Portaal:Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Nederland.png
Categorie Nederland
bewerk 

Nederland

Wapen van Nederland
Nederland is gelegen in Noordwest-Europa en in het Caribisch gebied, heeft meer dan 17 miljoen inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De officiële landstalen zijn Nederlands, Fries, Papiaments, Engels en de officieel-erkende minderheidstalen zijn Nedersaksisch en Limburgs. Nederland heeft ook een grote rol gespeeld in het koloniale verleden, daar heeft Nederland enkele overzeese gebieden aan overgehouden zoals Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius. Suriname maakte in het verleden ook deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden maar werd onafhankelijk in 1975. Indonesië (Nederlands-Indië) werd in 1949 onafhankelijk.
bewerk 

Karakter

Kaas op planken.jpg
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. In het buitenland wordt Nederland vaak Holland genoemd, maar dit is niet juist omdat Holland slechts twee van de twaalf provincies betreft, namelijk Noord-Holland en Zuid-Holland. Wel is het zo dat deze beide provincies, voortgekomen uit het stedenrijke gewest Holland, sinds de 16e eeuw het belangrijkste deel van het land vormen, thans met de Randstad. In de ogen van inwoners van andere landen is Nederland opmerkelijk omdat een groot deel van de Nederlanders onder de zeespiegel leeft, door het consensus- of poldermodel en de relatief kleine verschillen tussen de sociale klassen en wordt Nederland vaak enorm gerespecteerd (of juist niet) om het tolerante beleid voor drugs, homoseksuelen en euthanasie. Nederland heeft een sterke geschiedkundige/taalkundige band met buurland België en heeft ook een gezamenlijke benaming die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt: de Lage Landen.
bewerk 

Hoofdstad

Het wapen van Amsterdam

De hoofdstad van Nederland is Amsterdam. Alhoewel Den Haag al vanaf 1584 de zetel van de regering en de woonplaats van de vorst is, geldt Amsterdam toch als hoofdstad van Nederland, omdat dit geregeld is in de Nederlandse grondwet. Amsterdam heeft dan ook de functie als koningsstad; behalve de stad waar de inhuldiging van de koning plaatsheeft, is Amsterdam ook vaak de locatie voor koninklijke huwelijken en voor de jaarlijkse koninklijke nieuwjaarsreceptie. Ook heeft Amsterdam een relatief belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis gespeeld. Vanaf het eind van de 16e eeuw groeide Amsterdam uit tot de grootste stad van Nederland en het belangrijkste centrum van handel, economie, cultuur en financiën; een positie die de stad tot op vandaag heeft weten te behouden.

bewerk 

Provincies

NederlandseProvinciesLarge.pngDrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselZuid-HollandUtrechtZeeland
Over deze afbeelding

Aanklikbare kaart met Provincies van Nederland.
bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Vlag van Nederland

Vlag van Nederland
De Nederlandse vlag zoals we die vandaag de dag kennen is niet altijd zo geweest. Gedurende de tachtigjarige oorlog en lang daarna was de vlag oranje-wit-blauw (oranje-blanje-bleu), pas in 1937 werd de precieze kleur vastgesteld door koningin Wilhelmina. Om de band met het Nederlandse koningshuis te symboliseren is de oranje wimpel later toegevoegd, deze wimpel wordt met speciale koninklijke dagen buitengehangen. Zuid-Afrika koos in het eerdere vlagontwerp ook voor de oranje-blanje-bleuvlag (prinsenvlag).
bewerk 

Monarchie

Het paleis op de Dam
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 1815. Voor 1815 was Nederland al korte tijd (1806-1810) een koninkrijk ten tijde van het Napoleontische Koninkrijk Holland. Tot 1795 was Nederland een republiek, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit was destijds een van de weinige republieken. Aan het hoofd stond een stadhouder. De zoon van de laatste stadhouder werd in 1815 tot koning Willem I gekroond. Alle Nederlandse koningen stammen af van het geslacht Oranje-Nassau, waarvan ook de meeste stadhouders afkomstig waren. De huidige koning van Nederland is koning Willem-Alexander.
bewerk 

Lijsten

Subportalen van West-Europa
België

Frankrijk

Ierland
Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht