Nebraska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Nebraska (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Nebraska.
State of Nebraska
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Nebraska Zegel van Nebraska
(Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA NE.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 200.520 km²
(0,6% water)
Inwoners 1.842.641 (9,25 /km²)
Hoofdstad Lincoln
Politiek
Gouverneur Pete Ricketts (R)
Overig
Tijdzone -6 / -7
Toegetreden 1 maart 1867
Bijnaam Cornhusker State
Detailkaart
National-atlas-nebraska.PNG
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Nebraska is een staat van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Cornhusker State", zoals de bijnaam luidt, is NE. De hoofdstad is Lincoln, terwijl Omaha de grootste stad is.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied dat nu de staat Nebraska vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Nebraska, dat "vlak water" betekent, was de naam die de Indianen gaven aan de rivier die nu de Platte River heet.

Het gebied was lange tijd in Franse handen. Gedurende enige decennia in de tweede helft van de 18e eeuw had Spanje het in bezit. Uiteindelijk verkocht Frankrijk het in 1803 aan de Verenigde Staten, bij de aankoop van Louisiana. Op 1 maart 1867 werd Nebraska formeel, als 37ste, een staat van de Verenigde Staten. De eerste significante aantallen kolonisten vestigden zich in de jaren 1860 in het gebied.

Geografie[bewerken]

De staat Nebraska beslaat 200.520 km². De westelijke panhandle van de staat behoort tot de Mountain-tijdzone, de rest tot de Central Standard Time.

Nebraska grenst in het noorden aan de staat South Dakota, in het westen aan Wyoming, in het oosten aan Iowa en Missouri en in het zuiden aan Colorado en Kansas.

De belangrijkste rivieren zijn de Platte River en de Missouri, waarin de Platte uitkomt en die de gehele oostgrens vormt. Bij de plaats North Platte komen de North Platte en de South Platte samen. Het grootste meer is Lake C.W. McConaughy, waar de North Platte doorheen stroomt. De belangrijke steden in Nebraska zijn Omaha, Lincoln, North Platte, Grand Island en Scottsbluff.

Nebraska is op sommige plaatsen vrij vlak maar het grootste deel is heuvelachtig. Het hoogste punt ligt op 1653 meter.

Demografie en economie[bewerken]

In 2008 telde Nebraska 1.826.341 inwoners (9,11 per km²) waarvan ongeveer 66% van de bevolking in een stedelijk gebied woonde. De grootste steden zijn Omaha en de hoofdstad Lincoln. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is vrij normaal op Amerikaans niveau. Zowat overal is er in Nebraska veel landbouw en er is in Nebraska ook een grote vleesverwerkende industrie. Omaha is een van de meest vleesverwerkende steden ter wereld.

Het bruto product van de staat bedroeg in 2004 68 miljard dollar.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Nebraska voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nebraska is onderverdeeld in 93 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Nebraska

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. In 2014 is Pete Ricketts van de Republikeinse Partij verkozen tot gouverneur van de staat Nebraska. Hij volgde op 8 januari 2015 zijn partijgenoot Dave Heineman op, die tien jaar lang gouverneur van Nebraska was.

Nebraska is de enige Amerikaanse staat die géén tweekamerstelsel heeft: er is slechts één parlement (Nebraska Legislature) met 49 leden die zich senatoren noemen, ook al wordt het niet aangeduid als de Senaat. Dit is omdat in 1934 het Huis van Afgevaardigden werd afgeschaft. Een ander uniek gegeven is dat het een onpartijdig parlement is, dus zonder indeling in Democraten, Republikeinen of anderen.

Zie ook Scotts Bluff National Monument.

Externe link[bewerken]