Midway (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Midway
Eiland
Midway (eiland)
Midway (eiland)
Midway
Locatie
Locatie Stille Oceaan
Coördinaten 28° 13′ NB, 177° 22′ WL
Algemeen
Oppervlakte 6,2 km²
Inwoners ±40
Omtrek 15 km
Landgebruik 40% militair, 20% haven, 40% natuurreservaat
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Midway, ook wel Midway-eilanden genoemd, is een atol in de noordelijke Stille Oceaan, op ongeveer een derde van de afstand tussen Hawaï en Tokio. Het dankt zijn naam aan de centrale ligging. Om deze reden werd het Midway (Engels voor "halfweg") genoemd. Deze bijnaam is later gekozen als officiële naam. Het atol omvat een aantal eilanden. Zo'n 40% van de eilanden is natuurreservaat dat tot 2001 vrij toegankelijk was, momenteel (2004) is het (tijdelijk) afgesloten voor publiek.[bron?] Midway behoort tot de kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten en is onderdeel van het Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Geschiedenis[bewerken]

De VS heeft de eilandengroep officieel in bezit genomen in 1867. De ligging van de trans-pacific-kabel, die over deze eilanden loopt, zorgde voor de eerste bewoners in 1903. Tussen 1935 en 1947 fungeerde Midway als tankstation voor trans-pacific vluchten. Midway is bekend geworden door de Slag bij Midway in 1942, een keerpunt in de oorlog om de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eiland doet tot op heden nog steeds dienst als noodluchthaven en radarbaken.

Vliegveld[bewerken]

Midway doet dienst als militair vliegveld en noodvliegveld voor commerciële vliegtuigen die de Stille Oceaan overvliegen. Het was in 2004 in het nieuws omdat de VS niet langer de kosten voor het onderhoud van de eilanden en de aanwezige faciliteiten wilde betalen.[bron?] Dit zou verstrekkende gevolgen hebben voor de commerciële luchtvaart. Commerciële vliegtuigen zouden dan moeten omvliegen daar ze niet meer van dit vliegveld gebruik kunnen maken als noodvliegveld. Een commercieel vliegtuig mag namelijk niet boven open zee vliegen zonder dat het beschikt over afdoende capaciteit om uit te wijken naar een dichtstbijgelegen vliegveld om een noodgeval te kunnen afhandelen.

Zie ook[bewerken]