SUSE Linux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SUSE Linux (kortweg SUSE) is een van de bekendste Linuxdistributies. De distributie wordt in Duitsland geproduceerd. SUSE, eigendom van Novell, is ook medeoprichter van het Desktop Linux Consortium.

Geschiedenis[bewerken]

SuSE, uitgesproken als zu zee, was oorspronkelijk een Duitse vertaling van Slackware, maar groeide later uit tot een zelfstandige distributie. Oorspronkelijk heette het systeem S.u.S.E., dat later ingekort werd tot SuSE, een acroniem van de Duitse term Software- und SystemEntwicklung (software- en systeemontwikkeling), alhoewel ook wel gedacht wordt dat de naam SuSE ontleend is aan de Duitse computerpionier Konrad Zuse. In januari 2004 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse computerbedrijf Novell. De naam SuSE werd veranderd in SUSE Linux, wat officieel geen speciale betekenis meer heeft.

Bijzonderheden[bewerken]

Werkomgevingen[bewerken]

SuSE is lange tijd de belangrijkste sponsor van het KDE-project geweest en nu is SuSE nog steeds de grootste werkgever van KDE-ontwikkelaars, die betaald worden om aan KDE te werken. Zo is SuSE's projectleider Stephan Kulow ook een belangrijke KDE-ontwikkelaar. In totaal werken dertien betaalde SuSE-ontwikkelaars aan KDE[1]. Belangrijke projecten op dit vlak zijn Kickoff (het nieuwe hoofdmenu van KDE), KNetworkManager, Plasma en veel werk aan Kontact en de KDE-basis.

De aandacht van Novell voor GNOME is echter gestegen, zodat GNOME nu ook volwaardig ondersteund wordt. Projecten op dat vlak zijn bijvoorbeeld de F-Spot fotobeheerder en de Banshee audiospeler.

YaST[bewerken]

YaST

YaST (Yet another Setup Tool) is het gebruiksvriendelijke, krachtige configuratieprogramma van SUSE . Belangrijke functies hiervan zijn de installatie van SUSE op de harde schijf, systeemconfiguratie en hardwareconfiguratie (stuurprogramma's). Ook wordt YaST gebruikt voor het installeren, updaten en verwijderen van software. Hiervoor worden RPM-pakketten gebruikt.

openSUSE[bewerken]

OpenSUSE is de gratis editie van SUSE en wordt gevelerd met GNOME of KDE.

Commerciële edities[bewerken]

Commerciële edities voor de zakelijke markt zijn SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), bedoeld voor desktops en SUSE Linux Enterprise Server (SLES), bedoeld voor servers. Deze laatste wordt veel meer getest dan eender welke andere SUSE-versie, omdat stabiliteit op servers een zeer hoge prioriteit heeft.

Externe link[bewerken]