Milwaukee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Milwaukee
Stad in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Flag of Milwaukee, Wisconsin.svg
Locatie van Wisconsin
Locatie van Milwaukee
Situering
Staat Wisconsin
Coördinaten 43°3'NB, 87°57'WL
Algemeen
Oppervlakte 248,8 km²
- land 248,8 km²
Inwoners (2015) 600.155
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Milwaukee is de grootste stad van Wisconsin, een staat van de Verenigde Staten van Amerika. Het is de hoofdplaats van Milwaukee County.

Geografie[bewerken]

Er wonen 594.833 mensen in de stad zelf (2010) (volgens de schatting van 2015 600.155) en ongeveer 1,7 miljoen mensen in de agglomeratie. De agglomeratie is in bevolkingsaantal de 19e van de VS. De stad bevindt zich aan de westoever van het Michiganmeer, een van de Grote Meren.

In de 19e eeuw vestigden zich veel Duitse immigranten in Milwaukee. Deze vestigden een groot aantal bierbrouwerijen, waaronder de brouwerijen van Pabst, Schlitz en Miller, die behoorden tot de belangrijkste brouwerijen in Amerika. Tegenwoordig is de Miller Brewing Company nog in Milwaukee gevestigd.

Ook zijn andere industrieën in Milwaukee gevestigd, zoals het bedrijf Harley Davidson.

Geschiednis[bewerken]

Het gebied in het huidige Milwaukee werd bewoond door inheemse Amerikanen verscheidene honderden jaren. Onder de levende stammen waren er Menominee, Fox, Potawatomi, en Ojibwe Amerikaanse indianen. De eerste Europeanen die arriveerden waren Frans-katholieke missionarissen in de late 18e eeuw.

Overuren Milwaukee trok veel immigranten aan, vooral Duitsers, die de brouwindustrie brachten. Er kwamen zoveel Duitsers dat Milwaukee bekend werd als het 'Duitse Athene' (Die Deutsche Athen). Andere groepen inbegrepen Polen, Ieren, Italianen, Grieken, Joden en meer, die zich allemaal vestigden in hun eigen hoek van de stad.

Demografie[bewerken]

Van de bevolking is 10,9 % ouder dan 65 jaar en bestaat voor 33,5 % uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 6,7 % (cijfers volkstelling 2000).

Ongeveer 12 % van de bevolking van Milwaukee bestaat uit hispanics en latino's, 37,3 % is van Afrikaanse oorsprong en 2,9 % van Aziatische oorsprong.

Het aantal inwoners daalde van 628.300 in 1990 naar 596.974 in 2000.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Klimaat[bewerken]

In januari is de gemiddelde temperatuur -6,7 °C, in juli is dat 23,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 790,2 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Sport[bewerken]

Milwaukee is de thuisstad van de Milwaukee Bucks, een basketbalteam uit de NBA en tevens van de Milwaukee Brewers, een honkbalclub uit de MLB.

In Milwaukee bevindt zich de overdekte ijsbaan Pettit National Ice Center. De belangrijkste schaatswedstrijden die er zijn verreden zijn het Wereldkampioenschappen schaatsen sprint van 1995 en het Wereldkampioenschappen schaatsen allround van 2000.

Bekende inwoners van Milwaukee[bewerken]

Geboren[bewerken]

Downtown Milwaukee
Wisconsin Avenue in de winter
Het Milwaukee Art Museum

Woonachtig[bewerken]

Externe links[bewerken]