Turks fruit (snoepgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turks fruit in een winkel
Turks fruit met muntsmaak

Turks fruit (Turks: lokum, Grieks: Λουκούμι – loukoumi), ook wel bekend onder de Engelse naam Turkish delight, is een zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en in Balkanlanden wordt gegeten. Dit snoepgoed bestaat uit kleine kubusvormige blokjes in verschillende kleuren en smaken gemaakt van een gelei van suiker en zetmeel. Turks fruit wordt tevens als nagerecht gegeten.

Als smaakmaker worden ingrediënten als fruit, fruitschillen, honing, kokos, rozenwater, mastiek, kaneel, kokos en munt gebruikt. Soms worden er nootjes (hazelnoot, amandelen, pistache), of dadels in verwerkt. Om te voorkomen dat de blokjes aan elkaar kleven worden ze bedekt met poedersuiker. Er bestaan ook varianten waarbij de snoepjes uit verschillende laagjes bestaan die om elkaar heen opgerold zijn of waarbij een extra laagje van bijvoorbeeld gedroogd fruit om het blokje heen gedraaid is.

De oorsprong van deze lekkernij ligt waarschijnlijk in Turkije of Iran waar het al in de 18e eeuw gemaakt werd. Het snoepgoed kreeg bekendheid toen Hacı Bekir in 1777 in Istanboel een snoepwinkel begon. Hij deed dit nadat hij tijdens de Hadj (de pelgrimstocht naar Mekka) geïnspireerd was geraakt door het snoep dat hij op zijn reis was tegengekomen. De winkel, die beroemd is geworden, bestaat nog steeds en hier beweert men dat dit de geboorteplek van het Turks fruit is. Dit wordt echter door historici betwijfeld.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Naar dit snoepgoed is het boek Turks fruit van Jan Wolkers genoemd, dat onder dezelfde naam verfilmd is.
  • Turks fruit speelt een rol in het boek Het betoverde land achter de kleerkast uit 1950, onderdeel van de Kronieken van Narnia. Dit zette de vertalers voor een probleem, aangezien het snoepgoed in de jaren 50 in Nederland nauwelijks bekend was en er geen Nederlandse naam voor bestond. De vertaler van 1956 vertaalde het als Turkse noga (evenals noga bestaat Turks fruit uit rechthoekige blokken). De vertaler van 1983 maakte er marsepein van, wellicht om associatie met de roman van Wolkers te vermijden.
  • In een aflevering van Mickey Mouse Shorts, genaamd Turkish Delights concurreren Mickey, Donald en Goofy met elkaar in de verkoop van Turks fruit in de Grote Bazaar van Istanboel.
  • Turkish Delight is ook een Amerikaanse film uit 1927.