digiKam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
digiKam
DigiKam
Schermafdruk van Digikam 0.8.1
Schermafdruk van Digikam 0.8.1
Ontwikkelaar The digiKam Team
Recentste versie 3.5.0 
(10 oktober 2013)
Laatste bètaversie 4.0 bèta 4 
(30 maart 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Linux en Unix
Geschreven in C++ (Qt)
Categorie Grafisch programma
Licentie GPL 2
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

DigiKam is een fotobeheer- en beeldbewerkingsprogramma voor KDE. Het is vergelijkbaar met Adobe Bridge en ACDSee en wordt door een groot team van vrijwilligers geschreven als onderdeel van KDE Extragear in de programmeertaal C++. Hierdoor kan het zijn eigen releasecyclus behouden en wordt het dus onafhankelijk uitgebracht van de rest van KDE. Zoals de meeste KDE-applicaties is ook digiKam in het Nederlands vertaald. De huidige versie is 3.5.0, uitgebracht op 10 oktober 2013.

Functies[bewerken]

DigiKam slaat foto's op in een SQL-database die het mogelijk maakt om foto's door middel van EXIF-metadata, tags en quoteringen foto's te vinden en te organiseren. Extra functies om beelden te bewerken kunnen door middel van KIPI-plug-ins toegevoegd worden.

DigiKam heeft ondersteuning voor het RAW-bestandsformaat en maakt daarvoor gebruik van de bibliotheek libraw.[1]

Versie 3 bevat diverse verbeteringen die ontwikkeld zijn tijdens Google Summer of Code 2012.[2] Vanaf versie 3.0 kan er een diavoorstelling gemaakt worden van een collectie foto's die vervolgens wordt opgeslagen in een videoformaat. Daarnaast is het vanaf versie 3 ook mogelijk om metadata van video's te bekijken.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties