VNO-NCW

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VNO-NCW (officieel de Vereniging VNO-NCW) is de grootste werkgeversorganisatie in Nederland. Het VNO-NCW is lid van UNIAPAC.

Doelstelling[bewerken]

De voornaamste doelstelling van de organisatie is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven op zowel nationaal als op internationaal niveau.

Geschiedenis[bewerken]

De organisatie is ontstaan uit de fusie tussen het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW) op 31 december 1996. De naam VNO-NCW is de samentrekking van de afkortingen van de rechtsvoorgangers.

Structuur[bewerken]

De organisatie heeft een tweeledige structuur, zowel regionaal als branche gericht. De regionale verenigingen van VNO-NCW zijn: VNO-NCW Noord (voor Drenthe, Friesland en Groningen met drie provinciale afdelingen), VNO-NCW Midden (voor Flevoland, Utrecht, Gelderland en Overijssel), VNO-NCW West (voor Noord- en Zuid-Holland inclusief de brancheverenigingen aldaar), de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). Er zijn bij VNO-NCW ongeveer 160 brancheorganisaties aangesloten. Binnen de regionale verenigingen zijn lokale kringen actief (bv Delft, Rotterdam en Amsterdam binnen VNO-NCW West).

Bestuur[bewerken]

Het bestuur is verantwoordelijk voor het algemeen beleid. De verantwoordelijkheid voor het vaststellen van begroting en contributies ligt bij de besturen van de Vereniging VNO-NCW, het algemeen bestuur en het Dagelijks Bestuur. Het Algemeen Bestuur vergadert in de regel eens per acht weken, het Dagelijks Bestuur eens per vier weken. De vergaderingen vinden plaats in het kantoor van VNO-NCW in Den Haag, de Malietoren. Sinds 1 juli 2014 is Hans de Boer bestuursvoorzitter.

Andere verenigingsorganen[bewerken]

Het opinieblad van de vereniging is Forum. Dit orgaan doet regelmatig eigen onderzoeken naar onderwerpen die ondernemingen raken. Verder werkt men samen met de werkgeversvereniging AWVN, die is gespecialiseerd in arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Verder is er een stichting binnen de organisatie, PUM Netherlands senior experts, die senior-managers en experts uitzendt als vrijwilliger naar ontwikkelingslanden en opkomende markten. De jonge ondernemersafdeling heet Jong Management VNO-NCW.

Externe link[bewerken]