Midway (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Midway
Eiland
Midway (eiland)
Midway (eiland)
Midway
Locatie
Locatie Stille Oceaan
Coördinaten 28° 13′ NB, 177° 22′ WL
Algemeen
Oppervlakte 6,2 km²
Inwoners ±40
Omtrek 15 km
Landgebruik 40% militair, 20% haven, 40% natuurreservaat
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Midway, ook wel Midway-eilanden genoemd, is een atol in de noordelijke Stille Oceaan, op ongeveer een derde van de afstand tussen Hawaï en Tokio. Het dankt zijn naam aan de centrale ligging. Om deze reden werd het Midway (Engels voor "halfweg") genoemd. Deze bijnaam is later gekozen als officiële naam. Het atol omvat een aantal eilanden. Zo'n 40% van de eilanden is natuurreservaat dat tot 2001 vrij toegankelijk was, momenteel (2004) is het (tijdelijk) afgesloten voor publiek.[bron?] Midway behoort tot de kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten en is onderdeel van het Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Geschiedenis[bewerken]

De VS heeft de eilandengroep officieel in bezit genomen in 1867. De ligging van de trans-pacific-kabel, die over deze eilanden loopt, zorgde voor de eerste bewoners in 1903. Tussen 1935 en 1947 fungeerde Midway als tankstation voor trans-pacific vluchten. Midway is bekend geworden door de Slag bij Midway in 1942, een keerpunt in de oorlog om de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eiland doet tot op heden nog steeds dienst als noodluchthaven en radarbaken.

Plasticsoep[bewerken]

De Midway Islands liggen in het centrum van de plasticsoep, een hoeveelheid afval die midden in de Stille Oceaan. drijft. Dit is ontstaan door afval van plastics en andere kunststoffen die door stromingen naar het midden van de oceaan worden vervoerd.

Vliegveld[bewerken]

Midway (Henderson Field[1]) deed tot 2004 dienst als militair vliegveld en is nu een noodvliegveld voor commerciële vliegtuigen die de Stille Oceaan overvliegen.

Zie ook[bewerken]