Bachelor of Arts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bachelor of Arts (afkorting: BA, vertaling: kandidaat in de kunsten, Latijn: Baccalaureus Artium) is een universitaire bachelorgraad in het kader van het bachelor-masterstelsel.

De graad met specificatie of Arts wordt hier normaliter gebruikt om aan te geven dat men aan een universiteit een driejarige wetenschappelijk of academisch georiënteerde initiële bacheloropleiding heeft afgerond in de geesteswetenschappen (letteren, theologie, cultuurwetenschappen en filosofie) of de sociale wetenschappen (bijvoorbeeld economie, sociologie, psychologie, etc.). Veel studies in de sociale wetenschappen die wiskundig zijn (zoals econometrie, economie, sociologie, psychologie, etc.) verlenen echter de graad Bachelor of Science. Bij het voeren van de graad wordt deze achter de naam gezet, bijvoorbeeld "P. Jansen, BA".

Nederland[bewerken]

In Nederland worden alleen personen direct tot deze opleiding toegelaten die vwo of hbo hebben afgerond. Het is ook mogelijk om met een propedeuse van een hbo-opleiding toegelaten te worden tot de universiteit of een toelatingsexamen af te leggen. Na behalen van deze universitaire bachelor volgt men in de regel de universitaire opleiding tot Master of Arts. Ook kan iemand met een bachelordiploma de arbeidsmarkt opgaan. Door de gezamenlijke Nederlandse Universiteiten worden ongeveer 150 BA opleidingen aangeboden.[1]

Internationaal[bewerken]

Dankzij de Bolognaverklaring is de Bachelor of Arts titel een begrip in Europa. Een student met een Bachelor of Arts kan toegang krijgen tot bijna alle universiteiten in Europa voor een vervolgstudie. De graad Bachelor of Arts wordt ook in de rest van de wereld erkend en is qua niveau vergelijkbaar met de vroegere universitaire titel kandidaat.

Zie ook[bewerken]