F-Spot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
F-Spot
F-Spot
F-Spot
F-Spot
Ontwikkelaar Larry Ewing, Stephane Delcroix, Gabriel Burt, Ruben Vermeersch en Timothy Howard
Recentste versie 0.8.2 
(19 december 2010)
Status Inactief
Besturingssysteem Linux en Unix
Geschreven in C#
Categorie Digitale fotografie
Licentie GPL
Website (en) Projectpagina[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

F-Spot is een fotobeheerprogramma voor GNOME. Het programma is ontworpen voor Linux en is vrijgegeven onder de GPL-licentie. F-Spot is eenvoudig in gebruik. Het bezit niet al te veel uitbreidingen, maar er is wel de mogelijkheid extra plug-ins te installeren.

Functies [1][bewerken]

F-Spot ondersteunt 16 gebruikelijke bestandstypes, waaronder JPEG, GIF, TIFF en RAW. Met het programma is het mogelijk foto's te importeren vanaf de harde schijf, camera of iPod. Foto's kunnen gekenmerkt worden met termen voor het eenvoudig opzoeken en het groeperen. Verder is het mogelijk foto's op een tijdlijn te bekijken. Met F-Spot is het mogelijk Exif- en XMP-gegevens van foto's te bekijken. Het programma bevat tevens de mogelijkheid foto's op volledig scherm en als diavoorstelling te bekijken.

Voor het bewerken van foto's zijn er verschillende mogelijkheden in het programma geïntegreerd, zodat draaien, bijsnijden, schalen, verwijdering van rode-ogen en aanpassen van de kleuren op een eenvoudige manier plaats kunnen vinden.

F-Spot biedt de mogelijkheid om geselecteerde foto's op een cd te branden of de foto's te exporteren naar onder meer Flickr en Picasa.

Technische informatie[bewerken]

F-Spot is geschreven in de programmeertaal C# in de ontwikkelomgeving Mono.

Ettore Perazzoli is met het ontwikkelen van F-Spot gestart; momenteel heeft Ruben Vermeersch de leiding van het project in handen.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]