Aankoop van Louisiana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Louisiana Purchase)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omvang van de aankoop van Louisiana afgezet ten opzichte van de huidige territoriale indeling van de VS.

De aankoop van Louisiana (Engels: Louisiana Purchase; Frans: Vente de la Louisiane) is een transactie uit 1803, waarbij door de Verenigde Staten een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi voor een bedrag van 15 miljoen dollar (tegenwoordig ongeveer 240 miljoen dollar) werd gekocht van Frankrijk. Deze aankoop verdubbelde ongeveer de oppervlakte van de VS.

De Franse kolonie Louisiana was van 1682 tot 1763 al van Frankrijk geweest maar na het verdrag van Fontainebleau (1762) overgedragen aan Spanje. In 1801 hadden de Fransen het weer in handen gekregen. Hier hoorde een enorm achterland bij waar de Fransen niks mee deden. De onderhandelingen tussen de VS en Frankrijk over de aankoop waren aanvankelijk slechts van toepassing op de stad New Orleans. President Thomas Jefferson stuurde hiervoor de gezanten Robert Livingston en James Monroe naar Parijs. Waarschijnlijk speelde voor Napoleon Bonaparte de vrees mee dat hij de kolonie Louisiana toch niet lang kon behouden, ofwel door een opstand of doordat de Britten deze zouden innemen. Hij was Saint-Domingue (Haïti) immers ook al kwijtgeraakt door de Haïtiaanse Revolutie. Mede door de wens van Napoleon om de Britten te beletten het gebied te verkrijgen, alsmede zijn visie dat een sterke VS een tegengewicht kon bieden aan de Britse koloniale aspiraties in Noord-Amerika werd uiteindelijk overeengekomen om het gehele Louisiana-territorium te verkopen. De overeengekomen prijs komt neer op zo'n $7 per km2. Het verdrag werd getekend op 30 april 1803 en het gebied ging officieel over in Amerikaanse handen op 20 december van dat jaar. De Londense Barings Bank was betrokken bij de financiële transactie.

Aandeel in de aankoop van Louisiana, nu in de collectie van het gemeentearchief van Amsterdam

Het gebied van de aankoop van Louisiana beslaat het gebied ten westen van de Mississippi en ten oosten van de Rocky Mountains en omvat (gedeelten van) de huidige staten Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming en Montana. Een relatief klein deel van het oorspronkelijke gebied, gelegen ten noorden van de 49e breedtegraad, is thans Canadees grondgebied.

Tussen 1804 en 1806 werd het gebied verkend en in kaart gebracht tijdens de fameuze expeditie van Lewis en Clark.

Externe links[bewerken]