Klaverblad Verzekeringen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaverblad Verzekeringen
Klaverblad Verzekeringen
kantoor van Klaverblad in Zoetermeer
kantoor van Klaverblad in Zoetermeer
Motto of slagzin Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder
Rechtsvorm coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (ua)
Oprichting 1850
Sleutelfiguren Directie:[1]
  • J.P.P. Barth
  • J.H.M. van Irsen

Raad van commissarissen:

  • R.H. Kliphuis
  • J.W.E. van der Klaauw
  • E. Velzel
  • A.P. Mijer-Nienhuis
Land Nederland
Hoofdkantoor Afrikaweg 2
2713 AW Zoetermeer
Werknemers 396 (fte, 2017)[2]
Producten Schadeverzekeringen
Levensverzekeringen
Industrie verzekeringen
Omzet € 210,8 miljoen (2017)[2]
Winst Gestegen € 5,3 miljoen (2017)[2]
Website https://www.klaverblad.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Klaverblad Verzekeringen is een Nederlandse onderlinge waarborgmaatschappij. Klaverblad is gevestigd in Zoetermeer en kan gezien worden als ‘middelgrote verzekeraar’. Zij biedt verzekeringen voornamelijk via assurantieadviseurs aan.

Geschiedenis[bewerken]

Een van de voorgangers van Klaverblad Verzekeringen is opgericht in 1850 in Oudewater. Evenals vele andere onderlinge waarborgmaatschappijen richtte de verzekeraar zich in de beginjaren op agrariërs die de inventaris en oogst wilden verzekeren. De naam van de verzekeraar van toentertijd was 'Nederlandsche Brandwaarborgmaatschappij voor roerende goederen van enkel Landbouwers en Veehouders onderling'.

In 1859 werd in Loenen aan de Vecht eenzelfde soort verzekeraar opgericht waarmee een nauwe samenwerking ontstond. Later fuseerden beide verzekeraars met nog twee maatschappijen. Als logo werd toen het (gelukbrengende) klavertjevier gekozen. Vanuit dat logo is de huidige naam Klaverblad Verzekeringen ontstaan.

Eind 2018 wordt een nieuwe strategie aangekondigd; door middel van automatiseren moet een kostenbesparing worden gerealiseerd. Als consequentie zullen ongeveer 25% van de arbeidsplaatsen komen te vervallen.[3]

Het huidige bedrijf[bewerken]

Klaverblad Verzekeringen is een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij die al lang geleden afscheid heeft genomen van uitsluitend agrariërs als doelgroep, al blijven agrariërs een belangrijke markt. Naast agrariërs richt Klaverblad zich tegenwoordig op particulieren en het MKB. Gemeten naar premie-inkomsten is Klaverblad de 40e verzekeraar van Nederland. Klaverblad heeft ongeveer 425 medewerkers in dienst.

Structuur[bewerken]

Klaverblad Verzekeringen bestaat uit vier bedrijfsonderdelen.

De kern van Klaverblad Verzekeringen wordt gevormd door Klaverblad Onderlinge Verzekeringsmaatschappij U.A. Dit is een onderlinge waarborgmaatschappij, wat betekent dat de maatschappij er alleen is in het belang van degenen die een verzekering bij haar hebben ondergebracht. Deze maatschappij sluit alleen schadeverzekeringen, zoals woonhuis-, inboedel-, aansprakelijkheids- en autoverzekeringen.

Wettelijke regelingen staan niet toe dat een schadeverzekeringsmaatschappij ook levensverzekeringen sluit. Om die toch te kunnen aanbieden, heeft Klaverblad Onderlinge Verzekeringsmaatschappij een dochteronderneming opgericht: Klaverblad Levensverzekering N.V. Deze maatschappij sluit vooral verzekeringen tegen de financiële gevolgen van (vroegtijdig) overlijden, zoals uitvaartverzekeringen en risicoverzekeringen.

De derde verzekeringsmaatschappij binnen Klaverbladverband is Klaverblad Schadeverzekeringsmaatschappij N.V. Deze maatschappij heeft in het verleden verschillende soorten schadeverzekeringen gesloten maar sluit nu bijna alleen nog verzekeringen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid.

Klaverblad Onderlinge Verzekeringsmaatschappij U.A. en Klaverblad Schadeverzekeringsmaatschappij N.V. werken ook samen met de Klaverblad Rechtsbijstand Stichting. Deze onafhankelijke stichting is verantwoordelijk voor het verlenen van juridische bijstand aan klanten met een rechtsbijstandverzekering van een van beide verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor worden mogelijke belangenconflicten vermeden.

Klaverblad Assurantiën[bewerken]

Klaverblad Assurantiën is de internetbemiddelaar van Klaverblad Verzekeringen. Klaverblad Assurantiën verkoopt via internet verzekeringen van Klaverblad Verzekeringen.