Makkinga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Makkinga
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Makkinga
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 52°58'44"NB, 6°13'1"OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 1.039
Overig
Postcode 8423
Netnummer 0516
Belangrijke verkeersaders N351
Foto's
Makkinga
Makkinga
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Makkinga (Stellingwerfs: Makkinge, Fries: Makkingea) is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het telt 1039 inwoners (per 1 januari 2006).

Beschrijving[bewerken]

Makkinga was tot 1886 hoofddorp van de gemeente Ooststellingwerf. Hierna is Oosterwolde de hoofdplaats geworden. Makkinga is een van de weinige dorpen in Nederland waar geen verkeersborden meer staan.

Er is een museum voor oude gereedschappen genaamd Oold Ark. Een bezienswaardigheid is de molen De Weyert. Elke laatste zaterdag van de maanden maart t/m oktober wordt een grote openlucht-rommelmarkt georganiseerd.

Bekhofschans[bewerken]

De Bekhofschans is een van de schansen van de Friese Waterlinie die in het rampjaar 1672/73 werd aangelegd.[1] De noordelijke provincies werden bedreigd door de bisschop van Münster Bernhard von Galen. De dijken werden tijdens deze dreiging doorgestoken zodat landerijen onder water kwamen te staan. De schansen, die op strategische plaatsen lagen blokkeerden de doorgangen richting Leeuwarden. Binnen de waterlinie is de Bekhofschans aan de rivier De Lende het enige object dat bewaard is gebleven.[1] Vanaf begin 2017 werken Landschapsbeheer Friesland en It Fryske Gea aan een duurzame verbetering van de schans.[1] Er komt op de wallen een stekelige hulsthaag geplant, een ondoordringbare barrière voor aanvallen de soldaten in die tijd.[1]

Sport[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]