Vrije Hogeschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrije Hogeschool
Beek en Royen, 2e Dorpsstraat 56, Zeist
Afkorting VH
Locatie Zeist, Nederland
Opgericht 1971
Type Vrij Onderwijs en vavo
Rector Gerrie Strik
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Vrije Hogeschool is een particulier onderwijsinstituut te Zeist. Het werd in 1971 opgericht door Bernard Lievegoed als tussenjaar tussen havo of vwo en universiteit of hogeschool. De Vrije Hogeschool is verbonden met het vrijeschoolonderwijs. De school was ruim vier decennia gevestigd op Landgoed de Reehorst te Driebergen en is sinds 2016 gevestigd te Zeist

Studiemogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderwijsinstituut biedt drie leertrajecten aan. Voor studenten die een tussenjaar overwegen na hun eindexamen in het voortgezet onderwijs is er het Tussenjaar Liberal Arts

Tussenjaar Liberal Arts[1][bewerken | brontekst bewerken]

Het Tussenjaar Liberal Arts (TLA) is een jaar waarin studenten onderzoeken wie zij zijn, wat ze kunnen en wat ze met hun leven willen. Dit doen zij door middel van coaching en een oriëntatie op het gebied van wetenschap, kunst en ondernemen.

Heroriëntatietrimester[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het Heroriëntatietrimester (HOT) is een training van drie maanden, bedoeld voor studenten die reeds aan een studie begonnen waren, maar die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of die zich na hun studie willen bezinnen op nieuwe levenskeuzes. Ook biedt de Vrije Hogeschool een vavo-traject, gelieerd aan het Studie Intermezzo.

Lievegoed Academie[3][bewerken | brontekst bewerken]

De Lievegoed Academie is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar zingeving en richt zich op individuen en groepen die creativiteit, samenwerking en verdieping zoeken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1971 tot 2015 was de school gevestigd op landgoed de Reehorst in Driebergen in twee historische gebouwen, te weten villa de Reehorst, gebouwd rond 1905 naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes in een Berlagiaanse variant van de jugendstil,[4] en een koetshuis uit 1860.

Het Ionagebouw aan Hoofdstraat direct naast station Driebergen-Zeist, ontworpen door J.I. Risseeuw, werd tussen 1976 en 1978 op het landgoed gebouwd. Het is een voorbeeld van organische architectuur.[5] Het gebouw biedt onderdak aan vergaderruimtes, een auditorium, een keuken en een eetzaal en staat bekend als Cultuur- en Congrescentrum Antropia.

De instelling functioneerde van 2010 tot 2015 als Bernard Lievegoed University (BLU) met als belangrijke kern het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts - het huidige Tussenjaar Liberal Arts.[6] De antroposofische grondslag, die vanaf het begin duidelijk aanwezig was, werd in die tijd formeel losgelaten.[7] Het volwassenprogramma van de BLU wordt tegenwoordig voortgezet in de Lievegoed Academie.

In de nacht van 11 februari 2015 werd villa De Reehorst volledig in de as gelegd. Rond 3.30 uur kwam de melding binnen bij de politie en rukte de brandweer uit met groot materieel omdat de vlammen op dat moment al uit het dak sloegen. De brandweer was nog tot laat in de ochtend bezig met nablussen.[8] De instelling verhuisde daarop voor een jaar naar een monumentaal pand aan de Drift 17 in Utrecht.

De Vrije Hogeschool is sinds 2016 gevestigd in de voormalige buitenplaats Beek en Royen[9] aan de 2e dorpsstraat te Zeist.

Instituut voor Biografiek[bewerken | brontekst bewerken]

Drie docenten van de Vrije Hogeschool, Cees Zwart, Rinke Visser en Josien de Vries begonnen in 1991 een vakgroep biografiek. In 1996 werd in Driebergen-Rijsenburg het Instituut voor Biografiek opgericht. Daar worden een opleiding biografisch coachen en diverse workshops aangeboden en worden de biografiek en het biografiewerk verder ontwikkeld.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-studenten en -docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 2e Dorpsstraat 56, Zeist van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.