Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maastricht sunset (cropped).jpg

Portaal Maastricht
bewerk 

Introductie

Wapen van Maastricht.svg

Maastricht is een oude stad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. De lange geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met meer dan 1600 rijksmonumenten, waaronder de oudste brug van Nederland, de oudste stadspoort en diverse romaanse en gotische kerken. Het bekendste plein is het Vrijthof, met onder andere de Sint-Servaasbasiliek. Deze is vernoemd naar Sint-Servaas, de beschermheilige van de stad. Maastricht heeft vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Dankzij de aanwezigheid van de Universiteit Maastricht en andere onderwijsinstellingen is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw "Sterre der Zee"

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, officieel Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, in het Maastrichts Slevrouwe, is een romaanse kerk. Het betreft waarschijnlijk de oudste kerk van Maastricht en mogelijk de oudste van Nederland.

Tot de 11e eeuw is de documentatie van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek beperkt, maar er wordt van uitgegaan dat de voorganger van de kerk gebouwd werd in de laat-Romeinse tijd, binnen de muren van het 4e-eeuwse castellum, mogelijk ter vervanging van een heidens Romeins heiligdom. Volgens de traditie heeft de kerk dienst gedaan als kathedraal in de tijd van de bisschoppen van Maastricht (4e-7e/8e eeuw).

De huidige kerk dateert van omstreeks het jaar 1000. De grijze hoekstenen in het westwerk zijn spolia, afkomstig van het castellum en andere Romeinse bouwwerken, die rond die tijd werden afgebroken. Vanaf de tiende of elfde was de Onze-Lieve-Vrouwekerk een kapittelkerk. De parochie verhuisde in de 14e eeuw naar de naastgelegen, inmiddels afgebroken Sint-Nicolaaskerk. In het tweeherige Maastricht van vóór 1794 was het de belangrijkste kerk van de Luikse Maastrichtenaren.

Het "mystieke", donkere interieur is voor een groot deel te danken aan de architect Pierre Cuypers, die de kerk in de 19e eeuw restaureerde. De kerk heeft twee cryptes, een onder het priesterkoor aan de oostzijde, en een onder het westwerk. Beroemd zijn de 12e-eeuwse, gebeeldhouwde kapitelen in de kooromgang van de Onze-Lieve-Vrouwe. Ze geven een fascinerend beeld van de middeleeuwse denkwereld. In een zijkapel bevindt zich het 15e-eeuwse beeld van Maria, "Sterre der Zee", waar dagelijks talloze bezoekers een kaarsje komen opsteken.

bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Lijsten en overzichten

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Helpoort

De Helpoort is een voormalige stadspoort in Maastricht. De poort dateert van 1229 en is daarmee de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland.

Lees verder: Helpoort


bewerk 

Uit de geschiedenis

Overzicht van landen die het verdrag in 1992 ondertekenden

Het Verdrag van Maastricht (officieel het Verdrag betreffende de Europese Unie, kortweg EU-Verdrag) werd ondertekend op 7 februari 1992 en diende ter oprichting van de Europese Unie.

Het verdrag trad in werking op 1 november 1993 en sindsdien vormden de Europese Gemeenschappen (EG), die weer bestaan uit de Europese Gemeenschap, de Euratom en de EGKS, de eerste van de drie pijlers van Europese Unie (EU). Na ratificering van het Verdrag van Lissabon werden de drie pijlers afgeschaft.

In het Verdrag werden de Verdragen van Rome (EG - vroeger EEG; zie onder - en Euratom) en van Parijs (EGKS) gewijzigd. Daarnaast werd de Europese Unie opgericht, waarin de Europese Gemeenschap, de Euratom en de EGKS de eerste pijler vormden.

Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht

bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

Historische pleinen en buurten
Historische kerken en kloosters
Kastelen en landhuizen
Vestingwerken
Overige monumentale bouwwerken
Musea
Natuur en ontspanning


bewerk 

Categorieboom


bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht