Triodos Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Triodos Bank N.V.
Motto of slagzin Volg je hart. Gebruik je hoofd. Triodos Bank
Oprichting 1980
Oprichter(s) Lex Bos, Dieter Brüll, Rudolph Mees en Adriaan Deking Dura
Sleutelfiguren Peter Blom (directievoorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Zeist, Nederland
Werknemers 1271 (2016)[1]
Beheerd vermogen Gestegen € 13,5 miljard (2016)[1]
Producten Sparen, betalen, financiën, vermogensbeheer, beleggingen, levensloopregeling
Winst Gedaald € 29,3 miljoen (2016)[1]
Website triodos.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Triodos Bank in Zeist

Triodos Bank N.V. is een Nederlandse bank die filialen heeft geopend in achtereenvolgens België (Brussel), het Verenigd Koninkrijk (Bristol), Spanje (Madrid) en Duitsland (Frankfurt am Main). De bank wijkt af van andere banken inzake duurzaam, ethisch en transparant bankieren en werd door de Financial Times in 2009 tot duurzaamste bank ter wereld uitgeroepen. Het hoofdkantoor van Triodos bevindt zich in het Nederlandse Zeist.

In maart 2009 richtte Triodos samen met BRAC Bank uit Bangladesh, GLS Bank uit Duitsland en het inmiddels opgeheven ShoreBank uit de VS de Global Alliance for Banking on Values op, een internationaal netwerk van duurzame banken.[2] Daarnaast richtte het ook De Groene Zaak op,[3] de eerste Nederlandse ondernemers- en werkgeversvereniging van duurzame bedrijven.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Triodos komt van het Griekse 'τρὶ ὁδος - tri hodos', wat driewegbenadering betekent, of hiervan afgeleid: "people, planet, profit". De bank wil enkel de aan haar toevertrouwde inleg investeren in de reële economie op basis van duurzaamheid. Triodos investeert in ecologie, cultuur en sociale projecten: van fairtradeorganisaties, biologische landbouw en voeding, hernieuwbare energie, vernieuwende onderwijs- en woonprojecten en beschutte werkplaatsen tot Anne Teresa De Keersmaeker en Wim Vandekeybus. Daarbij wordt naar transparantie gestreefd: op de website van de bank is een lijst te vinden van de kredietnemers.

Triodos werd opgericht in 1980 en heeft haar wortels in de antroposofische beweging. De bank beschouwt zichzelf als één van de wereldleiders op vlak van duurzaam bankieren en stelt zich als doel om een samenleving tot stand te helpen brengen waar levenskwaliteit en menselijke waardigheid voorop staan. Sinds 2009 groeide de bank gemiddeld met 20%. Het eigen vermogen van de bank verdubbelde in die periode tot 704 miljoen euro per jaareinde 2014. In 2014 telde de bank 65.000 klanten in België en 517.000 in Europa. Aan het begin van 2017 was het aantal klanten wereldwijd gestegen tot 672.000.[4]

In de beginjaren van de bank vroegen Nederlandse grootbanken zich af hoe een bank die (toen nog) een lagere rente gaf levensvatbaar kon zijn. Met name vermogende particulieren die het goed voor hadden met natuur en milieu of wilden profiteren van fiscale voordelen toonden interesse. Met een groei van gemiddeld 20% per jaar had de Triodos Bank Groep eind 2006 een bedrag van drie miljard euro in beheer. Dit bedrag is in 10 jaar verviervoudigd naar meer dan 13 miljard in 2016.

Activiteiten[bewerken]

In Nederland biedt de bank spaarrekening, betaalrekeningen met bankpassen, ethische fondsen, risicodragende beleggingen en hypotheken voor de particuliere woningmarkt, met tarieven afhankelijk van het energielabel van de woning. Omdat Triodos Bank in Nederland één kantoor en slechts een enkele geldautomaat heeft is voor het pinnen met een bankpas een samenwerkingsverband aangegaan met de Rabobank. Betalen, sparen en beleggen kan in elk land waar Triodos Bank actief is via internetbankieren.

Triodos Investment Management is een volle dochter van de Triodos Bank, die eind 2012 18 duurzame investeringsfondsen beheerde met 2,2 miljard euro in de sectoren 'Energie en Klimaat' , 'Opkomende Markten' , 'Kunst en Cultuur' en 'Duurzaam Vastgoed' . Deze fondsen investeren rechtstreeks in ondernemingen en projecten die een sociale of milieu-opbrengst genereren. Vier fondsen, Socially Responsible Investment (SRI) Funds, nemen aandelen in maatschappijen uit de brede aandelenmarkten, nadat ze gescreend zijn op sociale, milieu- en economische criteria en als best practices zijn geïdentificeerd.

Verder is Triodos actief in microfinanciering en microkredieten, voornamelijk in ontwikkelingslanden. De bank werkt hierbij vooral samen met lokale instellingen die zijn opgezet of gespecialiseerd in het verstrekken van kleine leningen. Triodos Bank publiceert op haar website een lijst van alle leningen en beleggingen die werden toegestaan, waaronder ook microfinance.[5]

Resultaten[bewerken]

Triodos Bank heeft sinds 2009 een gestage groei doorgemaakt. Vanaf 2009 tot en met 2015 is het balanstotaal en het aantal werknemers ruimschoots verdubbeld. De rentabiliteit eigen vermogen is met 5% laag en Triodos Bank streeft naar een rentabiliteit van 7% op termijn.

alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar Balans­totaal Nettowinst Rentabiliteit
eigen vermogen
Werknemers
(jaareinde)
2009[6] € 2985 € 9,6 3,4% 577
2010 € 3495 € 11,5 4,3% 636
2011 € 4291 € 17,3 4,5% 720
2012 € 5291 € 22,6 4,3% 788
2013 € 6447 € 25,7 4,3% 911
2014[7] € 7152 € 30,1 4,4% 1017
2015 € 8211 € 40,7 5,5% 1121
2016[1] € 9081 € 29,3 3,5% 1271

Aandeelhouders[bewerken]

Triodos is door middel van certificaten van aandelen eigendom van een groeiende groep particuliere beleggers, en een klein aantal institutionele beleggers zoals Rabobank en Delta Lloyd die participaties van minder dan 6% bezitten.[8] Eind 2013 telde de bank 31.000 certificaathouders, waarvan 18% in België.[9]

Het beheer van de aandelen Triodos Bank is in handen van de Stichting Administratiekantoor Aandelen Triodos Bank (S.A.A.T.), die vervolgens certificaten van aandelen uitgeeft aan particulieren en instellingen, die recht geven op uitkering van een dividend, maar waaraan slechts een beperkt stemrecht is verbonden. Certificaten van aandelen van de bank worden niet verhandeld op de beurs. Het is houders ervan niet toegestaan meer dan 10% van de aandelen te bezitten en het maximaal aantal stemmen per houder in de algemene vergadering van certificaathouders is beperkt tot 1.000. Voor deze constructie is gekozen om vijandelijke overnames tegen te gaan.

Erkenning[bewerken]

In 2007 is Triodos door Milieudefensie de klimaatvriendelijkste[10] bank van Nederland bevonden. In 2009 is Triodos door de Financial Times de meest duurzame bank ter wereld bevonden.[11] In 2011 kreeg Triodos de "Havelaar"prijs van Max Havelaar voor zijn fairtrade handelen.

In 2013 vielen de fondsen van Triodos 3 keer in de prijzen: De Standaard en La Libre Belgique bekroonden op 20 maart voor het derde jaar op een rij het Triodos Sustainable Pioneer Fund met de ‘Prijs voor het beste duurzame beleggingsfonds’ en de beheerder van het compartiment met de ‘Prijs voor de beste beheerder van duurzame fondsen' (beoordeeld door Réseau Financement Alternatif). Anderzijds reikte Morningstar voor het tweede jaar op een rij het certificaat van het beste compartiment binnen de categorie “Mixfondsen EUR neutraal” aan het Triodos Sustainable Mixed Fund uit.[12]

Volgens zowel Nederlandse als de Belgische Bankwijzer scoort Triodosbank het best (t.o.v. de onderzochte banken) op diverse ethische en duurzaamheidscriteria in verband met haar duurzame investeringsbeleid op het vlak van mensenrechten, klimaatverandering, bonussen, arbeidsrechten, natuur- en dierenwelzijn, wapens, corruptie en transparantie.[13][14] De Bankwijzer en Eerlijke Geldwijzer is een tak van Fair Finance Guide International en een initiatief van diverse maatschappelijke organisaties (waaronder vakbonden, Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam) die het investeringsbeleid van banken onderwerpt aan onderzoek.

Kritiek[bewerken]

In 2010 kreeg de Triodos Bank de Meester Kackadorisprijs. Deze prijs van de Vereniging tegen kwakzalverij is bestemd voor een instelling of persoon die het afgelopen jaar de kwakzalverij het meest heeft bevorderd. Triodos Bank kreeg deze prijs omdat ze geld van haar klanten belegt in homeopathie, acupunctuur en antroposofie. De bank gaf hierop aan geen specifieke voorkeuren te hebben voor de alternatieve dan wel reguliere gezondheidszorg.

In 2013 kreeg Triodos Bank kritiek vanwege de (her)financiering van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Uitspraken van de rector van deze instelling over het toepassen van de doodstraf voor homoseksualiteit zouden in contrast staan met de door Triodos voorgestane menselijke waardigheid. Het krediet werd in 2003 verstrekt en "enige tijd" vóór januari 2014 door de bank ingetrokken.[15]

In 2013 schreef NRC Handelsblad dat de bank niet uitsluitend in duurzame projecten investeerde: bovenop de verplichte kapitaalbuffers die de bank bij andere financiële instellingen moet aanhouden van de ECB, bracht ze noodgedwongen nog eens 10% van het toevertrouwde geld bij o.a. de Rabobank en ABN AMRO, die investeren in kernwapenproducenten.[16] Hetzelfde jaar publiceerde het magazine M-Belgique een lijst met belastingparadijzen waar Triodos offshoreconstructies had opgezet.[17]

Op 3 april 2017 wijzigde Triodos Bank (in Nederland) de rente op de Triodos Internet Spaarrekening van 0,1% naar 0,0%. Triodos was de eerste bank in Nederland die de spaarrente op nul heeft gesteld.[18] Veel grote banken gaan er van uit dat nul procent rente voor spaarrekeningen slecht zou zijn voor hun imago, maar voor een ideële bank als Triodos Bank zou dat minder een rol spelen.[19] Het Belgische filiaal biedt een hogere rente aan omdat deze afdeling de rente-ontwikkeling van de (Belgische) grootbanken volgt en bovendien gebonden is aan het wettelijke minimum van 0,11% rente.

Zie ook[bewerken]