Oosterwolde (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oosterwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oosterwolde (Friesland)
Oosterwolde (Friesland)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 52° 59′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2014) 9.874
Overig
Postcode 8431
Netnummer 0516
Belangrijke verkeersaders N381 N351 N919
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ooststellingwerf
Locatie in de gemeente Ooststellingwerf
Foto's
Dorpskerk en klokkenstoel
Dorpskerk en klokkenstoel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oosterwolde is een dorp en sinds 1886 de hoofdplaats van de gemeente Ooststellingwerf, provincie Friesland (Nederland), met 9.874 inwoners (1 januari 2014).

Ligging[bewerken]

Het dorp ligt op vijf kilometer afstand van Appelscha. De Opsterlandse Compagnonsvaart, die deel uitmaakt van de Turfroute, doorsnijdt het dorp, dat is ontstaan uit de samenvoeging van een paar brinken. Daarvan is de Oostenbrink het best bewaard gebleven. Oosterwolde ligt aan de N381, en de N919 doorkruist het industriegebied.

Geschiedenis[bewerken]

In het verleden is Oosterwolde bereikbaar geweest via de tram. Het tracé in de richting van Makkinga, dat tot 1885 hoofdplaats van de gemeente was, is nog ten dele terug te vinden. De straatnaam Trambaan herinnert nog aan deze verbinding, evenals een monument, bestaande uit een bok en een stukje rails, dat in 2011 werd opgericht.

De meest in het oog springende bezienswaardigheid in Oosterwolde is de Dorpskerk (1735). Hier staat ook een van de klokkenstoelen in Friesland.

Voorzieningen[bewerken]

Oosterwolde heeft sinds de turfwinning in de 19e eeuw een centrumfunctie voor de regio en heeft om deze reden relatief veel voorzieningen, zoals een scholengemeenschap, verzorgingshuizen en andere sociale voorzieningen.

Taal[bewerken]

Het dorp is viertalig: er wordt naast Nederlands (66,1% van de inwoners), Fries (23,7%), Stellingwerfs (8,7%) door Nederlands-Molukse inwoners nog Maleis (1,5%) gesproken.

Sport[bewerken]

Brug[bewerken]

Hoofdbrug

Ook heeft Oosterwolde sinds 2010 een bijzondere brug, de Hoofdbrug genaamd, over de Opsterlandse Compagnonsvaart. Het is een hefbrug met slechts twee pylonen, volledig gemaakt van composiet. Oosterwolde is vooralsnog de enige plaats ter wereld met een dergelijke brug.

Geboren in Oosterwolde[bewerken]

Buurtschappen van Oosterwolde[bewerken]

De volgende buurtschappen horen geografisch tot Oosterwolde (tussen haakjes in het Stellingwerfs dialect)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]