Solaris (besturingssysteem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Solaris
Solaris 10
Solaris 10
Ontwikkelaar Oracle Corporation
OS-familie Unix
Laatste uitgave 11.3 (7 juli 2015)
Kerneltype Monolithisch
Licentie Propriëtair
Status Actief
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Solaris (voorheen SunOS) is een versie van het besturingssysteem Unix die werd uitgegeven door Sun Microsystems en sinds de overname in 2010 door Oracle Corporation de naam Oracle Solaris draagt.

Geschiedenis[bewerken]

In de vroege jaren 1990 groeide het internet gestaag, en groeide Suns SPARC-gebaseerde hardware in combinatie met het Solaris-besturingssysteem snel tot het meest gebruikte platform voor webservers.

Oudere versies van Suns besturingssysteem, gebaseerd op BSD Unix, werden SunOS genoemd. Bij de overstap naar een System V Unix in SunOS 5 werd overgegaan op de naam Solaris 2; oudere versies werden daarna omgenummerd naar Solaris 1.x. Na versie 2.6 liet Sun de 2 in het versienummer vallen. De meest recente versies zijn Solaris 7, de 64-bits Solaris 8, Solaris 9 (uitgebracht op 22 mei 2002) en Solaris 10 (uitgebracht op 1 februari 2005).

Tegenwoordige versies van Solaris worden niet meer alleen gemaakt voor SPARC-systemen, maar ook voor systemen gebaseerd op de Intel X86-architectuur. Solaris is ooit ook geporteerd naar de PowerPC-architectuur, maar deze versie is nooit op de markt gebracht.

Solaris heeft door de jaren heen veel terrein moeten prijsgeven aan open source Unix-systemen. In 2004 heeft Sun zijn opensourcestrategie aangepast; er is ook een opensourceversie beschikbaar van OpenSolaris.

Kenmerken[bewerken]

Het Solaris Operating Environment bestaat uit een Unix-basis (nog steeds SunOS genaamd) en een grafische gebruikersinterface. De oudere versies van Solaris boden hiervoor OpenWindows, opgevolgd door CDE in Solaris 2.6. Sinds Solaris 9 is er de keuze tussen CDE en het nieuwe Java Desktop System, gebaseerd op GNOME.

Het Unix-basissysteem van Solaris heeft een werking die vergelijkbaar is met alle bekende open source Unix-klonen zoals Linux en FreeBSD. Vrijwel alle gangbare Unix-software is beschikbaar voor Solaris. Deze software kan worden geïnstalleerd via de Solaris-pakketindeling (.pkg). Met Solaris wordt ook Java Runtime Environment (JRE) meegeleverd.

Solaris richt zich op krachtige beheerfuncties. Het systeem bevat een Service Management Framework (SMF) dat diensten bewaakt en beheert. Uniek voor Solaris is DTrace, dat het mogelijk maakt om zeer precies de kernel en user-processen te debuggen en optimaliseren. Verder is een belangrijk feature van de Solaris-kernel de zogeheten "zones", waardoor meerdere virtuele Solaris-servers op een computer kunnen worden gestart vrijwel zonder prestatieverlies.

Licentie[bewerken]

Alhoewel Solaris onder andere gebaseerd is op een aantal open standaarden is het zogenaamde propriëtaire software. Binaire releases zijn kosteloos beschikbaar. OpenSolaris is de opensourceversie van Solaris. OpenSolaris wordt gelicenseerd onder de eigen Common Development and Distribution License (CDDL). Het is de planning dat toekomstige versies van Solaris op OpenSolaris gebaseerd zullen worden.

Externe link[bewerken]