Menzis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coöperatie Menzis
Motto of slagzin Voorop in de beweging naar een leefkrachtiger Nederland
Rechtsvorm coöperatie
Oprichting 1 januari 2006
Sleutelfiguren Wouter Bos (voorzitter RvB) en Peter van Lieshout (voorzitter RvC)
Werknemers 1.476 (2019)[1]
Producten zorgverzekeringen
Industrie verzekeringen
Website www.cooperatiemenzis.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Menzis is een Nederlandse zorgverzekeraar. Met circa 2,27 miljoen klanten (cijfers jaarverslag 2018) behoort Menzis bij de top 5 grootste zorgverzekeraars van Nederland. Het Menzis-concern bestaat uit de merken Menzis, VinkVink en AnderZorg en daarnaast is het merk SamenGezond geïntroduceerd. Het Zorgkantoor regelt de Wet langdurige zorg (Wlz) voor inwoners van de regio’s Arnhem, Groningen en Twente. In totaal huisvest de organisatie ongeveer 1.700 medewerkers. Menzis is een coöperatieve zorgverzekeraar zonder winstoogmerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoor van Menzis in de stad Groningen

De geschiedenis van Menzis start rond 1836 met een groep Arnhemse artsen, apothekers en tandartsen. Ze richtten een ziekenfonds op: de Maatschappij van Voorzorg. Deze Maatschappij had solidariteit als vertrekpunt: recht op zorg en medische hulp is voor iedereen beschikbaar.[2] Over het algemeen waren deze fondsen opgericht in de meer verstedelijkte gebieden en hadden tevens strenge toelatingscriteria.

Menzis als merk is ontstaan op 1 januari 2006 uit een fusie tussen Amicon (ontstaan uit fusie RZR en Oost-Nederland Zorgverzekeraar), Geové en NVS. In 2008 fuseerde Menzis met het Zuid-Hollandse Azivo.[3] In 2017 werd Avizo als merk opgeheven.[4]

Merknamen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de gelijknamige zorgverzekeraar Menzis behoren ook het zorgverzekeraarsmerk AnderZorg, HEMA, VinkVink en het (online) gezondheidsprogramma SamenGezond tot de coöperatie Menzis. AnderZorg was in 2009 de eerste zorgverzekeraar die een msn-buddy inzette met een medewerker, geen chatbot[5]. In 2021 werd de prijsvechter VinkVink geïntroduceerd, een online combinatiepolis.

SamenGezond[bewerken | brontekst bewerken]

SamenGezond is een online gezondheidsprogramma (met bijbehorende app), toegankelijk voor iedereen in Nederland, met én zonder Menzis verzekering. SamenGezond telde eind 2018 ruim 364.000 actieve deelnemers. SamenGezond helpt mensen inzicht te geven in hun gezondheid en biedt hulp bij het verbeteren ervan via een gezondere leefstijl. Het biedt een combinatie van wetenschappelijke informatie en coaching op onder andere het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap en stress.

Maatschappelijke partners[bewerken | brontekst bewerken]

Menzis werkt samen met een aantal (landelijke) partners, zoals Het Nationaal Ouderenfonds, de KNLTB, de Nederlandse Hartstichting, Special Heroes en de Bas van de Goor Foundation. Ze focussen daarnaast op de 3 grootste sporten in Nederland, voetbal, hardlopen en tennis.

Als maatschappelijk partner is Menzis betrokken bij FC Groningen in de maatschappij, FC Twente Scoren in de Wijk en ADO Den Haag in de maatschappij.

Menzis is ook in de hardloopsport actief; de verzekeraar is sponsor van een aantal breedtesport loopevenementen in de regio. De Enschede Marathon, 4Mijl van Groningen, 4Mijl4You, Bridge to Bridge en Menzis Singelloop.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Menzis heeft kantoren op drie locaties in Nederland. In Enschede, Wageningen (Hoofdkantoor) en Groningen.