herstart pas geladen wanneer erop geklikt wordt. Dit zou moeten zorgen voor snelheidswinst.[21]

Verder is de ondersteuning voor SPDY standaard geactiveerd. Het was reeds sinds versie 11 beschikbaar voor testdoeleinden.[18][20]

Firefox 14[bewerken]

Firefox 14 verscheen in juli 2012. Deze versie kreeg een zogeheten click-to-play-functie, die het mogelijk maakt om externe plug-ins zoals Java en Flash niet automatisch te laden, maar slechts als de gebruiker hier toelating voor geeft. Verder is standaard HTTPS ingeschakeld bij het uitvoeren van zoekopdrachten met Google via de ingebouwde zoekfunctie en in Mac OS X Lion is de volledigschermmodus beschikbaar. De adresbalk vervolledigt ook automatisch ingetypte URL's. Daarnaast is de beveiliging van de site identity manager verbeterd.[22]

Firefox 15[bewerken]

Firefox 15.0a2, met "aurora"-releasenotes.
Mozilla 16.0a2 in het updatekanaal "aurora" (pre-bèta).

Firefox 15 verscheen op 28 augustus 2012. Deze versie kreeg standaard ondersteuning voor SPDY 3[23] en voor het audioformaat Opus.[24] Ook heeft men de actualisering (updates) op de achtergrond gerealiseerd.[25] Verder gebruikt versie 15 minder geheugen na het sluiten van een pagina die verwijst naar geheugenruimte voor een add-on. 3D-presentaties met WebGL werden verbeterd, dankzij WebGL-verbeteringen die gecomprimeerde textures mogelijk maken voor snellere en meer compacte verwerking van textures.[26]

Verdere verbeteringen aan de HTML5-implementatie zijn onder meer de ondersteuning voor het media-attribuut in de source-tag en de ondersteuning van het HTML-attribuut played bij de audio- en videotags. Verder bevat Firefox 15 een nieuwe debugger voor webontwikkelaars, geïntegreerd met de ontwikkelaarsgereedschappen.

Firefox 16[bewerken]

Firefox 16 verscheen op 9 oktober 2012. Deze versie bevatte automatische VoiceOver, ondersteuning voor webapplicaties, een uitgebreidere ontwikkelaarswerkbalk, verbeterde garbage collection voor JavaScript en betere ondersteuning voor CSS 3.[27]

Firefox 17[bewerken]

Firefox 17 werd uitgebracht in november 2012. Deze versie werkt niet meer op Mac OS X 10.5 en lager. Firefox 17 beschikt over een sociale API, waarmee onder meer de sociaalnetwerksite Facebook in een zijbalk geladen kan worden.[28]

Firefox 18[bewerken]

Op 8 januari 2013 kwam Firefox 18 uit. Deze versie bevat onder meer een snellere JavaScript-engine (codenaam IonMonkey). Voorts werd de basis gelegd voor WebRTC-ondersteuning. Het algoritme om afbeeldingen te schalen werd eveneens aangepast zodat de geschaalde afbeeldingen van betere kwaliteit zijn.[29]

Firefox 19[bewerken]

Firefox 19 kwam uit op 19 februari 2013. Nieuw in deze versie is een ingebouwde PDF-lezer die met HTML5 werkt.[30] Daarnaast werd de ondersteuning van een aantal CSS3-elementen ingevoerd en werden de hulpmiddelen voor ontwikkelaars uitgebreid.[31]

Firefox 20[bewerken]

Firefox 20 werd uitgebracht op 2 april 2013. Deze versie ondersteunt privénavigatie per venster, introduceert een nieuw downloadvenster (onderdeel van Bibliotheek) en een vastgelopen plug-in kan erin gesloten worden zonder dat de browser vastloopt. Daarnaast werden ook de ontwikkelaarstool en de ondersteuning voor HTML5 verder uitgebouwd.[32]

Firefox 21[bewerken]

Firefox 21 werd uitgebracht op 14 mei 2013. In deze versie werd het aanbod voor de Social API uitgebreid.[33] De browser geeft voortaan suggesties over hoe de gebruiker het programma sneller kan doen starten. Nieuw is ook een eerste versie van "Firefox Health Report", dat wat informatie bijhoudt over de "gezondheid" van de browser, onder meer de opstartsnelheid en de crashes. Ook in deze versie werd er verder gesleuteld aan de ontwikkelaarstool en de ondersteuning van HTML5.[34] Daarnaast is het mogelijk vanaf deze versie om geen "Do Not Track"-header te verzenden.

Firefox 22[bewerken]

Firefox 22 is uitgebracht op 25 juni 2013. Nieuw is onder meer dat WebRTC automatisch is ingeschakeld en dat de sociale diensten via de add-onbeheerder kunnen worden beheerd.[35]

Er werd ook een webnotificatie-API geïmplementeerd. Hiermee kunnen websites berichten voor de gebruiker versturen naar de browser.[36] Asm.js, een subset van JavaScript met betere prestaties, maakt het mogelijk om 3D-spellen te spelen in de browser.[36]

Firefox 22 zou aanvankelijk standaard third-party-cookies blokkeren die gebruikt worden door reclamenetwerken.[37] Dit was bedoeld als aanvulling op Do-Not-Track (DNT), maar vanwege veel protest uit de reclame-industrie werd deze beslissing later teruggedraaid.

Firefox 23[bewerken]

Firefox 23 werd uitgebracht op 6 augustus 2013. Vanaf deze versie heeft Firefox een geüpdatet logo.[38] Firefox 23 heeft ondersteuning voor Content Security Policy 1.0, een W3C-standaard om XSS-aanvallen te voorkomen.[39]

Firefox 24[bewerken]

Firefox 24 werd op 17 september 2013 uitgegeven. De versie biedt enkele updates aan de interface, zoals de functie "Close tabs to the right", waarbij alle tabbladen rechts van het geselecteerde tabblad met één klik kunnen worden gesloten. Er werden verder onder meer verbeteringen aangebracht aan het renderen van SVG-afbeeldingen en het openen van een nieuw tabblad. De error-console in de ontwikkelaarsomgeving is omgevormd tot een uitgebreidere browserconsole.[40] De Android-versie biedt sinds deze versie ondersteuning voor WebRTC en heeft een nieuwe menufunctie om links te delen.[41]

Firefox 25[bewerken]

Firefox 25 werd op 29 oktober 2013 uitgebracht. Nieuw in deze versie is de ondersteuning van Web Audio. De zoekbalk wordt voortaan niet meer gedeeld tussen tabbladen en er is een optie om instellingen en geschiedenis van een andere browser over te zetten.[42]

Firefox 26[bewerken]

Firefox 26 werd op 10 december 2013 uitgebracht. Vanaf deze versie start een Java-toepassing niet meer spontaan op, maar moet de gebruiker met een klik bevestigen dat het mag geopend worden.[43][44] De wachtwoordbeheerder onthoudt voortaan wachtwoorden voor velden die door JavaScript werden gegenereerd. Voor Linuxgebruikers is H.264 geactiveerd, als een GStreamer-plug-in werd geïnstalleerd.[45] Op Windows XP wordt nu ook het afspelen van MP3-audio ondersteund.[44]

Daarnaast zijn er ontwikkelaarsgerichte veranderingen: verbeterde ondersteuning voor CSS-eigenschappen, verbeterde en uitgebreidere ECMAScript 6-ondersteuning met nieuwe wiskundige formules, api-verbeteringen en ondersteuning voor VTTCue. De Firefox-inspectietool werkt nu ook vanop afstand over het netwerk.[46][47]

Firefox 27[bewerken]

Firefox 27 werd op 4 februari 2014 uitgebracht. Nieuw is dat er met de SocialAPI nu verschillende diensten tegelijk kunnen worden gebruikt. TLS 1.1 en 1.2 zijn standaard ingeschakeld en het SPDY 3.1-protocol wordt nu ondersteund. Verdere aanpassingen betreffen beveiliging, ontwikkelaarshulpmiddelen en ondersteuning voor stippellijnen in het canvas-element van HTML5.[48]

Firefox 28[bewerken]

Firefox 28 werd uitgebracht op 18 maart 2014. Firefox kan nu VP9-video's decoderen, ondersteunt Opus in WebM en biedt volumeregeling voor audio en video in HTML5. Voor Mac OS X is er nu ondersteuning van webnotificaties in het Notification Center.[49] Ondersteuning voor versie 2 van SPDY werd verwijderd.[50]

Firefox 29[bewerken]

Firefox 29 werd op 29 april 2014 uitgebracht. Deze versie bevat een nieuwe interface (Australis) en een wizard om gebruikers door de nieuwe omgeving te leiden.[51] Nieuw is ook een gamepad-API. Daarnaast werden CSS-variabelen geïmplementeerd. CSS-box-sizing en de HTML5-inputveldtypes 'number' en 'color' worden nu ondersteund. Voor JavaScript zijn SharedWorker en Promise geïmplementeerd.[52][53][54]

Het synchroniseren van bladwijzers, geschiedenis, add-ons en instellingen is vereenvoudigd via een Firefox-account, dat ook kan gebruikt worden op de Firefox Marketplace. Dit vervangt de lange code bij het instellen van Firefox Sync.[55] Daarnaast werd de add-onbalk verwijderd. De pictogrammen verschijnen nu op de navigatiewerkbalk.

Op 10 mei 2014 verscheen versie 29.0.1. De versie heeft volgens Mozilla veel fouten gecorrigeerd.

Firefox 30[bewerken]

Firefox 30 werd op 10 juni 2014 uitgebracht. Nieuw is de ondersteuning van GStreamer. De zijbalken voor bladwijzers, geschiedenis en sociale media zijn met behulp van zijbalkknoppen sneller toegankelijk. Bij gebruik van WebAudio kan het geluidsvolume per venster ingesteld worden. In het HTML-element canvas kunnen nu alfawaardes voor transparantie gebruikt worden. Verder zijn er onder meer nog bug- en beveiligingsfixes en betere ondersteuning voor CSS.[56]

Firefox 31[bewerken]

Firefox 31 werd op 22 juli 2014 uitgebracht.[57] Bij het openen van een nieuw tabblad werd een zoekveld toegevoegd. Er is een ingebouwde malwareblocker voor downloads. OpenType MATH-tabellen worden deels ondersteund. Firefox opent in Windows zelf standaard ogg- en pdf-bestanden. WebVTT en CSS-variabelen werden mogelijk gemaakt. Daarnaast werden heel wat nieuwe functies voor ontwikkelaars beschikbaar.[58]

Firefox 32[bewerken]

Firefox 32 werd op 2 september 2014 uitgebracht. Deze versie heeft een nieuw HTTP-cachesysteem, waardoor de performantie bij opstarten en crashherstel werden verbeterd[59], en een verbeterd systeem voor garbage collection. In de zoekbalk wordt nu het aantal gevonden items weergegeven. Terug, vooruit, herladen en maken van bladwijzers kan nu via een pictogram vanuit het contextmenu. Accounts bewaard in bij opgeslagen wachtwoorden krijgen informatie over het gebruik (aantal keer gebruikt en laatst gebruikt). De performantie van de wachtwoordenbeheerder en het add-onbeheer werden verbeterd. Daarnaast zijn er diverse herstellingen en uitbreidingen voor HTML5 en ontwikkelaars.[60]

Firefox 33[bewerken]

Firefox 33 werd op 14 oktober uitgebracht. Deze versie beschikt over OpenH264-ondersteuning. Deze code, oorspronkelijk als open source beschikbaar gemaakt door Cisco, zorgt ervoor dat H264-video's afgespeeld kunnen worden in Firefox.[61]

Versie 33 beschikt daarnaast over off-main-thread compositing (OMTC) op Windows, dat voor een toename van prestaties moet zorgen. De veranderingen omvatten ook verbeterde Firefox-tegels, WebRTC-verbeteringen, zoekverbeteringen (sneller vanuit de adresbalk, suggesties vanop de nieuwetabpagina[62]), snellere JavaScript-strings, een nieuwe richtlijn voor gegevensbeveiliging (Content Security Policy) en ondersteuning voor een HTTP-proxy via HTTPS.[61]

Update 33.1 kwam op 10 november 2014 uit. Naast bugfixes brengt deze versie een knop om de recente surfgeschiedenis te wissen, een privacyhandleiding en DuckDuckGo als extra zoekmogelijkheid. Het venster met tegels dat zich standaard opent bij het openen van een nieuw tabblad, heeft nu ook zogeheten "Enhanced Tiles", die voor bezochte pagina's betere afbeeldingen tonen dan de standaardversie, zijnde een screenshot.[63]

Firefox 34[bewerken]

Vanaf Firefox 34, dat op 1 december 2014 verscheen, wordt Yahoo! als standaard zoekmachine gebruikt voor gebruikers in de Verenigde Staten nadat de zoekovereenkomst met Google afliep. Sommige andere delen van de wereld krijgen een regionale zoekmachine. De vernieuwde zoekbalk biedt nu uitgebreide suggesties en resultaten van alternatieve zoekmachines met één klik.

De WebRTC-client Hello is ingebouwd om eenvoudig te videobellen.[64] De vormgeving (het thema) kan veranderd worden via de aanpasmodus.

Op technisch vlak is er ondersteuning voor HTTP/2 draft14 en ALPN. SSLv3 is uitgeschakeld en de JavaScript-implementatie is verbeterd.[65]

Firefox 35[bewerken]

Firefox 35 verscheen op 13 januari 2015. In deze versie werden performantie-updates toegepast die het herschalen van grote afbeeldingen en het afhandelen van dynamische stijlveranderingen versnellen. Voor OS X is de rendering aangepast en is er voortaan ingebouwde ondersteuning voor H264. In de interface werd de zoekfunctie aangepast, er werd in Hello een conversatiemodel met kamers ('rooms') ingevoerd en er werd een toegang ingebouwd tot de Firefox Marketplace.

Behalve bugfixes, werden er verder nog meer HTML5-functies uitgewerkt en kwamen er aanpassen aan de ontwikkelaarhulpmiddelen.[66]

Firefox 36[bewerken]

Firefox 36 verscheen op 24 februari 2015. In deze versie wordt HTTP/2 ondersteund. Ook kunnen vastgepinde tegels op de pagina voor een nieuw tabblad worden gesynchroniseerd. De ECMAScript 6-generator is performanter geworden. Voorts bevat deze versie diverse bugfixes en implementaties van nieuwe HTML5- en CSS3-elementen.[67]

Firefox 37[bewerken]

Firefox 37 verscheen op 31 maart 2015. Nieuw in deze versie zijn Heartbeat, dat gebruikservaringen van Firefox wil nagaan, en OneCRL, dat voor certificaatbeveiliging instaat. De performantie van WebGL-rendering in Windows werd verbeterd. Verdere updates hebben betrekking op TLS, HTML5-implemenaties en ontwikkelaarshulpmiddelen.[68]

Firefox 38[bewerken]

Firefox 38 verscheen op 13 mei 2015. Nieuw in deze versie zijn de voorkeuren die nu in een tabblad worden weergegeven in plaats van een venster.

In deze versie werden daarnaast verbeteringen voor HiDPI (hoge resolutie) doorgevoerd. De schalingsfactor is nu afhankelijk van de dots per inch-instelling (DPI) en is niet langer standaard gelijk aan één. Speculatieve connectie-opwarming zorgen in deze versie voor betere laadtijden. Voor ontwikkelaars is er multistream- en heronderhandelingsondersteuning in WebRTC en WebSocket-ondersteuning voor Webworkers.[69]

Verder is er ondersteuning voor Ruby-annotaties. Voor Windowsgebruikers (Windows Vista en hoger) implementeerde Mozilla ook digital rights management (DRM). Mozilla is echter geen voorstander van DRM, maar omdat diensten als Netflix erop steunen, is het toch ingevoerd. Firefox steunt hiervoor op de content decryption module (CDM)-API van Adobe, die closed source is. Voor de veiligheid draait DRM-software in een sandbox en kan de gebruiker CDM desgewenst uitschakelen.[70]

Naast uitbreidingen aan de ontwikkelaarshulpmiddelen, werden verder enkele nieuwe HTML5-functies voorzien. Zo worden het srcset-attribuut en de <picture>-tag voortaan ondersteund.[71] Hiermee ondersteunt Firefox nu ook responsive images. Dit is een techniek om een optimaal afbeeldingsbestand aan te leveren voor een bepaalde resolutie.[72] Lage resoluties krijgen dus een lageresolutieversie, terwijl desktops met een hoge resolutie een hogeresolutieversie toegestuurd krijgen. Dit is vooral voordelig voor mobiele apparaten, die zo minder processorkracht nodig hebben en minder gegevens moeten downloaden.

In versie 38.0.5 van 2 juni 2015 kwam daar nog de ingebouwde "lees later"-functie Pocket bij, net als een "Reader View" om pagina's in een leesformaat om te zetten.[73]

Firefox 39[bewerken]

Firefox 39 verscheen op 30 juni 2015. Hierin kunnen Hello-URL's met sociale netwerken worden gedeeld, animatie en scrolling in Mac OS X is vloeiender geworden, er is ondersteuning voor de 'switch'-rol in ARIA 1.1, SafeBrowsing-malwaredetectie voor downloads werd ingeschakeld voor Mac OS X en Linux, er is ondersteuning voor de Unicode 8.0-huidskleur-emoji en het onveilige SSLv3 wordt niet langer ondersteund. Bugfixes, aanpassingen aan de ontwikkelaarshulpmiddelen en nieuwe en aangepaste CSS- en HTML5-implementaties zijn enkele andere wijzigingen in deze versie.

Firefox Developer Edition[bewerken]

Deze versie van Firefox is ontworpen voor websiteontwikkelaars en bevat functies die in de standaardversie niet te vinden zijn.

Mogelijkheden[bewerken]

 • Navigeren met tabbladen: meerdere webpagina's kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad. Links kunnen eenvoudig in een nieuw tabblad worden weergegeven door met de middelste muisknop of met de scrollknop op een link te drukken. Heb je deze toets niet, dan kun je de rechter muisknop indrukken en "Koppeling openen in nieuw tabblad" selecteren. Opmerkelijk is het feit dat de tabbladen door de Nederlander HJ van Rantwijk werden geïntroduceerd in het jaar 2000, maar toen resoluut werden afgewezen door de Mozilla Foundation[74].
 • Pop-upblokkering: pop-upvensters worden automatisch geblokkeerd. Dit kan volledig uitgeschakeld worden of een website kan toegevoegd worden aan de witte lijst om pop-ups van die specifieke website wel weer te geven.
 • Extensies (add-ons): er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar waardoor de functionaliteit van Firefox toeneemt. Voorbeelden van extensies zijn Adblock Plus, waarmee ongewenste advertenties kunnen worden geweerd en X-notifier, die e-mailaccounts controleert op nieuwe e-mails. Ook kan men bijvoorbeeld Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google onder handbereik zijn en waarmee de gebruiker beter beschermd wordt tegen zogenaamde phishing-aanvallen. Een beperkte versie van de Googlebar is overigens ook voor andere webbrowsers beschikbaar. Vanaf versie 2.0 kan voor het Nederlands en vele andere talen een spellingchecker worden gedownload. Daarnaast is Feedly erg populair. Ook is het mogelijk om direct en met automatische aanvulling in de Nederlandse Wikipedia te zoeken.[75]
 • Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te doorzoeken. De meest eenvoudige manier, die bij de meeste browsers werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie Zoeken terwijl je typt is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen. De zoekfunctie biedt bovendien de mogelijkheid om de gezochte tekst op de hele pagina te markeren.
 • Zijbalk: in een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden, zoals downloads, geschiedenis en bladwijzers. Sommige websites bieden aparte zijbalkinformatie aan, zoals het laatste nieuws of het weer.
 • Thema's: Firefox kan door de gebruiker worden aangepast met behulp van thema's, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 485 thema's[76] voor Firefox.
 • Snel zoeken: door bijvoorbeeld "goto <term>" in de adresbalk te typen beland je direct bij het eerste zoekresultaat van Google (analoog aan de knop "I'm feeling lucky"/"Ik doe een gok" bij Google). Omdat Google standaard wordt gebruikt is het meestal mogelijk het sleutelwoord "goto" weg te laten. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo'n snelzoekfunctie zelf te maken.
 • Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers worden toegevoegd. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn. Ook kunnen in recente versies van Firefox bladwijzers worden gemaakt waarvan de titel automatisch wordt bijgewerkt. Zo kunnen bijvoorbeeld bladwijzers naar een object op een veilingsite automatisch de huidige prijs laten zien achter de titel.
 • Automatische bijwerking: sinds versie 1.5 zoekt Firefox zelf of de Mozilla Corporation veiligheidsupdates voor Firefox heeft uitgegeven. Deze kleine pakketjes worden automatisch gedownload en bij een herstart van de browser geïnstalleerd zodat de gebruiker altijd de meest recente en veiligste versie van Firefox gebruikt.
 • Privénavigatie: deze modus zorgt ervoor dat de browser tijdelijk geen geschiedenis opslaat.
 • Hardwareversnelling: gebruik van de grafische kaart voor het weergeven van bepaalde grafische elementen.
 • Synchronisatie van de instellingen bij gebruik van meerdere computers.
 • Ingebouwde pdf-lezer (pdf.js), weliswaar met beperktere mogelijkheden dan afzonderlijke plug-ins als Adobe Reader.

Populariteit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Populariteit van browsers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Browsergebruik wereldwijd
Europees browsergebruik (bron: StatCounter). Vanaf december 2010 is Firefox de meestgebruikte browser. Sinds juni 2011 is Internet Explorer weer de meest gebruikte browser in Europa.[77]

Het succes van Firefox is gedeeltelijk te danken aan zijn gebruiksgemak en functies voor veiliger en sneller surfen, zoals een geïntegreerde pop-upblokkering, navigeren met tabbladen en live bladwijzers. Deze functies waren destijds niet ingebouwd bij marktleider Internet Explorer, maar wel beschikbaar als plug-in.

Sinds Firefox versie 1 is het gebruik van Firefox snel gestegen, ten koste van Internet Explorer. In september 2005 werd het marktaandeel van Firefox wereldwijd geschat op circa dertien procent. Nederland zit daar met zo'n 10,2% iets onder, België met 14,6% iets boven. Finland is koploper met een marktaandeel van 38,4%.

Op 31 juli 2006 overschreed Spread Firefox de 200 miljoen downloads van Firefox. Uiteraard is dit geen nauwkeurige graadmeter want het programma kan ook via derden (onder andere download.com) gedownload worden. Ook werd bij deze telling geen rekening gehouden met mensen die gewoon hun versie van Firefox hebben bijgewerkt, wat tot aan versie 1.5 een volledige download en herinstallatie vereiste. Gebruikers die gebruikmaakten van de downloadoptie van Firefox zelf zijn echter weer niet meegenomen in deze telling. Daarnaast wordt Firefox met vrijwel alle Linuxdistributies meegeleverd, met uitzondering van Lubuntu en enkele kleinere distributies.

OneStat.com, een bedrijf dat statistieken bijhoudt door middel van tellers op webpagina's, gaf in juli 2006 enige data.[78] Als opvallend werd aangegeven de aanhoudende populariteit van Firefox in Duitsland, waar de browser een marktaandeel zou hebben van meer dan 39 procent. Wereldwijd en ook in Nederland schommelde dit volgens OneStat.com rond de 12%.

Marktonderzoek in maart 2007[79][80] maakte duidelijk dat in de meeste landen in Europa, en wereldwijd, het marktaandeel toeneemt. Nederland is hier een van de weinige uitzonderingen. Het precieze marktaandeel is moeilijk te bepalen. Andere bronnen[81][82] geven weer net andere cijfers. In juli 2007 wordt een percentage van 9,8% genoemd voor Nederland tegen 12,7% wereldwijd.[83]

OneStat.com, gaf in november 2008 nieuwe informatie over browsermarktaandelen [84]. Het wereldwijde marktaandeel werd daarin gesteld op 14,67% en het marktaandeel in Nederland op 11,45%.

In mei 2009 had Firefox wereldwijd een marktaandeel van 22,5%. Het is daarmee de tweede browser na Internet Explorer, dat in dezelfde maand een marktaandeel van 65,5% had.

Op 31 juli 2009 vierde Firefox een feestje vanwege het behalen van de 1 miljard downloads. Dit zijn alle handmatige downloads van de browser, en daarmee niet de automatische updates en downloads vanuit pakketmanagers op Linux.

Speciale pagina's[bewerken]

Speciale pagina's van Firefox beginnen met about:. Deze pagina's kunnen een functioneel nut hebben, maar er zijn ook pagina's die enkel (soms onnuttige) informatie bevatten. Volgende pagina's zijn onder meer beschikbaar in Mozilla Firefox:[85]

 • about: toont algemene info over de versie van Firefox met links naar bijdragers, uitgave-informatie en licentie-info.
 • about:about geeft een overzicht van alle "Over Over" pagina's
 • about:cache: geeft de grootte en de inhoud van het cachegeheugen weer op de harde schijf (about:cache?device=disk) of in het werkgeheugen (about:cache?device=memory).
 • about:plugins: geeft een overzicht van de geïnstalleerde plug-ins zoals Flash Player en Java.
 • about:blank: geeft een lege pagina weer en wordt standaard getoond bij het openen van een nieuwe tab.
 • about:mozilla: toont een tekst uit het boek van Mozilla (The book of Mozilla)
 • about:robots: toont een tekst over robots en een knop waar tweemaal op geklikt kan worden voordat deze verdwijnt. De titel van deze pagina is Klaatu barada nikto, een uitdrukking afkomstig van de sciencefictionfilm The Day the Earth Stood Still.
 • about:newtab: een speeddialpagina geïntroduceerd in Firefox 12[86]
 • about:config: een uitgebreide configuratiepagina waarin veel instellingen van Firefox kunnen worden aangepast.
 • about:home: toont de Firefox-startpagina waarin een Google-zoekvak staat.
 • about:support: pagina in verband met probleemoplossingsinformatie (versienummers) en mogelijkheid om Firefox te herinitialiseren.
 • about:crashes: toont een lijst van alle crashrapporten.
 • about:memory: toont het geheugengebruik van Firefox, opgesplitst naar taak. Biedt de mogelijkheid om het geheugengebruik te minimaliseren.

Licentie[bewerken]

Mozilla Firefox wordt vrijgegeven onder de Mozilla Public License. Er kan echter ook gekozen worden om de voorwaarden van de GPL of de LGPL na te leven. Er zijn dus drie licenties waaronder Firefox verspreid wordt, zonder de verplichting om een afgeleid werk ook onder een drie-licentie uit te brengen.

Enkele populaire extensies[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) Firefox Add-ons Hit 4 Billion Downloads
 2. Yeow, Cheah Chu, Firefox Secrets, SitePoint, 2005, p. 11 ISBN 0975240242. Geraadpleegd op 7 januari 2015.
 3. Download Day 2008 (en)
 4. Firefox mikt op wereldrecord
 5. Field Guide to Firefox 3 (en)
 6. Nieuwste Firefox 6,9 miljoen keer gedownload na lancering. De Morgen (23 maart 2011) Geraadpleegd op 8 januari 2013
 7. (en) Mozilla Firefox 4 Release Notes. Mozilla (22 maart 2011) Geraadpleegd op 8 januari 2013
 8. Firefox 6 Release Notes (en)
 9. Mozilla zet Firefox 6.0 alvast online. Tweakers.net (14 augustus 2011) Geraadpleegd op 17 augustus 2011
 10. Firefox 7.0 Release Notes
 11. Mozilla stopt tijdelijk uitrol Firefox 7. Techzine (29 september 2011) Geraadpleegd op 29 september 2011
 12. (en) Firefox 7.0.1 uitgebracht
 13. Mozilla Firefox Release Notes. Mozilla Geraadpleegd op 8 november 2011
 14. (nl) Firefox 9 onofficieel beschikbaar
 15. (en) Changelog
 16. (en) Firefox Notes. Mozilla (31 januari 2012) Geraadpleegd op 31 januari 2012
 17. (en) Firefox 10 Now Available for Download. PC Magazine (31 januari 2012) Geraadpleegd op 31 januari 2012
 18. a b Firefox 11 Release Notes. Mozilla (13 maart 2012) Geraadpleegd op 16 maart 2012
 19. Asa Dotzler. End of Firefox Support for Windows 2000 (27 januari 2012) Geraadpleegd op 28 januari 2012
 20. a b Firefox notes Geraadpleegd op 5 juni 2006
 21. (en) Firefox 13 updates it's tab page adds on demand tab loading
 22. Firefox Notes. Mozilla (17 juli 2012) Geraadpleegd op 17 juli 2012
 23. (en) Firefox Aurora 15 Release Notes
 24. (nl) Firefox 15 krijgt ondersteuning voor audioformaat Opus
 25. (en) Silent Update updater
 26. (en) Firefox 15 for desktop and Android released
 27. (en) Firefox 16 Release Notes
 28. Release Notes. Mozilla (20 november 2012) Geraadpleegd op 20 november 2012
 29. Firefox Notes. Mozilla (8 januari 2013) Geraadpleegd op 8 januari 2013
 30. About PDF.js. Mozilla Labs Geraadpleegd op 21 februari 2013
 31. Firefox Notes. Mozilla (19 februari 2013) Geraadpleegd op 21 februari 2013
 32. Firefox Notes. Mozilla (2 april 2013) Geraadpleegd op 2 april 2013
 33. (en) Feature light Firefox 21 lands
 34. Firefox Notes. Mozilla (14 mei 2013) Geraadpleegd op 14 mei 2013
 35. Firefox Notes. Mozilla (25 juni 2013) Geraadpleegd op 25 juni 2013
 36. a b (en) Mozilla lanceert Firefox 22 met WebRTC en 3D-gaming | ZDNet.be
 37. (nl) Firefox 22 blokkeert standaard third party cookies
 38. Firefox Notes. Mozilla (6 augustus 2013) Geraadpleegd op 6 augustus 2013
 39. (en) Firefox Now Supports CSP 1.0 to Block XSS Attacks
 40. Firefox Notes. Mozilla (17 september 2013) Geraadpleegd op 17 september 2013
 41. Mozilla brengt Firefox for Android 24 uit. Tweakers (17 september 2013) Geraadpleegd op 17 september 2013
 42. Firefox Notes. Mozilla (29 oktober 2013) Geraadpleegd op 29 oktober 2013
 43. (en) Firefox 26 Released With On Demand Java Plugin Feature
 44. a b (en) Firefox 26 blokkeert Java-plug-ins
 45. Firefox Notes. Mozilla (10 december 2013) Geraadpleegd op 10 december 2013
 46. (en) Mozilla Firefox 26 Is Shipping Today With Fun Features
 47. (en) Firefox 26 for developers
 48. Firefox Notes. Mozilla (4 februari 2014) Geraadpleegd op 4 februari 2014
 49. Firefox Notes. Mozilla (18 maart 2014) Geraadpleegd op 18 maart 2014
 50. (en) Firefox 28.0 Delivers VP9 Video Decoding, Opus In WebM
 51. (en) The New Firefox UI Lands In Aurora
 52. (en) Promise - JavaScript - developer.mozilla.org
 53. Firefox Notes. Mozilla (29 april 2014) Geraadpleegd op 29 april 2014
 54. (en) Firefox 29.0 For Linux Is Now Available For Download
 55. Firefox 29 biedt nieuwe Australis-interface en eenvoudiger sync-functie
 56. Firefox Notes. Mozilla (10 juni 2014) Geraadpleegd op 11 juni 2014
 57. Mozilla Firefox 31.0. Tweakers (22 juli 2014) Geraadpleegd op 22 juli 2014
 58. Firefox Notes. Mozilla (22 juli 2014) Geraadpleegd op 22 juli 2014
 59. (en) Firefox 32 Released With Faster HTTP Caching
 60. Firefox Notes. Mozilla (2 september 2014) Geraadpleegd op 2 september 2014
 61. a b (en) Firefox 33 Brings OpenH264 Support, Phoronix]
 62. (en) Firefox 33 Stable Rolls Out With Search Suggestions, OpenH264 Support
 63. Firefox Notes. Mozilla (10 november 2014) Geraadpleegd op 11 november 2014
 64. (en) Firefox Gets an Instantaneous Video Chat Feature, Better Search Bar
 65. (en) Phoronix - Firefox 34 Brings Its Improved Search Bar, Firefox Hello
 66. Firefox Notes. Mozilla (13 januari 2015) Geraadpleegd op 15 januari 2015
 67. Firefox Notes. Mozilla (24 februari 2015) Geraadpleegd op 24 februari 2015
 68. Firefox Notes. Mozilla (31 maart 2015) Geraadpleegd op 1 april 2015
 69. (en) Firefox 38 Features Tabbed Preferences, Responsive Images
 70. Mozilla geeft Firefox-versie met html5-drm vrij. Tweakers (12 mei 2015) Geraadpleegd op 13 mei 2015
 71. Firefox Notes. Mozilla (12 mei 2015) Geraadpleegd op 13 mei 2015
 72. (en) Firefox 38 Adds Responsive Image Support, Ruby Annotations
 73. Firefox Notes. Mozilla (2 juni 2015) Geraadpleegd op 2 juni 2015
 74. Mozilla.com: "MultiZilla 1.6.4.0b" (destijds online te raadplegen)
 75. Firefox add-on Wikipedia (nl) (en) Firefox add-on Wikipedia (nl)
 76. addons.mozilla.org/en-US/firefox (13 mei 2015). (en)
 77. Top 5 browsers in Europe from Aug 10 to Aug 11
 78. Firefox stijgt in de peiling - De Telegraaf, 10 juli 2006
 79. XiTi Monitor, The web survey Institute (28 maart 2007). (en)
 80. Nu.nl (18 april 2007).
 81. Marketshare net Applications (04/2006-03/2007). (en)
 82. Janco Associates (27 maart 2007). (en)
 83. Nederlanders houden vast aan Explorer - De Telegraaf, 3 juli 2007
 84. OneStat.com: Google's Chrome 0,42 procent marktaandeel in Nederland
 85. (en) About-pagina's in Mozilla-producten
 86. (en) Nieuwe speeddialpagina in Firefox