De Baak (onderwijsinstelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Baak
De Baak
Algemeen
Locatie Nederland
Vestigingen Driebergen en Noordwijk
Opgericht 1959
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Baak - Management Centrum VNO-NCW is een onderwijsinstelling die formeel in 1959 werd opgericht vanuit het Centraal Sociaal Werkgeversverbond, een van de voorlopers van het huidige VNO-NCW. De eerste activiteiten stammen reeds uit 1947 en werden gefinancierd vanuit het Marshallplan.

De oprichter, Charles Maitland, was gefascineerd door de piramide van Maslow, een manier om menselijke behoeften te ordenen, waarin het hoogste niveau de behoefte aan zelfontplooiing is. De sterke nadruk op de combinatie van persoonlijk en bedrijfsbelang maakte van de onderwijsinstelling een vertegenwoordiger van de humanrelationsbenadering in de organisatiekunde. Naast Charles Maitland speelden ook de antroposoof Bernard Lievegoed en de organisatieadviseur Jan Thale Bout een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de instelling.

Momenteel[(sinds) wanneer?] verzorgt de organisatie individuele en collectieve leerprogramma's. Er zijn vestigingen in Noordwijk en op Landgoed De Horst in Driebergen-Rijsenburg. Sinds eind 2015 is Marcel Wintels algemeen directeur.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]