Michigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Michigan (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Michigan.
State of Michigan
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Michigan Zegel van Michigan
(Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA MI.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 250.941 km²
(41,3% water)
Inwoners 9.876.187 (67,1 inw/km²)
Hoofdstad Lansing
Politiek
Gouverneur Rick Snyder (R)
Overig
Tijdzone -5 / -6
Toegetreden 26 januari 1837
Bijnaam The Great Lakes State
The Wolverine State
The Automotive State
Water-Winter Wonderland
The Lady of Lake
The Auto State
Detailkaart
National-atlas-michigan.png
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Michigan is een van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. De standaardafkorting voor de Wolverine State ("veelvraat-staat"), zoals de bijnaam luidt, is MI. Ze bevindt zich in de regio van de Grote Meren die een natuurlijke grens vormen met Canada. De naam Michigan is een verfransing van het woord mishigama uit de Ojibwe-taal, wat "groot water" of "groot meer" betekent.[1]

De grootste stad in Michigan is Detroit maar Lansing is de hoofdstad.

Michigan staat op de achtste plaats van de lijst van dichtst bevolkte staten in de Verenigde Staten. De staat grenst aan vier van de vijf Grote Meren en het Saint Clairmeer. Ze is qua landoppervlakte de grootste staat ten oosten van de Mississippi.

Michigan bestaat volledig uit twee schiereilanden. Het zuidelijke schiereiland is het gebied waar de naam Michigan oorspronkelijk naar verwees en wordt door de inwoners omwille van de vorm ook wel "the mitten" ("de want") genoemd. Het noordwestelijke schiereiland van Michigan (ook wel "The U.P." van Upper Peninsula) wordt gescheiden van het andere schiereiland door de Straat van Mackinac, een kanaal van 8 km breedte dat het Huronmeer met het Michiganmeer verbindt. De twee zijn verbonden door de op 1 november 1957 geopende Mackinac Bridge. Het U.P. is van economisch belang omwille van toerisme en natuurlijke rijkdommen, terwijl zich in zuidelijke deel de stad Detroit bevindt die het hart vormt van de Amerikaanse automobielindustrie.

Naast The Wolverine State worden ook bijnamen zoals The Great Lakes State, The Automotive State, en Water-Winter Wonderland gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige Michigangebied stond, voordat het in 1763 definitief in Britse handen overging, onder controle van Frankrijk als deel van Nieuw-Frankrijk, het geheel van Franse bezittingen in Noord-Amerika. Franse namen als Detroit en Bois Blanc Island herinneren hier nog aan. De Fransman Étienne Brûlé verkende het gebied voor Frankrijk in 1620 en was daarmee een van de eerste Europeanen die het gebied ontdekte.

In 1805 werd Michigan gevormd als een apart territorium uit de toenmalige Northwest Territory. In 1835 speelde zich een grensconflict af met Ohio, waarbij Ohio de stad Toledo en de "Toledo strip" van Michigan verkreeg. In hetzelfde jaar kreeg Michigan ter compensatie het Upper Peninsula erbij (zie onder), dat voordien tot Wisconsin behoorde. Op 26 januari 1837 werd Michigan formeel, als 26de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde ze tot de kant van de Unie.

Geografie[bewerken]

De staat Michigan beslaat 250.941 km², waarvan 147.255 km² land.

Michigan ligt aan vier van de vijf Grote Meren, te weten Huronmeer, Bovenmeer, Michiganmeer en Eriemeer. In het noorden grenst de staat aan Canada, in het noordwesten aan Wisconsin en in het zuiden aan Indiana en Ohio. Het eiland Royale in het Bovenmeer behoort ook tot Michigan.

Het hoogste punt van de staat is de top van Mount Arvon (603 m).

Het grootste deel van de staat ligt in de Eastern-tijdzone, doch een klein gedeelte van het Upper Peninsula ligt in de Central tijdzone.

Demografie[bewerken]

Detroit vanaf het water

In 2000 telde Michigan 9.938.444 inwoners (40 per km²) waarvan meer dan 70% in een stedelijk gebied woont. De belangrijkste steden zijn Detroit, dat verreweg de grootste is, hoofdstad Lansing en Grand Rapids.

Sommige county's in Michigan worden bevolkt door grote groepen Nederlandse immigranten, vooral boeren, die in sommige county's zelfs een meerderheid in de etnische minderheid vormen. Veel Dutch-Americans wonen in Grand Rapids en Holland.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Michigan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Michigan is onderverdeeld in 83 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Michigan

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. In 2010 is Rick Snyder van de Republikeinse Partij verkozen tot gouverneur van de staat Michigan.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Michigan (Michigan House of Representatives) met 110 leden en de Senaat van Michigan (Michigan Senate) met 38 leden.

Onderwijs[bewerken]

Michigan kent twee universiteitssystemen: de Universiteit van Michigan en de Michigan State University. Verder zijn er onder meer het Calvin College en het Hope College, twee liberal arts colleges, die vergelijkbaar zijn met een universiteit.

Externe link[bewerken]