Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maastricht, kerk bij Vrijthof 2007-04-27 12.18.JPG


Welkom op het Portaal van de stad Maastricht
bewerk 

Introductie

Coat of arms of Maastricht.png

Maastricht heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouwe "Sterre der Zee"

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming (Maastricht)|Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, voorheen Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, is een kerk in Maastricht.

Tot de 11e en 12e eeuw is de documentatie van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zeer beperkt, maar er wordt van uitgegaan dat de voorganger van de basiliek gebouwd werd rond de vijfde eeuw. Daarmee is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek de oudste kerk van Maastricht. De kerk werd gebouwd binnen de muren van het oorspronkelijke castrum, waarschijnlijk ter vervanging van een heidens Romeins heiligdom. Mogelijk heeft de kerk dienst gedaan als kathedraal in de tijd dat er een bisschop zetelde in Maastricht (vierde tot zevende eeuw).

De huidige kerk dateert uit de 11e eeuw. De fundamenten van het westwerk moeten rond het jaar 1000 gedateerd worden. De grijze hoekstenen (zie foto hiernaast) zijn afkomstig van het Romeinse fort dat op de plaats van de huidige kerk stond en rond die tijd werd afgebroken. Tot de omwalling van de stad in 1229 was de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek het middelpunt van Maastricht. De kerk heeft een crypte aan de oostkant en de westkant van het gebouw. Uit documenten blijkt dat er in het jaar 1018 melding wordt gemaakt van het instorten van de oostcrypte. Uit voorzorg werd in de herbouw van deze oostcrypte een extra groep pilaren bijgebouwd om het gewicht van het priesterkoor erboven te kunnen dragen.

bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Lijsten en overzichten

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof

Kort nadat Servaas, bisschop van Tongeren, in 384 bij Maastricht was overleden, werd er op zijn graf een houten kapel gebouwd (de Cella Memoriae) tot zijn nagedachtenis. Kort na 549 werd de kapel door bisschop Monulphus vervangen door een stenen kerk met een crypte, een Templum Magnum, volgens Gregorius van Tours. Door de grote toestroom van pelgrims naar het graf van de heilige werd ook deze kerk te klein. De huidige kerk is waarschijnlijk de vierde op deze locatie. Aan de bouw ervan werd rond het jaar 1000 begonnen.

Lees verder: Sint-Servaasbasiliek


bewerk 

Uit de geschiedenis

Overzicht van landen die het verdrag in 1992 ondertekenden

Het Verdrag van Maastricht (officieel het Verdrag betreffende de Europese Unie, kortweg EU-Verdrag) werd ondertekend op 7 februari 1992 en diende ter oprichting van de Europese Unie.

Het verdrag trad in werking op 1 november 1993 en sindsdien vormden de Europese Gemeenschappen (EG), die weer bestaan uit de Europese Gemeenschap, de Euratom en de EGKS, de eerste van de drie pijlers van Europese Unie (EU). Na ratificering van het Verdrag van Lissabon werden de drie pijlers afgeschaft.

In het Verdrag werden de Verdragen van Rome (EG - vroeger EEG; zie onder - en Euratom) en van Parijs (EGKS) gewijzigd. Daarnaast werd de Europese Unie opgericht, waarin de Europese Gemeenschap, de Euratom en de EGKS de eerste pijler vormden.

Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht

bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht