Portaal:Vrije software
Vrije software is de verzamelnaam van software die tegenwoordig vooral verspreid wordt onder de GNU General Public License (GPL). Deze licentie geeft de gebruikers van deze software de volgende vier vrijheden:
- De vrijheid om het programma te gebruiken voor elk doel.
- De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften. Beschikbaarheid van de broncode is hiervoor noodzakelijk.
- De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je je naasten kan helpen.
- De vrijheid om het programma te verbeteren en te verspreiden, zodat de hele gemeenschap er voordeel uit kan halen. Beschikbaarheid van de broncode is hiervoor eveneens noodzakelijk.
Deze vier vrijheden worden in de talloze vrijesoftwarelicenties in min of meer grote variaties en nuances beschreven. De essentie van al deze licenties en de reden waarom ze tot de groep van de vrije software behoren, is dat de makers van de software hun gebruikers stimuleren om de software te helpen verbeteren en uit te breiden.
afbeelding mascotte Tux
bewerk
- 31-05-20: Mythbuntu
- 24-04-20: Icecast
- 24-04-20: KWallet
- 24-04-20: Calligra Words
- 24-04-20: Calligra Plan
- 17-12-18: Mesa (software)
- 24-01-14: Razor-qt
- 24-01-14: AxCrypt
- 07-01-14: Smuxi
- 03-01-14: PlayOnLinux
- 21-12-13: CUPS
KDE: KDE System Guard (en) - Kexi (en) - Step (software) (en Step (KDE) als redirect) (en)
Andere: aptitude (software) (en)
Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije webbrowser ontwikkeld door de Mozilla Corporation en honderden vrijwilligers. Firefox is gebaseerd op de Gecko-rendermachine uit het Mozilla-project.
Firefox is vooral populair bij thuisgebruikers. Ook onder webontwikkelaars wordt Firefox veel gebruikt omdat het de W3C-standaard beter volgt dan Microsoft Internet Explorer en omdat er veel verschillende nuttige hulpprogramma's (extensions) voor Firefox beschikbaar zijn die het testen en het gebruik van internetpagina's vergemakkelijken.
Verder is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen. Dit komt mede vanwege de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning en omdat Firefox strikt gescheiden is van het Microsoft Windows-besturingssysteem. Net als voor andere software worden echter wel beveiligingsupdates verstrekt.
- Gebaseerd op BSD
Darwin OS - DesktopBSD - DragonFly BSD - FreeBSD - NetBSD - OpenBSD - TrueOS
Arch Linux - Debian - Ubuntu - Fedora - Mageia - Manjaro Linux - openSUSE - Slackware - (meer...)
- Besturingssystemen van Bell Labs
- Overige
FreeDOS - GNU Hurd - Haiku - OpenSolaris - ReactOS
K3b is een opensourceprogramma ten behoeve van het branden van cd's en dvd's. Als KDE-programma draait het onder Linux en andere Unixachtige besturingssystemen. K3b is onderdeel van KDE Extragear.
Het programma zorgt voor een grafische gebruikersinterface waarmee data-, audio- en videodisks mee gecreëerd kunnen worden. Tevens kan het direct van disk-naar-disk kopiëren. K3b kan uitgebreid geconfigureerd worden, echter de standaardinstellingen zullen voor de meeste gebruikers voldoende zijn.
K3b zal vrijwel standaard worden geïnstalleerd op KDE-centrische Linuxdistributies. K3b is de de facto standaard om cd's en dvd's te branden onder KDE.
Subportalen van Portaal Wetenschap & Technologie
aardwetenschappen · astronomie · auto · biologie · civiele techniek en bouwkunde · geografie · geneeskunde · informatica · luchtvaart · maritiem · molens · natuurkunde · openbaar vervoer · opwarming van de Aarde · ruimtevaart · scheikunde · seksualiteit · verkeer en vervoer · verpleegkunde · vrije software · wiskunde · wetenschapsgeschiedenis