Universiteit van Michigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Universiteit van Michigan
Motto Artes, Scientia, Veritas
Opgericht 1817
President Mary Sue Coleman
Type Publiek
Locatie Ann Arbor, Michigan
Studenten 39000
Docenten 5000
Website http://www.umich.edu

De Universiteit van Michigan, ook wel UM, U of M of kortweg Michigan is een publieke onderzoeksuniversiteit in de staat Michigan. De universiteit is opgericht in Detroit in 1817 en daarna verhuisd naar Ann Arbor in 1837. De Ann Arbor-campus is de oudste universiteit van Michigan en de hoofdvestiging van de Universiteit van Michigan. Zij heeft graduate-programma's in informatiewetenschappen, sociaal werk, overheidsbeleid en onderwijs, evenals enkele beroepsopleidingen zoals het College of Engineering, College of Literature, Science, and the Arts, Law School, Medical School, Ross School of Business en de School of Music.

Campus[bewerken]

De Ann Arbor-campus is verdeeld in de Noord-, Zuid- en Centrale campus met samen meer dan 300 gebouwen op 3 km 2. De campus heeft ook nog gebouwen in de stad, waarvan vele gebruikt worden door organisaties die verbonden zijn aan de universiteit. De universiteit heeft ook een kantoorgebouw, genaamd de Wolverine-toren in zuidelijk Ann Arbor. Een andere groot onderdeel vormen de Matthaei Botanical Gardens, gelegen in de oostelijke buitenwijken van Ann Arbor.

Neerlandistiek[bewerken]

Binnen haar faculteit Germaanse taal en letteren[1] beschikt de universiteit over een uitgebreide afdeling neerlandistiek.[2] Daarmee behoort ze tot de bijna 50 Amerikaanse universiteiten waar men Nederlands kan studeren. [3] [4]

De universiteitsbibliotheek van Michigan gaat prat op haar uitgebreide bijzondere verzameling neerlandistiek met (zeldzame) boeken, handschriften en dergelijke uit de Lage Landen. Binnen haar soort behoort deze tot de belangrijkste van de Verenigde Staten. Met een aantal pronkstukken ervan, de Netherlandic Treasures[5], pakt ze ook uit op het Web.[bron?]

Sport[bewerken]

De sportteams van de universiteit heten de Wolverines (veelvraten), naar de mascotte van de staat Michigan. Ze nemen deel aan de NCAA's Division I-A en in de Big Ten Conference met alle sporten behalve ijshockey, waarmee men deelneemt aan de Central Collegiate Hockey Association.

Bekende studenten en medewerkers[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] GDS -- Germanic Languages and Literatures -- University of Michigan
  2. [2] Dutch and Flemish Studies at the University of Michigan
  3. [3] Lijst Amerikaanse universiteiten waar men Nederlands kan studeren, volgens Center for Advanced Research on Language Acquisition (CARLA).
  4. [4] CARLA: Dutch: University of Michigan (MI), Ann Arbor (college)
  5. Netherlandic Treasures op website Bibliotheek Universiteit van Michigan