Nederlandse Waterschapsbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Waterschapsbank N.V.
Motto of slagzin Bewust - Betrokken - Betrouwbaar
Oprichting 1954
Oprichter(s) Unie van Waterschappen (v/h Unie van Waterschapsbonden)
Sleutelfiguren Lidwin van Velden (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Den Haag
Werknemers 49,6 fte's (2015)
Producten kredietverlening
Winst/jaar Gedaald € 95 miljoen (2015)
Website NWB Bank.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandse Waterschapsbank N.V. (NWB Bank) is een financiële instelling, National Promotional Bank (NPB), die zich richt op de Nederlandse publieke sector met de financiering van decentrale overheden (waterschappen, gemeenten en provincies), instellingen onder garantie van (decentrale) overheden en Publiek-Private-Samenwerking (PPS). De bank werkt sinds 2009 onder de handelsnaam NWB Bank.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Begin jaren ’50 verleende de Unie van Waterschappen (voorheen: Unie van Waterschapsbonden) geldleningen aan de waterschappen. Deze unie was echter niet voldoende toegerust voor deze bancaire taak waardoor het bestuur van de unie op 19 december 1952 besloot een aparte waterschapsbank op te richten. Deze bank zou dienen tot risicoloze kapitaalverstrekking aan waterschappen en eventueel aan andere aan de overheid gerelateerde instellingen. Primair was het doel om de waterschappen tegen zo gunstig mogelijke tarieven van geld te voorzien; winstbejag was van secundair belang. De watersnoodsramp in februari 1953 bracht de oprichting in een stroomversnelling en op 5 mei 1954 werd de bank opgericht als naamloze vennootschap door destijds 143 waterschappen.

De bank is volledig in handen van diverse Nederlandse overheden. Uitsluitend de Staat der Nederlanden en andere publiekrechtelijke rechtspersonen kunnen aandeelhouder van de NWB Bank zijn. Van de uitstaande aandelen is 81% in handen van de waterschappen, 17% van de Nederlandse Staat en 2% van provincies.

Activiteiten[bewerken | bron bewerken]

De NWB Bank verzorgt kredieten voor gemeenten, provincies, waterschappen en publieke instellingen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en duurzaamheid, en PPS.

De financiering van de bank vindt plaats op de internationale geld- en kapitaalmarkten op basis van een sterke vermogenspositie en hoge credit ratings. De NWB Bank heeft een Aaa/AAA-rating bij zowel Moody's als Standard & Poor's (oktober 2016). De bank neemt een hoge (6e) plaats in op de 'World's 50 Safest Banks'-ranglijst van de Global Finance.[1]

Per eind 2015 had de bank een balanstotaal van € 91 miljard waar een eigen vermogen van € 1,4 miljard tegenover stond. De klanten van de bank zijn zeer kredietwaardig waardoor de naar risico gewogen activa uitkwamen op € 1,4 miljard. De bank had daardoor een hoge Tier 1 ratio van 80%. De kredieten waren in dat jaar als volgt verdeeld over de klanten: woningbouw 50%, waterschappen 27%, gemeenten 14%, zorg 4% en overig 5%. Eind 2015 telde de organisatie 54 medewerkers. De bank streeft niet naar winstmaximalisatie, maar heeft als doel maatschappelijke toegevoegde waarde te creëren door de financiering tegen een zo laag mogelijke rente aan te bieden.

Externe link[bewerken | bron bewerken]