CentOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CentOS
CentOS 6.0
CentOS 6.0
Ontwikkelaar Lance Davis (CentOS)
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 6.9 / 7-1611 (april 2017 / december 2016)
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL en anderen
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

CentOS (The Community Enterprise Operating System) is een Linuxdistributie voor serversystemen. CentOS is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Red Hat levert met RHEL een commercieel besturingssysteem voor professionele omgevingen, met bijbehorende ondersteuningscontracten. Omdat Red Hat RHEL onder de GPL moet uitbrengen, is de broncode eveneens beschikbaar. Daar maakt CentOS gebruik van om een vrije serverdistributie te publiceren. Verschillende andere distributies maken zelf weer gebruik van CentOS om specialistische Linuxservers te ontwikkelen. De huidige versie is 7-1503, uitgebracht op 31 maart 2015.[1] De aanduiding 1503 verwijst naar jaar en maand van de release.

Op 7 januari 2014 maakte Red Hat bekend dat het ging samenwerken met CentOS[2]. Hiermee kwam tevens het eigendomschap van de naam CentOS bij Red Hat te liggen dat tevens de distributie Fedora actief ondersteunt.

Versies[bewerken]

Er zijn verschillende versies van CentOS beschikbaar. Het versienummer van CentOS komt overeen met de versie van RHEL waarop deze gebaseerd is. Zo is CentOS 4 gebaseerd op RHEL 4, CentOS 5 gebaseerd op RHEL 5 en CentOS 6 gebaseerd op RHEL 6.

CentOS is beschikbaar voor de de twee meest gebruikte hardwareplatformen:

Daarnaast draaide CentOS 4 ook op:

Installatie en beheer[bewerken]

Omdat CentOS is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux, maakt CentOS gebruik van de Anaconda-installer en RPM in combinatie met yum (Yellow dog Updater, Modified) voor softwarepakketbeheer.

Special interest groups[bewerken]

Special interest groups (SIGs) zijn georganiseerde delen van de CentOS gemeenschap die bouwen aan gespecialiseerde varianten van CentOS, welke voldoen aan specifieke eisen. SIGs hebben de vrijheid om CentOS op verschillende manieren te wijzigen en verbeteren, zoals het toevoegen van speciale software, herbouwen van bestaande pakketten, voorzien in alternatieve desktopomgevingen, of het beschikbaar maken van CentOS op een niet-ondersteunde hardware-architectuur. Dit geeft de gemeenschap onder andere het beste van beide werelden — de stabiliteit van CentOS, en nieuwe technologie uit diverse open source-projecten.[3]

Zie ook[bewerken]

Distributies gebaseerd op CentOS[bewerken]

Externe links[bewerken]