Middenwesten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Middenwesten

Onder het Middenwesten worden de staten van de Verenigde Staten verstaan die (meer) aan de noordelijke kant van het midden (eigenlijk iets ten oosten daarvan) liggen. In het Engels worden de aanduidingen "Midwestern United States" en "Midwest" gebruikt.

Noordelijk grenst het Middenwesten aan Canada en het grootste deel van de Grote Meren, oostelijk aan de bergketen van de Appalachen, zuidelijk aan de zogenoemde Zuidelijke staten en westelijk aan de Great Plains (Grote Vlakten) die het deels overlapt.

Over het algemeen is het Middenwesten een laaggelegen landbouwgebied (de Corn Belt) met grote en belangrijke steden zoals Chicago, Detroit, Milwaukee, Cleveland, Minneapolis en Saint Louis.

Niet al de staten van het Middenwesten maken reeds van het begin af aan deel uit van de Verenigde Staten, behalve het gebied ten oosten van de rivier de Mississippi dat al vanaf het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1783 - zij het nog niet in de vorm van aparte staten - tot het grondgebied van de VS behoort. De rest is grotendeels in de eerste helft van de 19e eeuw erbij gekomen, uitgezonderd Kansas, Minnesota, Nebraska, Noord- en Zuid-Dakota die in de tweede helft van de 19e eeuw tot de VS zijn toegetreden.

Staten[bewerken]

Over welke staten allemaal tot het Middenwesten behoren bestaat onenigheid.

Deze staten worden er altijd toe gerekend:

Deze staten worden er in de regel ook toe gerekend:

Zie ook[bewerken]