Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maastricht, kerk bij Vrijthof 2007-04-27 12.18.JPG


Welkom op het Portaal van de stad Maastricht
bewerk 

Introductie

Coat of arms of Maastricht.png

Maastricht heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Kl schaaltje met sierlijke oren.png

Lange Lijs is de benaming voor een decoratie die werd gebruikt op Maastrichts aardewerk.

Oosters aardewerk en porselein is al sinds de 17e eeuw in Europa in trek. Omdat het originele Chinese porselein prijzig was, werd het ook in Nederland nagemaakt. De MOSA fabriek uit Maastricht vervaardigde vanaf ongeveer 1880 serviesgoed van porselein met Chinese motieven. Daarbij werden onder meer Chinese decors uit de Kangxi periode (1662-1722) geïmiteerd. Waaronder ook het blauwe Lange Lijs decor, genoemd naar de afbeeldingen van vrouwen in het decor, die afgewisseld werden met bloem- en plantmotieven. Naast het hoofddecor komen randdecoraties en onderdecoraties op sommige stukken voor. Dit zijn doorgaans bloem- en kersdecors.

Er bestaan aan aantal verschillende Lange Lijs serviezen. De twee meest bekende zijn serviezen met het 'ronde' (decor 206) en het hoekige Lange Lijs decor.(ook wel 'kantig 'genoemd of decor 726). Beide serviezen werden door de Mosa fabriek van Louis Regout tussen ca 1895 en 1935 gefabriceerd. Van het ronde model ziet u hiernaast een afbeelding van een schaal met oren. De koffiepot die daar onder getoond wordt, is een voorbeeld van het hoekige Lange Lijs servies. Er bestaan een aantal varianten van het ronde Lange Lijs servies, met soms kleine maar duidelijk waarneembare verschillen in het decor (ook wel het derde Lange Lijs servies genoemd). Van de hier genoemde 3 serviezen zijn de onderlinge verschillen goed te zien in de diverse catalogi.


bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Lijsten en overzichten

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Het vooraanzicht van de Troostmachine in 2008.

De Halfautomatische Troostmachine is een kunstwerk van Michel Huisman. Het bevindt zich in de voormalige Berenkuil in het Aldenhofpark, een deel van het Stadspark van Maastricht. Het werd voltooid in augustus 2001.

Lees verder: Troostmachine


bewerk 

Uit de geschiedenis

Met de Tweeherigheid wordt de Maastrichtse periode van 1204 tot 1794 aangeduid.

In 1204 werd de stad Maastricht, die zich onder de heerschappij van de prins-bisschop van Luik bevond, door de keizer in leen gegeven aan de hertog van Brabant. Vanaf dat moment had Maastricht twee heren, de prins-bisschop van Luik en de hertog van Brabant.

Het adagium (spreuk) van het stadsbestuur was dan ook: Eén heer is geen heer, twee heren zijn één heer. In 1284 werd het gezamenlijk beheer vastgelegd in een constitutioneel verdrag, de Alde Caerte genoemd. Na een aantal interpretatiedisputen werd dit in 1356 nog aangevuld met de Doghter Caerte.

Toen de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik in 1632 Maastricht op de Spanjaarden veroverde, traden de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de rechten van de hertog van Brabant (de koning van Spanje was namelijk ook hertog van Brabant). Alde en Doghter Caerte bleven onveranderd gelden.

De tweeherigheid of het condominium bleef dus bestaan, nu met de Staten-Generaal en de bisschop van Luik als de twee heren.

Ook onder de Franse bezettingen van 1673 en 1748 bleef de regeling voortbestaan, maar de rol van de Staten-Generaal werd dan telkens overgenomen door de Franse koning. Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht


bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht