Zilveren Kruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zilveren Kruis
Het Achmea-gebouw in Leiden
Rechtsvorm Naamloze vennootschap
Oprichting 1949, Woerden
Eigenaar Achmea
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Dellaertweg 1
2316 WZ Leiden
Producten Verzekeringen
Sector Financiële dienstverlening
Website www.zilverenkruis.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Zilveren Kruis is een Nederlandse zorgverzekeraar, opgericht in 1949 door Frans Schrijver te Woerden. Het maakt deel uit van Achmea en is gevestigd in Leiden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 fuseert de Coöperatieve Vereniging Gezondheidszorg Centrum Nederland u.a. (VGCN) met Zilveren Kruis. In 1992 ontstaat de Avéro-Centraal Beheer Groep (AVCB), een van de voorlopers van Achmea. In 1995 fuseert Zilveren Kruis met de AVCB-groep en ontstaat officieel de Achmea Groep. De Achmea Groep heeft een coöperatieve achtergrond waarbij de vlootfilosofie wordt gehanteerd. Elk merk blijft zelfstandig bestaan onder de vlag van Achmea. In 2001 krijgt Zilveren Kruis de toevoeging van moedermaatschappij Achmea, waarmee het bedrijf officieel Zilveren Kruis Achmea gaat heten. Per 1 juni 2015 is de toevoeging Achmea vervallen en heet het bedrijf weer officieel Zilveren Kruis.

Zorg[bewerken | brontekst bewerken]

Zilveren Kruis behoort met De Friesland, Interpolis, De christelijke zorgverzekeraar en FBTO tot de zorgmerken van Achmea. Zilveren Kruis, het grootste zorgmerk van Achmea, is geconcentreerd in Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden en Zeist. Het kantoor in Zwolle is gesloten in 2019 en verhuisd naar Apeldoorn (Achmea Campus) en Leeuwarden (Achmeatoren). De vestigingen in Rotterdam en Meppel zijn gesloten in respectievelijk 2007 en 2008. Vanaf 1 januari 2008 behoorde ook Agis Zorgverzekeringen tot Achmea, waarmee Achmea met ongeveer 5,5 miljoen klanten in het zorgsegment marktleider in zorgverzekeringen werd. Op 1 januari 2015 is Agis opgegaan in Zilveren Kruis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]