Naar inhoud springen

Wireless Markup Language

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wireless Markup Language (WML) is een opmaaktaal speciaal bedoeld voor mobiele telefoons en aanverwante apparaten die gebruikmaken van WAP. WML is gebaseerd op XML.

Een voorbeeld van een WML-pagina kan er als volgt uitzien:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//PHONE.COM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.phone.com/dtd/wml11.dtd" >
<wml>
  <card id="main" title="Eerste kaart">
    <p mode="wrap">Dit is een voorbeeld van een WML pagina.</p>
  </card>
</wml>

WML-documenten worden opgevraagd van een webserver via een WAP-gateway. De WAP-gateway werkt als een soort proxy tussen de mobiele telefoon en het internet. Als een WML-pagina wordt opgevraagd door de gebruiker wordt deze door de WAP-gateway omgezet in een vorm die verwerkbaar is voor mobiele telefoons, dit proces is verborgen voor de gebruiker.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een schermafbeelding van WMLBrowser in Mozilla Firefox

WML 1.0 was de eerste versie van WML ontwikkeld door het toenmalige WAP Forum, nu het Open Mobile Alliance (OMA). WML 1.0 was afgeleid van HDML (Handheld Device Markup Language), ontwikkeld door Openwave, toen nog Unwired Planet geheten. WML 1.0 is verder ontwikkeld tot versie 1.3, versie 1.1 is de meeste geïmplementeerde versie bij hedendaagse browsers.

In Japan werd naast WML 1.x door het bedrijf NTT DoCoMo gewerkt aan een compacte versie van HTML voor mobiele telefoons: Compact HTML, deze versie van HTML werd gebruikt voor de webdienst i-mode. Ondertussen ontwikkelde het W3C een lichte versie van XHTML ook bedoeld voor kleine apparaten zoals pda's en mobiele telefoons XHTML Basic genaamd. NTT DoCoMo en het toenmalige WAP Forum bundelde hun krachten om XHTML Mobile Profile te ontwikkelen, een subset van XHTML 1.1 gebaseerd op XHTML Basic met enkele functies van Compact HTML en WML 1.x.

Aan XHTML Mobile Profile werden functies toegevoegd die niet voorkwamen in de XHTML modules en die alleen bruikbaar waren voor mobiele telefoons, deze functies kregen de XML-naamruimte :wml. WML 2.0 was geboren als nieuwe opmaaktaal voor mobiele telefoons.

WML 2.0 en WML 1.x zijn structureel anders, WML 1.x werkt met een systeem waarbij het document bestaat uit een deck, bestaande uit verschillende cards. WML 2.0 werkt zoals (X)HTML-documenten met een body-element waarin alle inhoud staat. Een voorbeeld van een WML 2.0-document:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 2.0//EN"
"http://www.wapforum.org/dtd/wml20.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"
xmlns:wml="http://www.wapforum.org/2001/wml">
  
 <head>
  <title>WML 2.0-document</title>
 </head>
  
 <body>
  <h1>WML 2.0 voorbeeld</h1>
  <p>Deze pagina is een voorbeeld van een WML 2.0-document</p>
 </body>

</html>