Tronde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tronde
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Tronde (Friesland)
Tronde
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 52° 57′ NB, 6° 13′ OL
Woonplaats (BAG) Elsloo
Makkinga
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tronde is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordwesten van Elsloo en ten zuiden van Makkinga.

Tronde wordt soms ook een dorp genoemd vanwege de oude kern en het feit dat bij een es is gelegen, zo ook esdorp genoemd. Deze kern die onder Esloo formeel valt, ligt aan de gelijknamige weg en de Noord bij de kruising met de Haerweg en de Koedijk. Op de Noord staat ook eigen plaatsnaambord.

Bij de knik van de Abbendijk loopt het over in de buurtschap Twijtel. Ook de bewoning aan de Trondeweg wordt meestal bij de buurtschap Tronde gerekend. Omdat dit deel onder Makkinga valt wordt het soms ook wel bij de buurtschap Veneburen gerekend maar feitelijk gezien is het het noordelijke buitengebied van Tronde zelf. Tot 1978 viel de buurtschap in zijn geheel onder Makkinga.

De es van Tronde blijkt uit opgravingen niet van voor de 12e eeuw te stammen. De oudste vermelding van de plaats is zover bekend is in 1622, toen het als 't Ronde werd vermeld. In 1644 kwam al de spelling Tronde voor. De plaatsnaam zou zijn afgeleid van het feit dat het van oorsprong uit acht in de rondte gelegen arken/woonplekken van de Mandebrink. In het Middennederlands noemde men dat trent, een omtrek. Het oud-Friese woorden voor rond zijn trind en trund.

Ten oosten van Tronde ligt het natuurgebied De Stobbepoel, waarin ook de paaltjasker Vesuvius te vinden is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]