xmonad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
xmonad
Xmonad
Schermafdruk van xmonad
Schermafdruk van xmonad
Ontwikkelaar Spencer Janssen, Don Stewart, Jason Creighton en anderen
Recentste versie 0.13 
(10 februari 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Linux
Geschreven in Haskell
Categorie Windowmanager
Licentie BSD-3
Website (en) xmonad.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Het programma xmonad is een niet-overlappende windowmanager. De naam is een samentrekking van de grafische omgeving X Window System en de term monad die gebruikt wordt in functioneel programmeren om een rekeneenheid aan te duiden.

In maart 2007 is de ontwikkeling aan xmonad begonnen door een recent terug actief geworden Haskell community. Ze hadden het doel om met de functionele taal Haskell een minimale, niet-overlappende, toetsenbordgestuurde windowmanager te maken die heel eenvoudig via configuratiebestanden in te stellen was.

De standaard xmonad-ervaring is heel minimalistisch en daarom niet erg bruikbaar. De community heeft echter tal van uitbreidingen gemaakt rond xmonad zoals taakbalken en het emuleren van andere windowmanagers. Door de aanpasbaarheid van xmonad is het ook mogelijk om andere plaatsingsalgoritmes voor de vensters te kiezen. Een populair algoritme is het plaatsen volgens de spiraal van Fibonacci.

Door het gebruik van de taal Haskell is het mogelijk om de windowmanager te maken met slechts 1200 regels code. Haskell leent zich ook tot automatische testen.

Externe link[bewerken]