Bachelor of Science

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bachelor of Science (afkorting: BSc of BS, Latijn: Baccalaureus Scientiae, vertaling: kandidaat in de exacte wetenschappen) is een universitaire bachelorgraad in het kader van het Bachelor-Masterstelsel.

De graad met toevoeging of Science wordt hier normaliter gebruikt om aan te geven dat men aan een universiteit een driejarige initiële bacheloropleiding heeft afgerond in een toegepaste of exacte wetenschap (techniek, econometrie, alle natuurwetenschappen of wiskunde). Echter, in Nederland en Vlaanderen wordt bij sommige sociale wetenschappen (bijvoorbeeld bestuurskunde, psychologie, politicologie[1] en criminologie) deze graad ook gebruikt. Sinds 2014 zijn ook hogescholen gerechtigd om de titel BSc te verlenen, mits de opleiding is geaccrediteerd door NVAO.

In Nederland worden normaliter alleen personen tot deze opleiding toegelaten die vwo of hbo propedeuse hebben afgerond, soms is het ook mogelijk om via een colloquium doctum toegang tot een opleiding toegezegd te krijgen. Na behalen van deze universitaire bachelortitel volgt men in de regel de universitaire opleiding tot Master of Science.

De graad Bachelor of Science wordt internationaal erkend en is qua niveau vergelijkbaar met de vroegere universitaire titel kandidaat.

Bij het voeren van de graad wordt deze achter de naam gezet, bijvoorbeeld "N.R. Mulder BSc".