Turks fruit (snoepgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Turks fruit in een winkel
Turks fruit met muntsmaak

Turks fruit (Turks: lokum, Grieks: Λουκούμι – loukoumi), ook wel bekend onder de Engelse naam Turkish delight, is een zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en in Balkanlanden wordt gegeten. Dit snoepgoed bestaat uit blokjes in verschillende kleuren en smaken gemaakt van een gelei van suiker en zetmeel. Turks fruit wordt tevens als nagerecht gegeten.

Als smaakmaker worden ingrediënten als fruit, fruitschillen, honing, rozenwater, mastiek, kaneel, kokos en munt gebruikt. Soms worden er noten (hazelnoot, amandelen, kokos, pistache) of dadels in verwerkt. Om te voorkomen dat de blokjes aan elkaar kleven worden ze bedekt met poedersuiker. Er bestaan ook varianten waarbij de snoepjes uit verschillende laagjes bestaan die om elkaar heen opgerold zijn of waarbij een extra laagje van bijvoorbeeld gedroogd fruit om het blokje heen gedraaid is.

De oorsprong van deze lekkernij ligt waarschijnlijk in Turkije of Iran waar het al in de 18e eeuw gemaakt werd. Het snoepgoed kreeg bekendheid toen Hacı Bekir in 1777 in Istanboel een snoepwinkel begon. Hij deed dit nadat hij tijdens de Hadj (de pelgrimstocht naar Mekka) geïnspireerd was geraakt door het snoep dat hij op zijn reis was tegengekomen. De winkel, die beroemd is geworden, bestaat nog steeds en hier beweert men dat dit de geboorteplek van het Turks fruit is. Dit wordt echter door historici betwijfeld.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]