Desktopomgeving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De KDE 4-desktopomgeving.

Een desktopomgeving of werkomgeving (Engels: desktop environment, afgekort DE) is een (grafische) omgeving voor een computer, smartphone of tablet. Voorbeelden hiervan zijn GNOME, KDE, en Xfce voor Linux-en BSD-systemen en Modern UI van Windows 8.

De desktopomgevingen van Windows en macOS hebben een verregaande integratie met de andere onderdelen van het besturingssysteem om de gebruikersomgeving consistenter te laten aanvoelen. Er is echter software, met name voor Windows, die het uiterlijk en de functionaliteit van de desktopomgevingen kunnen veranderen.

Een desktopomgeving bestaat uit een bestandsbeheerder en een windowmanager, die het uiterlijk van de vensters bepaalt. Daarnaast maken hulpprogramma's deel uit van de desktopomgeving, die functionaliteit toevoegen zoals het plaatsen van iconen op het bureaublad en die de bijbehorende instellingen beschikbaar maken. In systemen als Windows en macOS lijken de hulpprogramma's eerder onderdeel van het hele besturingssysteem, dan van de desktopomgeving. In het geval van Unix-achtige besturingssystemen zoals Linux of BSD, is de desktopomgeving meestal vrij te kiezen of zelfs weg te laten. De scheiding tussen de desktopomgeving en andere delen van het besturingssysteem wordt daarbij scherper. In zulke systemen zijn de hulpprogramma's duidelijk onderdeel van de desktopomgeving. Andersom zijn bestandsbeheerders en windowmanagers in Linux-systemen ook zonder desktopomgeving te gebruiken.

Sinds de tweede helft van de jaren 90 bieden de meeste desktopomgevingen een grafische gebruikersomgeving en wordt het instellen van een bureaubladachtergrond ondersteund.

Desktopomgevingen op Linux en/of BSD[bewerken | brontekst bewerken]

Desktopomgeving Windowmanager Besturingssysteem
GNOME Metacity voor GNOME 2, Mutter voor GNOME 3. Linux, BSD en Unix
KDE KWin Linux, Berkeley Software Distribution, Unix en Windows[1]
LXDE Openbox Linux en BSD
MATE Marco (fork van Metacity) Linux en BSD
Razor-qt Openbox, fvwm2, KWin of andere Linux en Unix
Unity Compiz Linux
Xfce xfwm4 Linux, Solaris, BSD en Unix
Deepin deepin-wm Linux
Pantheon libmutter (fork van Mutter) Linux
Budgie budgie-wm (fork van libmutter) Linux
Cinnamon Muffin (fork van Mutter) Linux
Lumina Fluxbox BSD
TDE TWin Linux en Unix

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]