Snoepgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Snoepmarkt in Leipzig, ca. 1780
Vervaardigen van snoepgoed in 1975

Snoepgoed, ook: snoep, suikergoed, suikerwaren of zoetwaren is de algemene benaming voor lekkernijen, meestal met suiker als hoofdbestanddeel.

Bestanddelen en bereiding[bewerken]

Smaak-, geur- en kleurstoffen worden aan snoep toegevoegd om de gewenste smaak, geur en kleur te bereiken. Zacht snoepgoed zoals drop is gemaakt door toevoeging van gelatine en zijn daarom niet geschikt voor vegetariërs, veganisten en sommige religieuze mensen bijv. moslims en joden. Er zijn wel alternatieven op basis van bijenwas, maar veganisten eten niets waar dierlijke producten voor zijn gebruikt, dus ook geen bijenwas. Ook bestaat er snoep zonder suiker voor diabetici of mensen die lijnen maar toch willen snoepen. Om snoep te maken zijn er veel verschillende recepten. Het hangt af van in welke vorm, grootte en stevigheid men de lekkernij wil maken. Suikerwerk wordt gemaakt met witte suiker en water. Hoe minder water er gebruikt wordt hoe harder het resultaat. Door toevoeging van bijvoorbeeld room wordt het product juist weer zachter.

Snoepgoed voor speciale gelegenheden[bewerken]

De uitstalling van suikerwerk voor het Sint Nicolaasfeest, Jan Hendrik van Grootvelt, 1841
Snoepgoed voor de Driekoningenoptocht in Spanje

Bij sommige feesten, zoals het Sinterklaasfeest, wordt snoepgoed speciaal voor het feest gemaakt. Bij het sinterklaasfeest in Nederland zijn dit onder andere pepernoten, chocoladeletters en taaitaai, in België zijn dit allerlei soorten beeldjes van chocolade. Ook speculaas wordt vaak in verband gebracht met Sinterklaas. Bij een bar mitswaviering gooien de vrouwen snoepjes naar de 13-jarige nadat die voor het eerst de Thoralezing heeft gedaan.

Verslaving[bewerken]

Er bestaan mensen met een snoepverslaving. Dit houdt in dat men erg veel snoept en zich niet goed voelt als men niet kan snoepen.

Nederland[bewerken]

Nederland heeft in 2008 voor 1,3 miljard euro aan snoep geëxporteerd. Het gaat om 400 miljoen kilo zoetigheid. In datzelfde jaar is er voor 0,8 miljard euro geïmporteerd. De afgelopen tien jaar was Nederland de grootste fabrikant van drop in de Europese Unie (EU). Nederland exporteert vooral naar landen uit de EU. Ook de import is grotendeels afkomstig uit de EU.[1]

Drop is in Nederland het meest gegeten snoep. In Nederland wordt zo'n 32 miljoen kilo drop per jaar gesnoept. In België is het meest gegeten snoep chocolade en chocoladeproducten. België en Duitsland zijn trouwens de grootste leveranciers van Nederlands snoepgoed.[2]

Zie ook[bewerken]