Portaal:Seksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Welkom op Portaal:Seksualiteit
Portal sex.jpg

Seksualiteit is de benaming van verschillende gevoelens en handelingen die direct of indirect samenhangen met geslachtsorganen en daaraan verbonden genot. Sommigen gebruiken een engere definitie en zien seksualiteit als de begeerte naar en het verrichten van de geslachtsgemeenschap. Behalve voor het beleven van genot is seksualiteit van belang voor de voortplanting en voor het onderhouden van een relatie tussen personen. In de meeste culturen wordt seksualiteit niet openlijk beoefend of besproken. Seks in de openbare ruimte is in veel landen verboden. Er bestaan daarnaast talloze al dan niet op religies geïnspireerde taboes. Een wijdverbreid taboe is incest. Andere veel voorkomende taboes zijn de gelijktijdige seksuele omgang met meer dan een partner en het hebben van van geslachtsgemeenschap vóór het huwelijk. Rooms-katholieke geestelijken mogen geen geslachtsgemeenschap hebben als onderdeel van het zogenoemde celibaat. Seksualiteit is niet tot mensen beperkt: bij andere organismen wordt eveneens van seksuele voortplanting gesproken. Zeker is bovendien dat bij dieren ook genot een rol speelt.

Lees meer...


Dit kan beter


- Seksuele relatie (6 augustus 2009) - CGSO (6 augustus 2009) - Tempelprostitutie (6 augustus 2009)Uitgelicht
Plaquettes de pilule.jpg

De anticonceptiepil, in de volksmond vaak de pil genoemd, is het voorbehoedsmiddel tegen zwangerschap dat het meest gebruikt wordt in de Lage Landen. De anticonceptiepil is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie; minder dan 1 op de 100 vrouwen die de pil gebruikt, wordt binnen een jaar zwanger. De pil beschermt echter niet tegen de verschillende soa's. De anticonceptiepil bevat hormonen, die de ovulatie blokkeren en zorgen dat sperma minder goed bij de eicellen kan komen. Op 18 augustus 1960 kwam de eerste anticonceptiepil op de markt.

Lees meer...


Afbeelding
Polyamory.svg

Het meest gebruikte symbool voor polyamorie, het liefhebben van meerdere partners, is het hart gecombineerd met het oneindigheidsteken.


Wist je dat...

Etalage

Sodomiewetgeving in de Verenigde Staten

Sodomiewetgeving in de Verenigde Staten was tot 1962 van kracht in alle vijftig staten, en had voornamelijk tot doel seks tussen homoseksuele mannen te criminaliseren. De staat Illinois was in 1962 de eerste die haar wetgeving op dit gebied afschafte. In de daaropvolgende jaren tot 2003 volgden 26 andere staten en het District of Columbia dit voorbeeld. In negen andere staten werd de antisodomiewetgeving ongeldig verklaard door een rechtbank. Slechts in vier van de resterende veertien staten (Kansas, Missouri, Oklahoma en Texas) was geslachtsverkeer tussen mannen specifiek verboden. De overige tien verboden anale seks ongeacht geslacht.

De straf die aan sodomie verbonden werd verschilde per staat. Tot 1962 voorzag de wet in iedere staat in een langdurige gevangenisstraf. In Idaho was een levenslange gevangenisstraf mogelijk. In de tweede helft van de twintigste eeuw versoepelden veel staten hun wetgeving. De wetten werden zelden tot nooit meer in de praktijk gebracht.

Het Amerikaanse hooggerechtshof vonniste in 1986 in de zaak Bowers vs. Hardwick dat de antisodomiewet van de staat Georgia (en daarmee vergelijkbare wetten in andere staten) niet ongrondwettelijk was. Zeventien jaar later, in 2003, verklaarde het hooggerechtshof echter in de controversiële zaak Lawrence vs. Texas dat de dan nog resterende wetgeving in veertien staten in strijd was met het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet. Deze beslissing leidde de facto tot de afschaffing van de resterende sodomiewetgeving in Amerika.

Lees meer...