Hardware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een moederbord

Met hardware of apparatuur worden in de computertechniek alle fysieke componenten of onderdelen aangeduid die in een computer een rol spelen. De term wordt gebruikt als tegenhanger van software (programmatuur), maar het onderscheid tussen beide is niet altijd even gemakkelijk aan te geven. Voorbeelden van hardware zijn een computer (pc) en een mobiele telefoon.

In de Angelsaksische wereld heeft de term "hardware" een bredere betekenis dan in het Nederlands. In het Engels duidt de term "hardware" niet alleen op computeronderdelen, maar op gereedschappen, bouwmaterialen, machineonderdelen en ijzerwaren in het algemeen.

Onderverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hardware valt onder te verdelen in twee groepen:

Interne componenten[bewerken | brontekst bewerken]

Interne componenten of onderdelen zijn stukken hardware die in de computer geïntegreerd worden en los van de computer niet kunnen werken. Voorbeelden hiervan zijn:

Randapparatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak wordt er ook nog bijkomende apparatuur (randapparatuur) aan een computer gekoppeld. Voorbeelden hiervan zijn:

Onderscheid software en hardware[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan verschillende vormen tussen software (programmacode) en hardware (fysieke onderdelen of apparaten) waarbij de lijn tussen software en hardware vervaagt.

Bestaande tussenvormen zijn firmware (software die in hardware is vastgelegd) en programmable gate arrays (generieke hardware die softwarematig van een functie wordt voorzien).

Omwille van betere prestaties worden sommige functies in hardware geïmplementeerd, die evengoed in de vorm van software gerealiseerd kunnen worden. Een videokaart is hier een voorbeeld van.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hardware op Wikimedia Commons.