Fedora (Linux)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fedora Linux
Logo
Het standaardbureaublad van Fedora 15 (GNOME 3.0)
Ontwikkelaar Fedora Foundation
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 32 
(28 april 2020)
Laatste bètaversie 33
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL
Status Actief
Website (nl) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software
Fedora 30 (GNOME)

Fedora is de directe opvolger van de niet-commerciële versie van de Red Hat Linuxdistributie. Red Hat besloot in 2003 zich volledig te richten op de zakelijke markt. De ontwikkeling van de variant voor thuisgebruikers werd verplaatst naar de gemeenschap (dat proces is overigens nog steeds bezig). Fedora Core 1 werd de nieuwe naam voor de opvolger van Red Hat Linux 9. De commerciële Linuxdistributie die hieruit voortkwam heet Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en is op Fedora gebaseerd. Fedora is beschikbaar voor x86-, x64- en ARM-apparaten.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het Fedora-project houdt zich tegenwoordig bezig met de ontwikkeling van Fedora. Voor die tijd had het Fedora-project als doelstelling om software in de vorm van RPM-bestanden beschikbaar te maken voor de Red Hat-gebruikers.

Fedora heeft buiten zijn directe functie als desktopdistributie ook nog een andere belangrijke functie: met het Fedora-project hoopt Red Hat een grote gebruikersgroep te creëren die actief meeontwikkelt aan Fedora. Red Hat helpt, zeker in het begin, nog hard mee aan de ontwikkeling, maar naarmate de tijd verstrijkt moet de gemeenschap zich steeds meer zelf ontwikkelen. Red Hat neemt hiervan alle goede ontwikkelingen over in haar serversoftware.

Fedora heeft een agressief ontwikkelprogramma: ze probeert elk halfjaar een nieuwe distributie uit te brengen. Hiermee krijgt Red Hat ervaring met technieken die geïmplementeerd gaan worden in hun "Enterprise Linux", zoals de Linux Standard Base (LSB) en de beveiliging van SELinux.

Pakketbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora maakt gebruik van het programma DNF (als opvolger van YUM) om RPM-pakketten te installeren. Een front-end voor dit programma is bijvoorbeeld PackageKit.

Het Fedora-project is tot en met Fedora Core 6 onderverdeeld geweest in meerdere kleinere projecten:

  • De Fedora Core. Deze distributie vormt de kern van een Fedorasysteem. Deze beslaat 3 à 5 cd's.
  • De Fedora Extras. Deze bron bevat vele softwarepakketten ter aanvulling van Fedora Core.

Na Fedora Core 6 is er geen scheiding meer tussen Fedora Core en Fedora Extras, het resultaat van de samenvoeging heeft simpelweg de naam Fedora gekregen en de eerste versie hiervan is Fedora 7.

Werkomgevingen[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora's standaard grafische werkomgeving is GNOME; Fedora was trouwens de eerste belangrijke distributie die GNOME standaard gebruikte. Andere omgevingen zoals KDE, Xfce, LXQt, MATE en Cinnamon zijn ook beschikbaar als Fedora-afgeleidde uitgaves.

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora wordt gedistribueerd in een dvd-editie, die zowat alle belangrijke software uit de pakketbronnen bevat en meer geavanceerde functies biedt in het installatieprogramma Anaconda. Er zijn echter ook LiveCD's met respectievelijk GNOME en KDE die ook installeerbaar zijn met een vereenvoudigde installer. Verder worden er ook zogenaamde "spins" aangeboden: speciale LiveCD's met andere standaardsoftware, elk bedoeld voor een specifieke groep gebruikers. Daarnaast zijn er ook "re-spins": geüpdatete versies van een bepaalde Fedora-editie. Er is ook Eeedora, een versie speciaal ontwikkeld voor de Asus EEE PC.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Projectnaam Uitgave Naam Datum Standaard kernelversie Bijzonderheden
Fedora Core
29 - 30 oktober 2018 4.18 Wordt niet meer ondersteund sinds 30 november 2019
30 - 30 april 2019 5.0 Wordt niet meer ondersteund per 26 mei 2020
31 - 29 oktober 2019 5.3 Wordt niet meer ondersteund per november 2020
32 - 28 april 2020 5.6 Ondersteuning eindigt medio mei 2021
33 - 20 oktober 2020 5.8
34 - 20 april 2021

Legenda

Kleur Betekenis
Rood Deze uitgave wordt niet langer ondersteund[1]
Groen Deze uitgave wordt nog ondersteund
Geel recentste uitgave
Blauw Toekomstige uitgave


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Fedora (operating system).