Kansas (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
State of Kansas
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Kansas Zegel van Kansas
(Details) (Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA KS.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 213.283 km²
(0,6% water)
Inwoners 2.871.238 (13,5 inw./km²)
Hoofdstad Topeka
Politiek
Gouverneur Jeff Colyer (R)
Overig
Tijdzone −6 / −7
Toegetreden 29 januari 1861
Bijnaam Sunflower State
ISO 3166-2 US-KS
Detailkaart
Kaart van State of Kansas
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Kansas is een van de staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Topeka. De standaardafkorting voor de staat is KS.

Geschiedenis[bewerken]

Op 29 januari 1861 werd Kansas, als 34ste, een staat van de Verenigde Staten. De naam Kansas is afkomstig van het Sioux-woord kansa, dat "volk van de zuidenwind" betekent. De bijnaam van Kansas is The Sunflower State ("Staat van de zonnebloem").

Geografie[bewerken]

Kansas heeft een oppervlakte van 213.283 km² en is vrijwel rechthoekig. De gemiddelde hoogte is 610 m boven zeeniveau; het hoogste punt is Mount Sunflower (1231 m). In het noorden grenst Kansas aan Nebraska, in het zuiden aan Oklahoma, in het westen aan Colorado en in het oosten aan Missouri. Het ligt ongeveer even ver van de Atlantische als van de Stille Oceaan. Kansas ligt grotendeels in de Central-tijdzone, maar een gedeelte van het westen van de staat behoort tot de Mountain-tijdzone. Kansas is ook de naam van de grote rivier in het oosten van de staat, die uit het Tuttle Creek Lake stroomt en uitmondt in de Missouri.

Demografie en economie[bewerken]

Kansas telde in 2000 2.688.418 inwoners (13 per km²) en ongeveer 69% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. De grootste stad is Wichita. Kansas City en enige voorsteden ervan liggen in Kansas en behoren tot de agglomeratie die ook Kansas City, Missouri behelst. Buiten de stedelijke gebieden bestaat Kansas voornamelijk uit uitgestrekte, zeer dunbevolkte vlakten, die zowel voor landbouw als voor veeteelt worden gebruikt.

Het bruto nationaal product van de staat bedroeg in 1999 81 miljard dollar.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Kansas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kansas is onderverdeeld in 105 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Kansas

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. De huidige gouverneur van Kansas is Jeff Colyer van de Republikeinse Partij. Colyer was eerder luitenant-gouverneur onder zijn voorganger Sam Brownback. Toen Brownback in 2018 voortijdig opstapte om als ambassadeur aan de slag te gaan bij het United States Department of State, nam Colyer het gouverneurschap van hem over. Hij zal de termijn van Brownback, die tot 2019 loopt, mogen voltooien.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Kansas (Kansas House of Representatives) met 125 leden en de Senaat van Kansas (Kansas Senate) met 40 leden.

Externe link[bewerken]