Sint-Guliëlmuskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Guliëlmuskerk
Exterieur
Plaats Maastricht-Wittevrouwenveld, Aartshertogenplein 89-91
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk (1958-2015); Lighthouse Christengemeente (vanaf 2017)
Gewijd aan Willem van Bourges (Sint-Guliëlmus)
Gebouwd in 1958
Sluiting 2015
Architectuur
Architect(en) Jos Muré
Bouwmateriaal baksteen
Klokkentoren klokkengevel
Afbeeldingen
Fries van Dries Engelen boven ingang
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kunst & Cultuur
Maastricht

De Sint-Guliëlmuskerk is een kerkgebouw in de Nederlandse stad Maastricht, gelegen aan het Aartshertogenplein in de buurt Wittevrouwenveld. Het gebouw was van 1958 tot 2015 in gebruik als rooms-katholieke parochiekerk en vanaf 2017 als kerkgebouw van de Lighthouse Christengemeente.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1955 werd een hulpkerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie opgericht in het noordelijk deel van Wittevrouwenveld, een buurt die bekendstond als relatief arm en waarvan men vond dat die extra pastorale zorg behoefde. Er werd geld ingezameld voor een definitieve kerk, die in 1958 gebouwd werd. De kerk werd gewijd aan de heilige Guliëlmus (Willem van Bourges).

De kerk werd op 15 januari 2015 aan de eredienst onttrokken vanwege het sterk teruggelopen aantal gelovigen.[1] In 2017 kocht de Lighthouse Christengemeente het gebouw en verhuisde later dat jaar van Gronsveld naar Maastricht.[2]

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Guliëlmuskerk is een eenvoudige bakstenen zaalkerk in rechthoekige vormen naar een ontwerp van Jos Muré. De iets vooruitspringende middenrisaliet van de voorgevel bestaat uit pilasters en wordt bekroond door een rechthoekige klokkengevel, waarop een kruis is geplaatst. Boven de hoofdingang bevindt zich een natuurstenen reliëf van Dries Engelen, voorstellende het Limburgse volk dat bisschop Lemmens een kerk aanbiedt, die hij vervolgens schenkt aan zijn naamgenoot, de heilige Guliëlmus. Andere hardstenen gevelbeelden zijn van de hand van Jean Sondeijker en stellen Christus respectievelijk bisschop Lemmens voor. De glas-in-loodramen, gele kruisen voorstellende, zijn van Willy Gorissen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Guliëlmuskerk (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.