Enlightenment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Enlightenment
Enlightenment
Schermafdruk van Enlightenment 17 (E17)
Schermafdruk van Enlightenment 17 (E17)
Ontwikkelaar Carsten Haitzler en anderen
Recentste versie E19 (0.19.1) 
(15 september 2014 (11 oktober 2014))
Status Actief
Besturingssysteem Linux
Geschreven in C
Categorie Windowmanager
Licentie BSD
Website (en) Enlightenment.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Enlightenment (Engels voor verlichting), ook kortweg E of E17, is een opensource-windowmanager voor het X Window System. Enlightenment kan afzonderlijk gebruikt worden, of in de minder gebruikelijke combinatie met desktopomgevingen zoals GNOME of KDE. De eerste versie verscheen in 1996.

Het doel van het Enlightenment is een mooi bureaublad te maken, maar tóch snel en gebruiksvriendelijk te blijven. Ook hecht het veel waarde aan het configureren - alle onderdelen van Enlightenment zijn modulair en apart configureerbaar. Enlightenment ondersteunt compositie, waardoor 3D-effecten en snapping/tiling van vensters mogelijk wordt.

Versies[bewerken]

Er zijn van Enlightenment meerdere versies uitgegeven. Eerst waren er een aantal testversies. Na de nodige verbeteringen werd Enlightenment-16 (of E16) uitgegeven. E17 was in ontwikkeling sinds december 2000, maar werd na twaalf jaar ontwikkeling uitgebracht als stabiele versie op 21 december 2012.[1][2] E18 volgde op 21 december 2013. Deze versie vereist compositing (3D-ondersteuning).[3]

Distributies[bewerken]

Er zijn minstens vijf belangrijke distributies die Enlightenment gebruiken:

Externe link[bewerken]