SUSE Linux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
OpenSUSE
De standaard desktop (KDE) van openSUSE 11.1
De standaard desktop (KDE) van openSUSE 11.1
Ontwikkelaar Novell, Inc.
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 13.2 (4 november 2014)
Laatste bètaversie 13.2 RC 1 (9 oktober 2014)
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL en anderen
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

SUSE Linux (kortweg SUSE) is een van de bekendste Linuxdistributies. De distributie wordt in Duitsland geproduceerd. SUSE, eigendom van Novell, is ook medeoprichter van het Desktop Linux Consortium.

Geschiedenis[bewerken]

SuSE, uitgesproken als zu zee, was oorspronkelijk een Duitse vertaling van Slackware, maar groeide later uit tot een zelfstandige distributie. Oorspronkelijk heette het systeem S.u.S.E., dat later ingekort werd tot SuSE, een acroniem van de Duitse term Software- und SystemEntwicklung (software- en systeemontwikkeling), alhoewel ook wel gedacht wordt dat de naam SuSE ontleend is aan de Duitse computerpionier Konrad Zuse. In januari 2004 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse computerbedrijf Novell. De naam SuSE werd veranderd in SUSE Linux, wat officieel geen speciale betekenis meer heeft.

Bijzonderheden[bewerken]

Werkomgevingen[bewerken]

SuSE is lange tijd de belangrijkste sponsor van het KDE-project geweest en nu is SuSE nog steeds de grootste werkgever van KDE-ontwikkelaars, die betaald worden om aan KDE te werken. Zo is SuSE's projectleider Stephan Kulow ook een belangrijke KDE-ontwikkelaar. In totaal werken dertien betaalde SuSE-ontwikkelaars aan KDE [1]. Belangrijke projecten op dit vlak zijn Kickoff (het nieuwe hoofdmenu van KDE), KNetworkManager, Plasma en veel werk aan Kontact en de KDE-basis.

De aandacht van Novell voor GNOME is echter gestegen, zodat GNOME nu ook volwaardig ondersteund wordt. Projecten op dat vlak zijn bijvoorbeeld de F-Spot fotobeheerder en de Banshee audiospeler.

YaST[bewerken]

YaST

YaST (Yet another Setup Tool) is het gebruiksvriendelijke, krachtige configuratieprogramma van SuSE. Belangrijke functies hiervan zijn de installatie van SuSE op de harde schijf, systeemconfiguratie en hardwareconfiguratie (stuurprogramma's). Ook wordt YaST gebruikt voor het installeren, updaten en verwijderen van software. Hiervoor worden RPM-pakketten gebruikt.

openSUSE[bewerken]

OpenSUSE is de gratis editie van SuSE en ook die met de snelste ontwikkeling, een uitgebreide gemeenschap helpt hieraan mee. OpenSUSE is gratis te downloaden in verschillende uitvoeringen, waaronder een dvd-editie, installatie-cd's met GNOME of KDE en installeerbare live-cd's, ook met KDE of GNOME. De dvd-editie wordt echter ook in een doos verkocht, dit met een handboek erbij.

Geschiedenis[bewerken]

In 2010 werd openSUSE 11.4 uitgebracht, waarna versie 12.1 als bèta werd vrijgegeven op 2 oktober 2011. Versie 12.1 werd uitgebracht op 16 november 2011. 13.1 werd uitgebracht op 19 november 2013, gevolgd door 13.2 op 4 november 2014.

Commerciële edities[bewerken]

Commerciële edities voor de zakelijke markt zijn SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), bedoeld voor desktops en SUSE Linux Enterprise Server (SLES), bedoeld voor servers. Deze laatste wordt veel meer getest dan eender welke andere SuSE-versie, omdat stabiliteit op servers een zeer hoge prioriteit heeft.

Externe links[bewerken]