Kandidaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kandidaatsbul of kortweg het kandidaats, in Nederland soms kortweg kantjes, in Vlaanderen kandidaatsdiploma of kandidatuur, is een universitair diploma dat de universiteit aan studenten uitreikt die met goed gevolg het kandidaatsexamen hebben afgelegd. Na het behalen van de bul mag de academische titel candidatus (cand.) of kandidaat (kand.) gevoerd worden. Dit is de laagste academische graad die kan worden behaald.

Het kandidaatsexamen vindt plaats nadat de student een aanzienlijk en vooraf vastgelegd deel van de opleiding heeft voltooid; bij een vijfjarige of langere opleiding gewoonlijk na voltooiing van het derde jaar. Studenten aan een vierjarige opleiding krijgen de bul aan het einde van hun tweede, of gedurende hun derde jaar, afhankelijk van de door de instelling opgestelde criteria.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het kandidaats werd in Nederland uitgefaseerd met de invoering van de tweefasenstructuur, vanaf 1982. Volgens Van Dale werd het kandidaats in Nederland gehanteerd tot 1989. Vaak konden vijfjarige universitaire studies tussendoor in Nederland na drie jaar en in Vlaanderen na twee jaar afgesloten worden met een kandidaatsexamen. Personen die een studie theologie hebben afgerond en vervolgens ook het kerkelijk examen hebben afgelegd, worden ook aangeduid met kandidaat. De kandidaat kan vervolgens een aanvraag indienen om beroepbaar gesteld te worden voor het ambt van predikant.

Actualiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2022 wordt zowel Nederland als Vlaanderen op een soortgelijk breekpunt na 3 van de 4, 5 of 6 jaar in de universitaire opleiding het bachelordiploma (BA of BSc) uitgereikt.[1]