Driebergen-Rijsenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Driebergen-Rijsenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Driebergen-Rijsenburg Wapen van Driebergen-Rijsenburg
(Details) (Details)
Driebergen-Rijsenburg
Driebergen-Rijsenburg
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,43 km²
- land 26,33 km²
- water 0,10 km²
Inwoners (2016[1]) 18.483 (689 inw./km²)
Overig
Postcode 3971, 3972
Netnummer 0343
Belangrijke verkeersaders A12, N225, spoorlijn Utrecht-Arnhem/Rhenen
Detailkaart
Grenzen van de voormalige gemeente
Grenzen van de voormalige gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Driebergen-Rijsenburg is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de Utrechtse Heuvelrug (stuwwal), wat tegenwoordig een nationaal park is. Het dorp telt ongeveer 18.483 inwoners (1 januari 2016) en heeft een oppervlakte van 26,43 km² (waarvan 0,1 km² water).

Driebergen-Rijsenburg is ontstaan door het samenvoegen van de kernen Driebergen en Rijsenburg. Tot 1 mei 1931 waren deze kernen zelfstandige gemeenten. Sindsdien vormden ze een gemeente en zijn ze volledig samengegroeid tot één plaats. Op 1 januari 2006 werd de gemeente Driebergen-Rijsenburg samengevoegd met Amerongen, Doorn, Leersum en Maarn tot de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Verder is een deel van het dorp een beschermd dorpsgezicht en zijn er verschillende rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in Driebergen-Rijsenburg.

Instanties en verenigingen[bewerken]

In Driebergen-Rijsenburg huizen tevens de Nationale Raad Zwemdiploma's en het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten). IVA Driebergen, een (management)opleidingsinstituut voor de autobranche, is al ruim 80 jaar in Driebergen gevestigd. IVA Nautica is de nieuwe richting van Hogeschool IVA die start in 2011. Stichting Youth for Christ is gevestigd in de Lindenhorst, net buiten de bebouwde kom. Daarnaast is Stichting De Navigators in Driebergen gevestigd.

Ook de hockeyclub DMHC Shinty is hier gevestigd; dit was de eerste club waarbij Carole Thate speelde. Tot slot is de plaatselijke korfbalclub DALTO landelijk bekend doordat deze op het hoogste niveau in de competitie speelt.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Bushalte van Beukenstein. Hier stoppen de buslijnen 50, 56 en 450

Nog net op het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt het station Driebergen-Zeist, een intercitystation aan de spoorlijn Utrecht - Arnhem. Openbaar vervoer per bus vindt plaats met de lijnen 50, 56 en 450 van Connexxion en lijn 71 van U-OV.

Geboren[bewerken]

Bekende (voormalige) inwoners[bewerken]

Stedenband[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)