Windowmanager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kubus-effect van Beryl

Kubus-effect van Beryl

Een windowmanager of vensterbeheerder[1] is software die de plaatsing en het uiterlijk van vensters afhandelt in een venstersysteem. Een voorbeeld van zo'n venstersysteem is het populaire X Window System, dat vooral gebruikt wordt op Unix-achtige besturingssystemen. Er zijn ongeveer 180 windowmanagers beschikbaar voor Unix-achtige systemen.[2][3]

Vensterbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het vensterbeheer van het X Window System is doelbewust apart gehouden van de centrale software die een grafische weergave biedt. Dit in tegenstelling tot Mac en Windows, die altijd een gecontroleerd en beperkt aantal manieren hebben geboden voor interactie met, en weergave van vensters op een scherm. In het X Window System kan de gebruiker kiezen uit verscheidene windowmanagers, die van elkaar verschillen op de volgende punten:

  • aanpasbaarheid, uiterlijk en functionaliteit:
    • tekstuele menu's om programma's te starten of instellingen te wijzigen
    • docks, panelen en andere grafische manieren om programma's te starten
    • meerdere bureaubladen en pagers om ertussen te wisselen
  • systeemeisen zoals geheugen- of processorgebruik
  • de graad van integratie en consistentie met een desktopomgeving, die een volledigere omgeving biedt, waaronder configuratie-vensters en applicaties.

Er bestaan ook alternatieve shells voor Windows, zoals Emerge Desktop, die de standaard Windows Verkenner-interface vervangen.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Als er een windowmanager draait op X, dan wordt bepaalde interactie tussen de X-server en de client gedelegeerd naar de windowmanager. Als een nieuw venster moet worden weergegeven, dan wordt dit doorgegeven aan de windowmanager, die de beginpositie en -afmetingen van het venster bepaalt. Bovendien wordt er vaak een decoratieve rand om het venster getekend, met aan de bovenkant een titel. Deze elementen worden door de windowmanager afgehandeld in plaats van het programma. Daarom is het de windowmanager die de actie uitvoert als een gebruiker een venster verplaatst of van grootte verandert.

Windowmanagers zijn ook verantwoordelijk voor minimalisatie en iconen. Deze bestaan niet op het X Window System core protocol-niveau. Als een gebruiker een venster minimaliseert, dan verbergt de windowmanager het venster, en laat een icoon zien in zijn plaats. Bijna alle windowmanagers ondersteunen minimalisatie.

Hoewel het hoofddoel van windowmanagers is, zoals de naam suggereert, om vensters te beheren, bieden veel windowmanagers extra functionaliteit, zoals weergave van iconen en een achtergrondafbeelding op het bureaublad, weergave van docks, panelen en een klok en afhandeling van bepaalde toetsencombinaties.

Populaire windowmanagers[bewerken | brontekst bewerken]

Compositing windowmanagers[bewerken | brontekst bewerken]

Dit type windowmanager werkt bij gratie van hardware-acceleratie van de GPU in een systeem. Het maakt bepaalde speciale effecten mogelijk zoals een ronddraaiende kubus waarop vier bureaubladen geprojecteerd zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]