Grafisch programma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het grafisch programma LibreOffice Draw

Grafische programma's zijn computerprogramma's waarmee men beelden kan creëren of bewerken.

Onderverdeling[bewerken]

Ze zijn onder te verdelen in vectorprogramma's en paintprogramma's. De eerste categorie behandelt afbeeldingen als een meetkundige beschrijving van die afbeelding, de tweede behandelt afbeeldingen als een verzameling gekleurde punten (pixels) in een meerdimensionaal vlak. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen en beide methoden worden steeds vaker binnen dezelfde computerprogramma's toegepast, zodat de verschillen tussen de categorieën vervagen.

Paintprogramma's komen traditioneel voor in drie vormen, te weten programma's voor het creëren van afbeeldingen met een muis of tekenpen, voor het bewerken van afbeeldingen en voor het creëren van afbeeldingen aan de hand van een programmatische beschrijving van rasterafbeeldingen.

Bekende grafische programma's[bewerken]

Paginaopmaakprogramma's[bewerken]

Programma's voor het opmaken (samenstellen) van pagina's, met tekst en illustraties, tot een compleet grafisch geheel. De output van deze programma's wordt gegenereerd in PostScript, een systeemonafhankelijke en resolutie-onafhankelijke paginabeschrijvingstaal. Met een RIP (Raster Image Processor) wordt PostScript omgezet naar een serie printinstructies voor een laserprinter, een fotozetter of een (offset)plaatbelichter.

Beeldbewerking[bewerken]

Vectorprogramma's voor twee dimensies[bewerken]

Vectorprogramma's voor drie dimensies en driedimensionale animaties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van 3D-computerprogramma's voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]