Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maastricht, kerk bij Vrijthof 2007-04-27 12.18.JPG


Welkom op het Portaal van de stad Maastricht
bewerk 

Introductie

Coat of arms of Maastricht.png

Maastricht heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Maastricht Aachen Airport.jpg

Maastricht Aachen Airport (ICAO: EHBK, IATA: MST) is een van de grotere vliegvelden van Nederland, met ruim 41.000 vliegbewegingen per jaar. De luchthaven is gelegen in de gemeente Beek langs de A2 en bevindt zich acht kilometer ten noorden van Maastricht.

Sinds 21 juli 2004 is OmDV, een consortium van Omniport en Dura Vermeer, hoofdaandeelhouder met 70 procent van de aandelen. Daarvoor was de luchthaven in handen van NV Holding Businesspark Luchthaven Maastricht.

Op Maastricht Aachen Airport worden door de luchtvaartscholen Stella aviation academy en Air Service Limburg opleidingen tot piloot en vlieginstructeur aangeboden. Bij het op de luchthaven gevestigde Regionaal Opleidingscentrum "Leeuwenborgh" zijn opleidingen tot vliegtuigonderhoudsmonteur te volgen. Op de luchthaven zijn verder een restaurant en een hotel gevestigd.

Maastricht Aachen Airport beschikt over één verharde start- en landingsbaan 21 - 03 (2750 meter, 9022 voet) inclusief de stopway aan het begin van baan 03 van 250 meter. De baan is 45 meter breed en beschikt aan weerszijden over een Instrument landing system. Voor baan 21 is dit een ILS Cat III, voor baan 03 een ILS Cat I.

Vroeger heeft er ook een tweede (kleinere) baan gelegen: 07 - 25 (1080 meter), maar deze is afgebroken.


bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Lijsten en overzichten

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Markt op vrijdag

De Markt is een van de drie grote centrale pleinen in de binnenstad van Maastricht. Het plein ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden.

Lees verder: Markt


bewerk 

Uit de geschiedenis

Paus Johannes Paulus II

Het pastoraal bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland, dat deel uitmaakte van een langer bezoek waarin de paus ook België en Luxemburg bezocht, vond plaats van 11 tot en met 14 mei 1985. Paus Johannes Paulus II was de eerste paus die een bezoek aan Nederland bracht, sinds paus Leo IX dit in de elfde eeuw deed, om de Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal te wijden.

Op 14 mei bracht de paus een bezoek aan Maastricht. Hier bezocht hij het graf van de heilige Servaas en ging hij - op het Vliegveld Beek - andermaal voor in een Heilige Mis. In Amersfoort ontmoette de paus ook nog een groep jongeren. Hier was vooral opmerkelijk dat de paus uitgebreid inging op de - vaak kritische - opmerkingen die de jongeren vooraf aan de paus hadden gestuurd. Na deze ontmoeting bracht de paus ook nog een privébezoek aan kardinaal Alfrink in diens bungalow in Huis ter Heide. Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht


bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht