HEMA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het monomeer HEMA, zie hydroxyethylmethacrylaat.
HEMA
HEMA
HEMA buitenaanzicht
HEMA buitenaanzicht
Onderdeel van Lion Capital
Oprichting 1926
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Producten Woninginrichting
Mode
Etenswaren
Fotoservice
en andere
Omzet 1,15 miljard (2012) [1]
Winst 6,4 miljoen (2012) [1]
Website www.hema.nl
www.hema.be
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een HEMA van binnen in Zwolle.
Hoofdkantoor HEMA in Amsterdam-Noord
Distributiecentrum HEMA Lage Weide
HEMA in Leiden

HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een Nederlands warenhuis met vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje en sinds juni 2014 Engeland. Het was tot juli 2007 onderdeel van Maxeda (waar ook Vroom & Dreesmann, Praxis en de Bijenkorf onder vielen) maar werd verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Het warenhuis kenmerkt zich door het aanbod van producten voor dagelijks gebruik en een assortiment dat vrijwel geheel speciaal voor HEMA geproduceerd is.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1926 kwamen alleen de rijken in warenhuizen zoals de Bijenkorf. Alles was er duur en het personeel sprak Frans. Dit veranderde toen de H.E.M.A werd opgericht, naar voorbeeld van de succesvolle Woolworth-winkels in Amerika, de zogenaamde 5 & 10ct-stores.

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf. Op 4 november 1926 opende de eerste vestiging van de H.E.M.A haar deuren in de Kalverstraat in Amsterdam, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat.

De H.E.M.A begon als een stuntwinkel. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en één gulden. Het verschil tussen de H.E.M.A en andere warenhuizen was verder dat van ieder artikel er slechts één soort was.

De H.E.M.A was een warenhuis voor iedereen. De H.E.M.A was goedkoop, praktisch en had een ruim assortiment. Het personeel bestond vooral uit ongehuwde vrouwen die, in witte bedrijfskleding, zo'n 75 uur per week werkten. Door de lage eenheidsprijzen werd de winkel lange tijd gezien als 'armeluiswinkel'. Rijkere Nederlanders wilden niet in een H.E.M.A worden gezien. De afkorting HEMA werd door hen verbasterd tot 'Hier Eet Men Afval'.

Na 1945 werd de H.E.M.A voortaan geschreven als HEMA. Ook liet men het systeem van de eenheidsprijzen los en kwamen er ook andere prijzen. In de jaren vijftig werd de HEMA een van de eerste franchiseorganisaties van Nederland. Pas in 1969 zou de psychologische en feitelijke barrière van producten boven de 100 gulden worden overschreden (met de Reactor boormachine). Omdat de kassa's nog niet op zulke grote bedragen waren ingesteld moest het personeel twee bedragen aanslaan: fl.99,- en fl.1,-.

Met circa 250 'Aangesloten Bedrijven' is HEMA nog altijd een van de grootste franchisegevers in het land. Begin jaren negentig opent HEMA de eerste winkels in België en de grote doorbraak kwam in 1997, toen er in één keer 20 nieuwe vestigingen, meestal in omgevormde vroegere Sarma-warenhuizen, werden geopend. Inmiddels is HEMA ook gevestigd in Duitsland met 10 winkels en in Luxemburg met winkels in Luxemburg-Stad, Mersch, Pommerloch en Schmiede. In Frankrijk werkt HEMA sinds 2006 op kleine schaal samen met Auchan onder de naam Little Extra.[2] Daarnaast heeft HEMA sinds 23 januari 2009 zijn eerste echte filiaal in Frankrijk, namelijk in het winkelcentrum Créteil Soleil in de Parijse voorstad Créteil. Sinds begin jaren 90 is HEMA zich gaan onderscheiden in stijl door middel van eigenzinnig gebruik van kleuren, materialen, vormen en dessins.

Sinds 1985 organiseert HEMA een jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten. Het bekendste ontwerp van deze wedstrijden is de fluitketel Le Lapin, de winnaar van 1990 van Nikolaï Carels. Le Lapin wordt sinds 1991 in de HEMA-winkels verkocht.

Op 1 juni 2007 werd HEMA voor ruim € 1,1 miljard verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.[3] Lion Capital is onder andere eigenaar van frisdrankmaker Orangina, lingerieketen La Senza en ontbijtgranenfabrikant Weetabix.

Op 9 september 2010 werd bekendgemaakt dat de eigenaar mogelijkheden onderzoekt om HEMA te verkopen. Er heeft geen verkoop plaatsgevonden, dus vooralsnog blijft HEMA eigendom van Lion Capital.

HEMA heeft ongeveer 10.000 medewerkers, in 2011 werd het 600e filiaal geopend.

Op 4 januari 2014 werd bekendgemaakt dat HEMA uit ging breiden naar Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Er is inmiddels een filiaal in Spanje en in het Verenigd Koninkrijk zijn er drie winkels.

Op 26 augustus 2014 besloot het bedrijf geen afbeeldingen van Zwarte Piet meer te gebruiken in het sinterklaasassortiment. Dit leidde tot veel verontwaardigde reacties waarop het bedrijf liet weten [4] "We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen." Dit leidde tot een boycot van klanten.[5]

Filialen[bewerken]

De aantallen filialen per land die bekend zijn (14 sept. 2014):

Sinds 2009 zijn er ook kleine vestigingen op stations. Eerder al (2008) is HEMA vaak aanwezig op festivals; variërend van horecapunten met de HEMA-rookworsten en hotdogs, tot aan complete campingwinkels waar een aangepast (vaak beperkter) assortiment verkrijgbaar is. Eind 2010 heeft HEMA haar eerste minimarkt geopend. Sinds 2009 heeft HEMA ook kleine vestigingen in dorpen en stadswijken en een online webwinkel.

Rookworst[bewerken]

De verkoop van een halve warme rookworst begon in 1936 en was uit nood geboren in het filiaal Nieuwendijk in Amsterdam. Deze worsten werden (en worden nog steeds) koud verkocht. De filiaalhouder had te veel worsten ingeslagen en besloot om ze op te warmen en aan de klanten als snack te verkopen, dit tot volle tevredenheid van de klanten.[7]

De HEMA-worst heeft een eigen smaak en is vooral vetter en zuurder dan andere rookworsten.[bron?] Tijdens de staking bij Unilever in oktober 2007 lekte uit dat de beroemde HEMA-rookworst wordt gemaakt door Unilever te Oss, in dezelfde fabriek als waar de Unox-rookworst wordt geproduceerd.

Restaurant[bewerken]

Sommige filialen hebben een zelfbedieningsrestaurant waar men een warme maaltijd kan nuttigen. Van de overige filialen heeft een deel een lunchroom waar men kan gaan zitten en wat kan drinken en alleen een lichte maaltijd of een broodje kan nuttigen. Het ontbijt is vooral zéér populair in Nederland en Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger heette bij de meeste grotere filialen het zelfbedieningsrestaurant de "Wip-In" waar men een uitgebreide warme maaltijd kon nuttigen.[8] Tegenwoordig bestaat die naam niet meer en zijn de zelfbedieningrestaurants van opzet veranderd en minder uitgebreid.

In de kleinere filialen had men alleen een lunchroom, die ook de naam de "Wip-In" had, waar men kon gaan zitten en iets kon drinken en alleen een lichte maaltijd of een broodje kon nuttigen. Deze lunchrooms bestaan nog steeds maar worden nu meestal koffiecorner genoemd.

Verzekeringen[bewerken]

Men kan bij HEMA verschillende verzekeringen afsluiten zoals bijvoorbeeld onder het merk HEMA bij Menzis een natura-zorgverzekering. Hieraan is korting in de winkels gekoppeld.

Notarisservice[bewerken]

HEMA biedt ook een notarisservice. Deze is echter controversieel.[9][10][11]

El HEMA[bewerken]

El-HEMA

Van 24 augustus 2007 tot 6 januari 2008 bestond er ook een Arabische HEMA-variant/parodie, namelijk El Hema. Het betrof hier een kunstproject van de culturele instelling Mediamatic. Typisch Hollandse producten als de rookworst en de chocoladeletters werden in een aangepaste versie tentoongesteld. De 'echte' HEMA was hier aanvankelijk niet zo blij mee. Het initiatief was gesitueerd onder het tijdelijk Stedelijk Museum te Amsterdam.[12]

Blijkbaar werd de directie toch op een idee gebracht, want in de jaren 2009 - 2011 werd tegen het einde van de ramadan een Suikerfeestcollectie aangeboden. Behalve lekkernijen als dadels en turks fruit waren ook feestelijke tafelkleden, servetten, een thermoskan en serviesgoed met Arabische motieven verkrijgbaar. De belangstelling viel tegen en in 2012 werd geen Suikerfeestcollectie meer aangeboden.[13]

Documentaire[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Het geheim van de HEMA voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2012 is door regisseur Yan Ting Yuen een documentaire gemaakt over de HEMA, genaamd Het geheim van de HEMA. De documentaire werd op 7 januari 2013 uitgezonden op Nederland 2. Naar aanleiding van de opening van de eerste HEMA-winkel in Londen werd de documentaire op 16 juni 2014 nogmaals uitgezonden op dezelfde zender, door de VPRO.

Boeken[bewerken]

  • (nl) Sikkel, M.; Witter, M., Ik mis alleen de HEMA, Bert Bakker, Nederland, 2006. ISBN 9789035130319.
  • (nl) Breedijk, Cisca, Wie Laat Ons Omfietsen Naar De HEMA, Carrera, Nederland, 2011.

Externe links[bewerken]