Nederlandse Waterschapsbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse Waterschapsbank NV
Oprichting 1954
Oprichter(s) Unie van Waterschapsbonden
Sleutelfiguren Ron Walkier (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Den Haag
Werknemers 48,5 fte's (2014)
Producten kredietverlening
Winst Gedaald € 49 miljoen (2014)
Website NWB Bank.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandse Waterschapsbank NV (NWB Bank) is een Nederlandse financiële dienstverlener die zich richt op overheidsinstellingen. De bank werkt sinds 2009 onder de handelsnaam NWB Bank.

Geschiedenis[bewerken]

Begin jaren ’50 verleende de Unie van Waterschapsbonden geldleningen aan de waterschappen. Deze unie was echter niet voldoende toegerust voor deze bancaire taak waardoor het bestuur van de unie op 19 december 1952 besloot een aparte waterschapsbank op te richten. Deze bank zou dienen tot risicoloze kapitaalverstrekking aan waterschappen en eventueel aan andere aan de overheid gerelateerde instellingen. Primair was het doel om de waterschappen tegen zo gunstig mogelijke tarieven van geld te voorzien; winstbejag was van secundair belang. De watersnoodsramp in februari 1953 bracht de oprichting in een stroomversnelling en op 5 mei 1954 werd de bank opgericht als naamloze vennootschap door destijds 143 waterschappen.

De bank is volledig in handen van diverse Nederlandse overheden. Uitsluitend de Staat der Nederlanden en andere publiekrechtelijke rechtspersonen kunnen aandeelhouder van de NWB Bank zijn. Van de uitstaande aandelen is 81% in handen van de waterschappen, 17,2% van de Nederlandse Staat en 2% van provincies.

Activiteiten[bewerken]

De NWB Bank verzorgt kredieten voor gemeenten, provincies, publieke instellingen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en voor water- en milieuprojecten.

De financiering van de bank vindt plaats op de internationale geld- en kapitaalmarkten op basis van een sterke vermogenspositie en hoge credit ratings. De Nederlandse Waterschapsbank heeft een Aaa/AA+ rating bij zowel Moody's als Standard & Poor's (januari 2015).

Per eind 2014 had de bank een balanstotaal van € 88 miljard waar een eigen vermogen van € 1,3 miljard tegenover stond. De klanten van de bank zijn zeer kredietwaardig waardoor het naar risico gewogen activa uitkwam op € 1,1 miljard. De bank had daardoor een hoog BIS-ratio van 70%. De kredieten waren in dat jaar als volgt verdeeld over de klanten: woningbouw 63%, gemeenten en provincies 13%, waterschappen 14% en zorg 7%. Eind 2011 telde de organisatie 53 medewerkers.

Externe link[bewerken]