Liberal arts college

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een liberal arts college is een onderwijsinstelling die universitair onderwijs aanbiedt naar analogie van Colleges in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Vrije kunsten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn specifieke programma's in de zeven vrije kunsten. Liberal arts colleges verplichten studenten om voor een groot deel vakken te volgen in disciplines die niet direct te maken hebben met hun hoofdrichting. Ondanks dat 'liberal arts' een van origine Europese onderwijstraditie is, kent deze de meeste bekendheid in de VS. Daar vormen de zelfstandige 'Liberal Arts Colleges' een prestigieus deel van het hogeronderwijssysteem. Ook zijn 'Liberal Arts and Sciences Programs' onderdeel van de bachelorfase bij topinstellingen als Princeton, Yale, Columbia, Chicago, en Cornell.

Studiekeuze[bewerken | brontekst bewerken]

Een essentieel verschil tussen de liberal arts colleges en de klassieke universiteitsopleidingen in Nederland is gelegen in het fenomeen van de studiekeuze. Bij de liberalartsopleiding is de studiekeuze intrinsiek onderdeel van de opleiding - tijdens de opleiding wordt vanuit een brede basis geleidelijk aan toegewerkt naar een specialisatie. Dit komt in de praktijk neer op het feit dat studenten aan een university colleges (vooral in het eerste jaar) enkele verplichte basisvakken volgt, maar ook (meestal naarmate de studie vordert) vaak beduidend meer keuzevrijheid heeft in de vakken dan bij klassieke opleidingen. Uiteindelijk kiest de student één of meerdere specialisaties waarin hij of zij afstudeert. Dit is in tegenstelling tot de klassieke universiteitsopleidingen in Nederland. Die vereisen een studiekeuze voorafgaand aan de opleiding, maar kunnen wel weer direct alle aandacht concentreren op het gekozen vak.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt dit type onderwijs aangeboden in university colleges of als opleiding binnen de universiteit. University colleges bieden een brede (interdisciplinaire) Engelstalige wetenschappelijke opleiding (drie jaar fulltime), die wordt afgesloten met de graad Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc). Deze heeft over het algemeen het niveau van een "honoursgraad". Onderwijsvormen zijn intensief, kleinschalig en residentieel, dat wil zeggen de studenten wonen samen op een eigen campus. University colleges hebben een internationale studentenpopulatie (30-60% komt uit het buitenland) en nemen studenten aan op basis van selectie.

De university colleges zijn onderdeel van Nederlandse universiteiten en als zodanig door de NVAO geaccrediteerd als "Liberal Arts and Sciences"-opleidingen in het wetenschappelijk onderwijs.

Bekende liberal arts colleges[bewerken | brontekst bewerken]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]