Red Hat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Rode Hoed (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Red Hat.
Red Hat
Logo
Het hoofdkantoor van Red Hat in Raleigh (North Carolina)
Oprichting 27 maart 1993
Oprichter(s) Bob Young
Marc Ewing
Eigenaar IBM
Sleutelfiguren Matthew Szulik (voorzitter) Paul Cormier (voorzitter)
Land Raleigh (North Carolina),
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 13.400 (28 febr. 2019)
Moederonderneming
Industrie software industry
Omzet/jaar US$ 3,4 miljard (2018)
Winst/jaar US$ 434 miljoen (2018)
Website www.redhat.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Red Hat is een Amerikaanse onderneming die zich sinds 1993 bezighoudt met de distributie en het onderhoud van Linuxdistributies en -systemen. Het is de grootste en bekendste onderneming die zich vrijwel uitsluitend met opensourcesoftware bezighoudt. Het bedrijf had in 2018 ruim 13.000 werknemers wereldwijd, waaronder zijn hoofdkantoor in Raleigh (North Carolina). Op 28 oktober 2018 heeft IBM aangekondigd Red Hat over te nemen voor een bedrag van 34 miljard dollar.[1]

Oprichter Marc Ewing kreeg in zijn jeugd de pet van Cornell's lacrosseteam (rood met witte strepen) van zijn grootvader. Later in college noemden mensen voor wie hij allerhande problemen zou oplossen hem "that guy with the red hat". Hij zou die pet verliezen en er tevergeefs naar zoeken. De handleiding van de bètaversie van Red Hat Linux bevat een verzoek naar de lezer om de bewuste rode pet terug te geven, mocht iemand hem vinden.

In 2003 veranderde het bedrijf van positie en sindsdien specialiseert het zich in de commerciële verdeling van Linuxdistributies voor professionele toepassingen. De software blijft vanzelfsprekend open source, maar het bedrijfsmodel is gebaseerd op ondersteuning van de gebruiker. De niet-commerciële distributie werd Fedora genoemd en krijgt wel nog financiële en andere steun van het bedrijf.

Op 10 april 2006 nam Red Hat voor 420 miljoen dollar JBoss over.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Red Hat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.