Darktable

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darktable
Logo
Darktable 3.6.0
Ontwikkelaar Johannes Hanika
Uitgebracht april 2009
Recentste versie 3.6.0 
(3 juli 2021)
Status Actief
Besturingssysteem Windows[1], macOS, Linux en FreeBSD
Geschreven in C
Categorie Foto post-productie
Licentie GNU General Public License 3+
Versiebeheer github.com
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Darktable is een vrij en opensource fotografie-applicatie en raw-ontwikkelaar en is anders dan rasterafbeeldingsbewerkers zoals Adobe Photoshop of GIMP. Darktable is vergelijkbaar met Adobe Lightroom en is specifiek gericht op fotografie. Het werkt met een set van aanpassingsmodulen specifiek gericht op niet-destructieve raw-nabewerking en is allereerst gericht om de workflow van een fotograaf te verbeteren door het vergemakkelijken van de verwerking van grote hoeveelheden beelden. Het is vrij verkrijgbaar voor de meeste grote Linuxdistributies, OS X en Solaris. De code is vrij beschikbaar onder te voorwaarden van de GNU General Public License versie 3 of later.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Darktable kent het concept van de niet-destructieve bewerkingen, vergelijkbaar met die van andere raw bewerkingssoftware. Anders dan zoals bij rasterafbeeldingsbewerkers, bewaart het programma de originele beeldgegevens en worden bewerkingen alleen toegepast bij het exporteren in een nieuw bestand (aanpassingen door een gebruiker zijn echter realtime zichtbaar). Het programma beschikt over een ingebouwde ICC-profielen, GPU-versnelling, en ondersteunt de meeste gangbare beeldformaten.

Kleur

Darktable heeft ingebouwde ICC-profiel-ondersteuning voor sRGB, Adobe RGB, XYZ en lineaire RGB-kleurruimten.

Importeren / exporteren

JPEG, RAW, CR2, HDR en PFM afbeeldingen kunnen van schijf of camera worden geïmporteerd en geëxporteerd naar schijf, Picasa Web Albums, Flickr, FaceBook, e-mail en een eenvoudige HTML-gebaseerde webgalerij, met JPEG-, PNG-, TIFF-, PPM, PFM en EXR-beelden.

Gebruikers interface[bewerken | brontekst bewerken]

Darktable 1.0 zoals die verschijnt na de installatie

Darktable kent twee hoofdpanelen die elk stappen in het ontwikkelingsproces van afbeeldingen aanbieden. Andere panelen helpen bij tethering shooting of weergave van locaties van de afbeeldingen op landkaarten. Bij het starten wordt standaard het paneel "bibliotheek" geopend, hier is een verzameling van afbeeldingen te zien. De zijpanelen in alle modi kunnen worden dichtgeklapt. Hierdoor wordt schermruimte bespaard. De kleuren van het programma, breedte van de panelen, lettergrootte en andere interface-instellingen worden opgeslagen in het bestand darktable.gtkrc.

Bibliotheek

Het linker paneel is o.a voor het importeren van afbeeldingen en het weergeven van EXIF-informatie. Buttons om afbeeldingen te waarderen en/of te categoriseren staan bovenaan. Het rechterpaneel bezit modules zoals een onder andere metadata editor. Een module om beelden te exporteren staat rechts onderin.

Ontwikkelen

Het paneel "Ontwikkelen" toont de afbeelding in het midden, daarom heen staan vier zijpanelen met vooral aan de rechterkant heel veel modulen. Het linker paneel geeft een miniatuur om op de afbeelding in of uit te zoomen, de geschiedenis van bewerkingen, een kleurkiezer en EXIF-informatie. Aan de onderkant een filmstrip van te selecteren afbeeldingen welke kan worden gesorteerd en gefilterd met de lijst in het bovenste paneel. Daar kun je ook je persoonlijke voorkeuren instellen en je eigen sneltoetsen aanmaken.

Tethering

In dit paneel kan, als dit wordt ondersteunt door GPhoto, direct worden gecommuniceerd met een camera.

Kaart

Hier kunnen de foto's worden weergegeven op een kaart, bijvoorbeeld een OpenStreetMap-kaart

Modulen[bewerken | brontekst bewerken]

Darktable kent vele modulen om afbeeldingen te verbeteren, ze zijn verdeeld in groepen en worden weergegeven op de verschillende tabbladen in de modus "ontwikkelen". Er zijn onder andere groepen om tonen, kleuren of speciale effecten te geven. Afbeeldingen kunnen worden bewerkt op het gebied van bijvoorbeeld witbalans, belichting, ontruisen of verscherpen. Er gekozen worden om het gehele beeld te bewerken of slechts een deel. Een deel kan worden bewerkt met hulp van een masker of op basis van kleur, helderheid of tint.

Algemene modulen zoals ze ook voorkomen zijn onder andere witbalans, verscherpen (onscherp masker), ontruisen (bilateraal). Daarnaast zijn er specifieke, Darktable eigen modulen als ontruisen (profileerd) of het zone-systeem (Ansel Adams).

Versiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel is incompleet.

Versie Uitgavedatum Omschrijving
0.1 (alfa) 12 april 2009 Eerste publieke versie SourceForge.[2]
1.0 15 maart 2012 Eerste stabiele versie. Nieuwe modulen, ondersteuning voor nieuwe camera's
1.0.5 24 juni 2012 Update naar RawSpeed r438 en LibRaw 0.14.7, meerdere camera witbalans en standaard kleurmatrixen toegevoegd
1.1 25 november 2012 Standaard witbalansinstellingen en ondersteuning, zoeken op gelijkenis bij afbeeldingen, geotagging, beschikbaar voor OS X, exporteren naar Facebook, aangepaste gebruikersinterface en live view voor het maken van foto's in realtime.[3]
1.2 7 april 2013 Profiled denoising toegevoegd, importeren vanuit Lightroom, meerdere Darktable-instanties mogelijk, verbeterde bruikbaarheid voor distorting modules, selectief kopiëren en plakken van beeldbewerking, nieuw en meer intuïtief trapeziumcorrectiegereedschap, jpeg2000-ondersteuning, importeren vanuit GraphicsMagick, sneller laden van miaturen.[4]
1.2.1 28 mei 2013 nieuwe antiruisprofielen en witbalansen voor verscheidene camera's[5]
1.2.2 28 juni 2013 [6]
1.2.3 13 september 2013
1.4 25 december 2013 toegevoegd maskers voor selectieve bewerking, WebP-ondersteuning
1.4.1 15 februari 2014 Extra camera's ondersteund, foutoplossingen[7]
1.4.2 29 april 2014 Extra camera's ondersteund, foutoplossingen[8]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Darktable van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.