Fochteloo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fochteloo
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Fochteloo
Fochteloo
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 20′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 449
Overig
Postcode 8428
Netnummer 0516
Belangrijke verkeersaders N919
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Fochteloo (Stellingwerfs: De Fochtel) is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten oosten van Oosterwolde en telt 449 inwoners (1 januari 2006). De naam Fochteloo betekent waarschijnlijk 'vochtig bos'.

Beschrijving[bewerken]

Het hart van Fochteloo wordt gevormd door het multifunctionele dorpshuis Et Legien. De school in dit dorpshuis heeft op 1 september 2011 haar deuren moeten sluiten vanwege een gebrek aan nieuwe leerlingen. [1] Kinderen van Fochteloo gaan in Appelscha of Oosterwolde naar school.

Fochteloo heeft een eigen kapel. Deze behoort tot de protestantse gemeente te Oosterwolde. Alleen in de zomermaanden en de eerste kerstdag werden er diensten gehouden. Sinds 2008 worden er geen diensten meer gehouden.

Op de begraafplaats staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland.

Sluis Fochteloërverlaat hoort geografisch ook tot Fochteloo, hoewel zij fysiek alleen met Fochteloo verbonden is via een fietspad. Eens per vijf jaar is er een dorpsfeest.

Kamp Oranje en Ybenheer[bewerken]

Bij Fochteloo was sinds de jaren dertig een werkkamp gevestigd in het kader van de werkverschaffing, het kamp Ybenheer. In de loop van 1942 werd dit een werkkamp voor mannelijke Joodse arbeiders, in het kader van de Rijksdienst voor de Werkverruiming. In de nacht van 2 - op 3 oktober van dat jaar werd het ontruimd. Alle 215 kampbewoners werden naar kamp Westerbork getransporteerd, en vandaar naar Auschwitz en Sobibór.

Na de oorlog is het kamp gebruikt om Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen te huisvesten. Nadat deze definitieve huisvesting hadden gekregen is het kamp nog tijdelijk gebruikt als onderkomen en oefenplaats voor het Nederlandse leger. Daarna zijn de beide kampen overgedragen aan Natuurmonumenten, die de terreinen sindsdien in beheer hebben.

Bij voormalig kamp Ybenheer is op 2 oktober 2002 een monument onthuld ter nagedachtenis aan het kamp. Van het kamp Oranje herinnert alleen de voormalige appelplaats nog aan het kamp.

Omgeving[bewerken]

Tussen Fochteloo en Veenhuizen ligt het Fochteloërveen, een hoogveengebied van ongeveer 2500 ha groot. Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Tussen Oosterwolde en Fochteloo loopt het Grootdiep, de bovenloop van de Tjonger.

Sport[bewerken]

Bekende personen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bron[bewerken]