GNOME

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GNOME
Logo
Een schermafdruk van de Engelstalige GNOME
Ontwikkelaar Het GNOME-team
Recentste versie 41.1 (5 november 2021)[1] Bewerken op Wikidata
Laatste bètaversie 40.beta (24 februari 2021)[2] Bewerken op Wikidata
Onderhoudsversie 3.34.8 (14 augustus 2020)[3] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Unix-achtig met Wayland of X11
Geschreven in C, C++, Python, Vala, Genie en JavaScript
Categorie Desktopomgeving
Licentie GPL
Versiebeheer gitlab.gnome.org
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

GNOME is een vrije desktopomgeving voor besturingssystemen die tot de Unix-familie behoren, zoals Linux en BSD. De naam GNOME werd ooit gecreëerd als acroniem voor GNU Network Object Model Environment, maar tegenwoordig wordt het gebruik van de volledige naam als verouderd beschouwd. GNOME omvat zowel een desktopomgeving als een ontwikkelplatform en kan bijgevolg vergeleken worden met KDE. Het GNOME-project wordt gecoördineerd door de GNOME Foundation.

GNOME probeert gebruiksvriendelijke, eenvoudige en toegankelijke software te maken. Tweemaal per jaar worden nieuwe versies uitgebracht. GNOME krijgt ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, onder meer van Red Hat.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

GNOME bestaat uit twee grote onderdelen. Ten eerste heb je het GNOME-gebruikersplatform. Dit omvat een desktopomgeving, een grafische gebruikersinterface en een aantal applicaties waaronder een webbrowser en tekstverwerker. Het tweede onderdeel is het GNOME-ontwikkelaarsplatform, een set aan tools om applicaties te schrijven.

De GNOME-omgeving legt de nadruk op simpelheid en bruikbaarheid. Ze baseren zich daarvoor op het KISS-principe. De andere doelen van GNOME zijn:

  • Vrijheid - De software door GNOME ontwikkeld moet vrij ter beschikking zijn voor ieder doel, onder een vrijesoftwarelicentie.
  • Bruikbaarheid - De software moet voor iedereen bruikbaar zijn, ongeacht de technische vaardigheden of fysische mogelijkheden van de persoon.
  • Lokale taal - Door de software beschikbaar te maken in zo veel mogelijk talen wordt de bruikbaarheidsdrempel nog verlaagd. GNOME is volledig beschikbaar in het Nederlands.
  • Vriendelijk voor ontwikkelaars - Als software vriendelijk is voor ontwikkelaars, dan krijgt het project meer hulp van buitenaf.

Zoals bij de meeste vrijesoftwareprojecten is het GNOME-project gedecentraliseerd bestuurd. Discussies gebeuren via de mailinglijsten en ontwikkelaars van GNOME komen jaarlijks eenmaal samen in een vergadering gekend onder de naam GUADEC om de huidige toestand te bespreken.

Het GNOME-project bevat een aantal belangrijke onderdelen:

Desktopomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Desktopomgeving voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een desktopomgeving is hetgeen waarmee een gebruiker werkt en wat er zichtbaar is op een computer, waaronder het bestandsbeheer, menu's en diverse toepassingen zoals een webbrowser. Zie ook de onderwerpen over de grafische gebruikersinterface en de desktop.

Windowmanager[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder gebruikte GNOME Enlightenment en daarna Sawfish. Metacity werd geïntroduceerd in versie 2.2, en zat ingebouwd in GNOME tot en met versie 2. Er kunnen echter ook andere windowmanagers gebruikt worden, als die maar (gedeeltelijk) voldoen aan de ICCCM-specificatie die GNOME vereist. Sinds versie 2.4 kan er gekozen worden voor Compiz, waarmee geavanceerde 3D-weergaves mogelijk zijn. Sinds GNOME 3.0 wordt Mutter als windowmanager gebruikt.

Versiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het toekennen van een versie gebeurt steeds volgens een vast stramien: nieuwe -mogelijk onstabiele- versies hebben een oneven subversie, bijv. 3.27. Alle releases met een even subversie worden dus als stabiel aanschouwd. De laatste stabiele versie van GNOME is 3.32; de laatste onstabiele versie is 3.33. Versie 3.34 staat gepland voor 11 september 2019[4].

GNOME 3[bewerken | brontekst bewerken]

GNOME 3.0 kwam uit op 6 april 2011. Verschillende distributies als Fedora en OpenSUSE namen de nieuwe versie automatisch mee in hun eerstvolgende uitgave. De codenaam ToPaZ (Three Point Zero - Drie Punt Nul) was al in 2005 bekendgemaakt en was een lange tijd geen echt project, maar slechts een speeltuin om diverse zaken uit te proberen. Pas in 2008 werd bekendgemaakt welke richting GNOME 3.0 zou uitgaan. De laatste 2.x-versie was 2.32. Deze verscheen in september 2010 en bevatte slechts kleine verbeteringen. Voornamelijk veranderingen op het vlak van applicaties aangezien de desktopomgeving zes maanden later gedumpt zou worden om verder te gaan met de ontwikkeling van GNOME 3.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]